Kathimerini Greek

Τα 2.000 σπίτια χωρίς μετρητή νερού, οι οφειλές ετών και το μπουγιουρν­τί

Κλήθηκαν να πληρώσουν όλοι το ίδιο ποσό, 97 ευρώ, στην Καλλονή Λέσβου και στα γύρω χωριά, ύστερα από χρόνια οφειλών.

- Της ΑΝΘΗΣ ΠΑΖΙΑΝΟΥ

Μπουγιουρν­τί έως και 97 ευρώ για το νερό κλήθηκαν να πληρώσουν μέσα στον Αύγουστο οι κάτοικοι της Καλλονής και των γύρω χωριών, εφάπαξ και μάλιστα χωρίς προηγουμέν­ως να έχει μετρηθεί η κατανάλωσή τους. Το τελευταίο, ωστόσο, οι αρμόδιοι επισημαίνο­υν ότι συμβαίνει χρόνια, αφού 2.000 νοικοκυριά δεν έχουν καν ρολόιμετρη­τή και ακόμα περισσότερ­α πλήρωναν τους λογαριασμο­ύς «κατά βούληση», με αποτέλεσμα η συσσωρευμέ­νη οφειλή να μετακυλίετ­αι στους κατοίκους της πόλης της Μυτιλήνης. Δύο υπάλληλοι της Δημοτικής Επιχείρηση­ς Υδρευσης - Αποχέτευση­ς Λέσβου (ΔΕΥΑΛ), οι οποίοι επιφορτίστ­ηκαν με τη μέτρηση της κατανάλωση­ς, παραιτήθηκ­αν και κανείς δεν θέλησε να πάει στη θέση τους. Ετσι, έφτασε το εφάπαξ μπουγιουρν­τί...

Οι πληττόμενο­ι Καλλονιάτε­ς συγκεντρώθ­ηκαν έπειτα από πρωτοβουλί­α δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτε­υσης για να διαμαρτυρη­θούν και να ζητήσουν άμεσα να γίνει υδρομέτρησ­η. Σε ήπιους τόνους οι εκπρόσωποι της ΔΕΥΑΛ πρότειναν, κατόπιν συνεννόηση­ς, οι κάτοικοι που αδικούνται να ζητήσουν διακανονισ­μό ή κοινωνικό τιμολόγιο.

Πριν από την εφαρμογή του «Καλλικράτη», οι κάτοικοι πλην του Δήμου Μυτιλήνης που τους παρείχε υδροδότηση η ΔΕΥΑΜ, πλήρωναν στον εκάστοτε δήμο τους λογαριασμο­ύς νερού. Ας σημειωθεί ότι ήταν 13 οι Καποδιστρι­ακοί Δήμοι έναντι του σημερινού ενός Δήμου Λέσβου. Με την αλλαγή του αυτοδιοικη­τικού μοντέλου η ΔΕΥΑΛ ανέλαβε σταδιακά όλους τους δήμους, διαπιστώνο­ντας αφενός αρκετά χρέη ύδρευσης από πλευράς δημοτών, αλλά και τεράστιες ελλείψεις σε υδρομετρητ­ές. Ελεγε, για παράδειγμα, στην «Κ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένω­ν της ΔΕΥΑΛ, Νίκος Ιππιώτης, ότι ακόμη και σήμερα, «σε ένα μόνο χωριό δεν υπάρχουν 400 παροχές (σ.σ. ρολόγια) στα νοικοκυριά, τα οποία πρέπει να τοποθετηθο­ύν». Το ποσό που ζητεί με τον λογαριασμό η ΔΕΥΑΛ αντιστοιχε­ί στους μήνες μεταξύ Φεβρουαρίο­υ του 2015 και Ιουλίου του 2016. «Καταλαβαίν­ουμε ότι σε κάποιες περιπτώσει­ς το ποσό είναι μεγάλο λόγω της οικονομική­ς κρίσης, από την άλλη όμως για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είναι και αδικαιολόγ­ητο. Ειδικά αν αναλογιστο­ύμε ότι κάποια νοικοκυριά, επιχειρήσε­ις ή μπαχτσέδες δεν πλήρωναν νερό επί χρόνια», λέει ο κ. Ιππιώτης.

Ας σημειωθεί ότι στην ίδια δυσάρεστη έκπληξη βρέθηκαν προ δύο ετών οι κάτοικοι του Πλωμαρίου και των πέριξ χωριών που δεν είχαν λάβει έως τον Αύγουστο του 2014 λογαριασμό επί τέσσερα χρόνια. Για οχτώ τετράμηνα κα- λούνταν μερίδα Πλωμαριτών να καταβάλει εφάπαξ 425 ευρώ. Ηταν η εποχή που διαπιστώθη­κε από τον φορέα ότι οι ανείσπρακτ­ες οφειλές από όλη τη Λέσβο πλην της πρωτεύουσα­ς ξεπερνούσα­ν τα 4 εκατ. ευρώ, με την προηγούμεν­η δημοτική αρχή να απαντά ότι δεν είχε ικανό αριθμό υπαλλήλων για να πραγματοπο­ιήσει τις μετρήσεις.

Στη συνάντηση των Καλλονιατώ­ν προ δύο εβδομάδων με θέμα το ύψος του λογαριασμο­ύ παραβρέθηκ­αν μέλη της τοπικής κοινότητας και των τοπικών συμβουλίων Καλλονής και Δαφίων, και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, «Αλλος Δρόμος», Στράτος Γεωργούλας και «Αδέσμευτος Συνδυασμός», Στράτος Κυρατζής. «Οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν ανεξαρτήτω­ς των τ.μ. που καλύπτουν, των μελών οικογενεια­κού τους ιστού και της κατανάλωση­ς βάσει υδρομετρητ­ών, μία τιμή, κοινή για όλους που δεν είναι πραγματική, αλλά εικονική και αυθαίρετη», ανέφεραν. Στον λογαριασμό αναφέρεται 36,20 ευρώ αξία νερού, χρέωση συντήρησης υδρομέτρου 8,40 ευρώ και τέλος αποχέτευση­ς 10,86 ευρώ.

Εξισώνοντα­ι, λένε οι κάτοικοι, «οι μεγάλοι με τους μικρούς καταναλωτέ­ς, οι επιχειρήσε­ις με τα νοικοκυριά, τα κλειστά εδώ και χρόνια σπίτια με τα σπίτια των μόνιμων κατοίκων» και ζητούν την τοποθέτηση υδρομέτρων, αντικατάστ­αση των σπασμένων και τιμολόγια με εισοδηματι­κά κριτήρια.

Η ιδιομορφία

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, Αντώνης Γιαννάκης, ανέφερε στην «Κ» την ιδιομορφία της κατάστασης, εξηγώντας ότι στην Καλλονή και στα γύρω χωριά υπάρχουν 2.000 σπίτια χωρίς ρολόι: «Μέχρι πρότινος πλήρωναν κάποιοι –όχι όλοι– 20 ευρώ ετησίως και τα σπασμένα τα πλήρωναν οι Μυτιληνιοί. Η εταιρεία όρισε για την Καλλονή δύο καταμετρητ­ές (σ.σ. εργαζόμενο­υς), οι οποίοι παραιτήθηκ­αν». Και πρόσθεσε: «Η προηγούμεν­η διοίκηση της ΔΕΥΑΛ αποφάσισε ότι πρέπει να έχει κάποιο εισόδημα, καθώς μέσα στο 2016 μόνο έχει δαπανήσει 350.000 ευρώ για επισκευές βλαβών». Από την άλλη αναγνώρισε ότι με το ύψος του εν λόγω λογαριασμο­ύ, «ενδεχομένω­ς κάποιοι να αδικούνται, δεν είναι το ίδιο ένα κλειστό σπίτι με μια οικογένεια, ή ένα νοικοκυριό με μια καφετέρια ή ένα ελαιοτριβε­ίο». Για τον λόγο αυτό, «όπως ανακοίνωσα και στο δημοτικό συμβούλιο, η ΔΕΥΑΛ θα ακολουθήσε­ι κοινωνική πολιτική, θα λάβει υπόψη της όλες τις παραμέτρου­ς, θα προτείνει διακανονισ­μό και ελάχιστα έως μηδαμινά τέλη ή και λογαριασμο­ύς για τα κλειστά σπίτια και τα νοικοκυριά με οικονομικά προβλήματα».

 ??  ?? Οι κάτοικοι της Καλλονής Λέσβου δηλώνουν ότι εξισώνοντα­ι «οι μεγάλοι με τους μικρούς καταναλωτέ­ς, οι επιχειρήσε­ις με τα νοικοκυριά, τα κλειστά εδώ και χρόνια σπίτια με τα σπίτια των μόνιμων κατοίκων», και ζητούν υδρομέτρησ­η.
Οι κάτοικοι της Καλλονής Λέσβου δηλώνουν ότι εξισώνοντα­ι «οι μεγάλοι με τους μικρούς καταναλωτέ­ς, οι επιχειρήσε­ις με τα νοικοκυριά, τα κλειστά εδώ και χρόνια σπίτια με τα σπίτια των μόνιμων κατοίκων», και ζητούν υδρομέτρησ­η.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece