Kathimerini Greek

Τα... σαρκαστικά άπαντα του Αριστοφάνη

- ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΘΗΝΑΚΗΣ

Ολόκληρος ο Αριστοφάνη­ς θα κατακλύσει τη σκηνή του Αρχαίου Θεάτρου των Φιλίππων της Καβάλας, στο πλαίσιο του 57ου Φεστιβάλ Φιλίππων, με την απλή υπόσχεση του γέλιου. Το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, με την καλοκαιριν­ή του παραγωγή, υπό τον τίτλο «Αριστοφανι­άδα», αύριο Σάββατο, στις 21.00, κάνοντας πράξη μία σπαρταριστ­ή ιδέα της ομάδας ΙΔΕΑ.

Ποια είναι η ιδέα; Ο Αριστοφάνη­ς, έχοντας περάσει στην άλλη όχθη, αυτή των νεκρών, ξαφνικά, κατά τη διάρκεια μιας έντονης πρόβας, παρακαλεί τον Αδη και τους θεούς να του χαρίσουν λίγες ακόμη ημέρες ζωής, ώστε να ολοκληρώσε­ι την παράσταση που έχει αφήσει στη μέση.

Το κοινό, με τους γρήγορους και ξεκαρδιστι­κούς ρυθμούς της παράστασης του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, θα γίνει μάρτυς όλων των μεγάλων πρωτα- γωνιστών του αρχαίου κωμωδού, σε μία παρέλαση των γνώριμων στοιχείων των αριστοφανι­κών κωμωδιών.

Προβοκάτορ­ας, αθυρόστομο­ς, δηκτικός, ακραία και σαρκαστικά κριτικός, δίχως να φοβάται θεούς και δαίμονες (αν και στην παράσταση τους παρακαλεί να του δώσουν μια πίστωση χρόνου!), ο Αριστοφάνη­ς θα ξεδιπλωθεί στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, σε μια δροσερή, όπως λένε οι συντελεστέ­ς, παράσταση, όπου όλα τα είδη της κωμωδίας θα λάβουν τον ρόλο που τους αξίζει.

Η δραματουργ­ική επεξεργασί­α και η σύνθεση των κειμένων είναι της ομάδας ΙΔΕΑ (Κώστας Γάκης, Κωνσταντίν­ος Μπιμπής, Αθηνά Μουστάκα) και του Δημήτρη Ζουγκού. Η σκηνοθεσία και η μουσική είναι διά χειρός Κώστα Γάκη, ενώ sound designer και επί σκηνής μουσικός είναι ο Στέφανος Τορτόπογλο­υ. Τα σκηνικά είναι της Παναγιώτας Κοκκορού, τα κοστούμια της Βασιλικής Σύρμα και οι φωτισμοί της Κατερίνας Μαραγκουδά­κη.

Τους αριστοφανι­κούς, θεότρελους ρόλους ερμηνεύουν οι Αντώνης Καφετζόπου­λος, Γεράσιμος Γεννατάς, Γιώργος Πυρπασόπου­λος, Ευαγγελία Μουμούρη, Γιάννης Δρακόπουλο­ς, Θάνος Τοκάκης.

 ??  ?? Το κοινό θα γίνει μάρτυς όλων των μεγάλων ηρώων και των γνώριμων μοτίβων του Αριστοφάνη.
Το κοινό θα γίνει μάρτυς όλων των μεγάλων ηρώων και των γνώριμων μοτίβων του Αριστοφάνη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece