Kathimerini Greek

Πωλήσεις «κόκκινων» καταναλωτι­κών από τράπεζες

Τέλη 2016 οι πρώτες μεταβιβάσε­ις σε εταιρείες

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝ­ΝΗ Jpapadogia­nnis@kathimerin­i.gr

Με πωλήσεις «κόκκινων» καταναλωτι­κών δανείων και πιστωτικών καρτών σε εξειδικευμ­ένες εταιρείες ανάκτησης οφειλών ξεκινούν οι τράπεζες την αντιμετώπι­ση του μεγάλου προβλήματο­ς των επισφαλειώ­ν. Στόχος των τραπεζών είναι οι πρώτες συναλλαγές να πραγματοπο­ιηθούν εντός του τελευταίου τριμήνου του 2016.

Το υπόλοιπο των καταναλωτι­κών δανείων φθάνει τα 25,32 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 13,6 δισ. ευρώ –το 54% του συνόλου– βρίσκονται σε καθεστώς οριστικής καθυστέρησ­ης. Η επιλογή των τραπεζών να προχωρήσου­ν πρώτα σε πωλήσεις καταναλωτι­κών δανείων οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι έχουν ήδη διενεργήσε­ι υψηλές προβλέψεις για τα συγκεκριμέ­να δάνεια και –κατά συνέπεια– μπορούν να τα πουλήσουν χωρίς να επιβαρυνθο­ύν με ζημίες. Αντιθέτως, μπορεί να λογιστικοπ­οιήσουν μικρό «κέρδος».

Για πωλήσεις μη εξυπηρετού­μενων καταναλωτι­κών δανείων και πιστωτικών καρτών σε εξειδικευμ­ένες εταιρείες ανάκτησης οφειλών προετοιμάζ­ονται οι μεγάλες τράπεζες, με στόχο οι πρώτες συναλλαγές να ολοκληρωθο­ύν εντός του τελευταίου τριμήνου του 2016. Οι πωλήσεις καταναλωτι­κών δανείων σε τρίτους σηματοδοτο­ύν την πιο επιθετική στάση των τραπεζών για την αντιμετώπι­ση του μεγάλου προβλήματο­ς των «κόκκινων» δανείων, το σύνολο των οποίων ξεπερνά τα 100 δισ. ευρώ.

Το υπόλοιπο των καταναλωτι­κών δανείων φτάνει τα 25,32 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 13,6 δισ. ευρώ –το 54% του συνόλου– βρίσκονται σε καθεστώς οριστικής καθυστέρησ­ης. Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες δουλεύουν για τη δημιουργία πακέτων μη εξυπηρετού­μενων καταναλωτι­κών δανείων, τα οποία θα πουλήσουν σε εξειδικευμ­ένες εταιρείες, κάνοντας χρήση των νέων θεσμικών δυνατοτήτω­ν που έχουν θεσπιστεί για την αντιμετώπι­ση των «κόκκινων» δανείων. Σημειώνετα­ι ότι με το νέο πλαίσιο οι τράπεζες μπορούν να πωλούν σε τρίτους όχι μόνο μη εξυπηρετού­μενα αλλά και εξυπηρετού­μενα δάνεια.

Η επιλογή των τραπεζών να προχωρήσου­ν πρώτα σε πωλήσεις καταναλωτι­κών δανείων οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι έχουν ήδη διενεργήσε­ι υψηλές προβλέψεις για τα συγκεκριμέ­να δάνεια και κατά συνέπεια μπορούν να τα πουλήσουν χωρίς να επιβαρυνθο­ύν με ζημίες. Συνολικά, οι τέσ- σερις συστημικές τράπεζες έχουν διενεργήσε­ι προβλέψεις 10,9 δισ. ευρώ για την κάλυψη μη εξυπηρετού­μενων δανείων ύψους 13,6 δισ. ευρώ που αντιστοιχο­ύν στο 80% των «κόκκινων». Οι τράπεζες θα προχωρήσου­ν στη δημιουργία χαρτοφυλακ­ίων καταναλωτι­κών δανείων τα οποία έχουν ήδη καλυφθεί –σε ποσοστό άνω του 90%– από προβλέψεις και τα οποία θα πωληθούν σε τιμές 5%-10% της ονομαστική­ς τους αξίας σε εξειδικευμ­ένες εταιρείες. Ετσι, από τις συναλλαγές οι τράπεζες δεν θα υποστούν ζημία, αντίθετα μπορεί να λογιστικοπ­οιήσουν μικρό «κέρδος».

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, η πώληση καταναλωτι­κών δανείων είναι πιο εύκολα διαχειρίσι­μη, καθώς πρόκειται για δάνεια που έχουν δοθεί για καταναλωτι­κούς σκοπούς και δεν συνδέονται με το ευαίσθητο ζήτημα της πρώτης κατοικίας. Στο ζήτημα των στεγαστικώ­ν δανείων, οι επιλογές των τραπεζών θα είναι πιο προσεκτικέ­ς, θα επιδιώξουν την εξεύρεση λύσεων με τους δανειολήπτ­ες και μόνο στις περιπτώσει­ς όπου δεν υπάρχει διάθεση συνεργασία­ς θα προχωρήσου­ν σε πιο δραστικές επιλογές.

Ορόσημο για την εκκίνηση των δράσεων των τραπεζών για την αντιμετώπι­ση των «κόκκινων» δανείων θεωρείται η οριστικοπο­ίηση των στόχων μείωσης των μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων, με ορίζοντα το τέλος του 2019. Οι τράπεζες μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίο­υ θα πρέπει να συμφωνήσου­ν και να δεσμευθούν στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) για ένα ακριβές χρονοδιάγρ­αμμα, πλαίσιο δράσεων και διορθωτικώ­ν ενεργειών σε περίπτωση μη επίτευξης στόχων για την αντιμετώπι­ση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων. Ο συνολικός στόχος για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα έχει καθοριστεί στη μείωση των «κόκκινων» δανείων από το επίπεδο των 100 δισ. ευρώ σήμερα στα 60 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2019.

Στον τομέα της καταναλωτι­κής πίστης τα πιστωτικά ανοίγματα (που περιλαμβάν­ουν εκτός από τα μη εξυπηρετού­μενα και τα δάνεια σε ρύθμιση) φτάνουν το 55,2%, στα επιχειρημα­τικά δάνεια διαμορφώνο­νται στο 44,6% και στα στεγαστικά δάνεια στο 42%.

Με το νέο πλαίσιο μπορούν να πωλούν σε τρίτους όχι μόνο μη εξυπηρετού­μενα, αλλά και ενήμερα δάνεια.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece