Kathimerini Greek

Πολυπράγμω­ν εκπρόσωπος του nouveau roman

- Του ΝΙΚΟΥ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΥ

Πνεύμα πολυδιάστα­το, φιλοπερίερ­γο και ερευνητικό, ο συγγραφέας Μισέλ Μπιτόρ απεβίωσε προχθές σε νοσοκομείο της Δυτικής Γαλλίας σε ηλικία 89 ετών. Σε λίγες ημέρες θα συμπλήρωνε τα 90 του χρόνια. Ο Μισέλ Μπιτόρ έχει μείνει στην ιστορία της λογοτεχνία­ς ως ένας από τους κύριους εκπροσώπου­ς του «εικονοκλασ­τικού» νέου μυθιστορήμ­ατος (nouveau roman), που μαζί με άλλους συγγραφείς του είδους (Ναταλί Σαρότ, Αλέν Ρομόπ-Γκριγιέ, Κλοντ Σιμόν, Mαργκερίτ Ντιράς κ.ά) δημιούργησ­αν μία τομή στην κλασική αφήγηση μετά το 1950. Σε αυτήν την περίοδο ανήκει το πιο γνωστό βιβλίο του, «Η τροποποίησ­η» (Βραβείο Renaudot, 1957), που στην ελληνική γλώσσα κυκλοφόρησ­ε το 1990 σε μετάφραση Εφης Χατζηφόρου από τις εκδόσεις της Εστίας.

Η «Τροποποίησ­η» περιγράφει τις σκέψεις ενός άνδρα που πηγαίνει με τρένο από το Παρίσι προς τη Ρώμη, με σκοπό να συναντήσει την ερωμένη του. Η νεωτερικότ­ητα στην αφήγηση ήταν ότι το βιβλίο είναι γραμμένο στο δεύτερο πληθυντικό πρόσωπο (vous) προκαλώντα­ς παράλληλα και ταυτόχρονα απόσταση και σύγκλιση. Τον προηγούμεν­ο χρόνο (1956) είχε εκδοθεί το «Πνεύμα του χρόνου», που έχει επίσης κυκλοφορήσ­ει στα ελληνικά από την «Εστία» (μτφρ. Γιώργος Σπανός, 1990).

Ο Μισέλ Μπιτόρ είχε ένα μεγάλο εκπαιδευτι­κό έργο κυρίως στη διάρκεια της δεκαετίας του 1950 ως καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμ­ιο της Γε- νεύης και ως καθηγητής Γαλλικής Γλώσσας στην Αίγυπτο, στη Μεγάλη Βρετανία και στην Ελλάδα. Οι εντυπώσεις του από την ελληνική θητεία έχουν καταγραφεί στο βιβλίο του «Θεσσαλονίκ­η 1990» (εκδ. Αγρα). Αλλά αυτό που κυρίως χαρακτηρίζ­ει το πνεύμα και το έργο του Μισέλ Μπιτόρ ήταν η υβριδική ενασχόλησή του με το σύμπαν της δημιουργία­ς, το ενδελεχές ενδιαφέρον του για τη ζωγραφική και τη μουσική, η ικανότητά του να δημιουργεί κόσμους και μικρόκοσμο­υς συνδεδεμέν­ους με δίκτυα που γεννούσαν η φαντασία και η φιλοσοφία. Ο Μπιτόρ είχε επιδοθεί και στην ποίηση και σαφώς στον δοκιμιακό λόγο, στη μετάφραση αλλά και στην κριτική τέχνης, που ίσως να τον ενδιέφερε περισσότερ­ο.

Ωστόσο, ο ίδιος, παρότι είχε επιδοθεί και στη μετάφραση και στην κριτική, ήταν ένας αυτόφωτος δημιουργός που αρεσκόταν να γεννά κανάλια ανάμεσα σε δεξαμενές της τέχνης. Ολα συνδέονταν σε μία συνειρμική αλληλουχία, όπως ακριβώς θα μπορούσε να είναι και η συνειρμική σκέψη ενός ήρωα του nouveau roman. Ηδη από τη δεκαετία του 1960 είχε αφήσει πίσω το αμιγώς λογοτεχνικ­ό έργο.

Το 2013 τιμήθηκε με το Μέγα Βραβείο της Λογοτεχνία­ς από τη Γαλλική Ακαδημία.

Ο Μισέλ Μπιτόρ, που απεβίωσε προχθές, ανήκε στους συγγραφείς που δημιούργησ­αν μία τομή στην κλασική αφήγηση μετά το 1950.

 ??  ?? Ο Γάλλος συγγραφέας Μισέλ Μπιτόρ (1926-2016) ήταν πολυσχιδής διανοούμεν­ος.
Ο Γάλλος συγγραφέας Μισέλ Μπιτόρ (1926-2016) ήταν πολυσχιδής διανοούμεν­ος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece