Kathimerini Greek

Ασφαλιστικ­ές στην παγίδα των χαμηλών επιτοκίων

Παλαιά συμβόλαια προσφέρουν αποδόσεις έως και 5%

- Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ

Εγκλωβισμέ­νες στην παγίδα των αρνητικών επιτοκίων και των χαμηλών αποδόσεων που παρέχουν οι επενδύσεις σε σταθερούς τίτλους εμφανίζοντ­αι οι ασφαλιστικ­ές εταιρείες. Ο κίνδυνος είναι αυξημένος για τις ελληνικές ασφαλιστικ­ές εταιρείες, οι οποίες ενώ αντιμετωπί­ζουν την πρόκληση των αρνητικών επιτοκίων, έχουν δεσμευθεί έναντι των ασφαλισμέν­ων τους με συμβόλαια που εγγυώνται ιδιαίτερα υψηλές αποδόσεις, που φθάνουν το 5%. Πρόκειται για παλιά συμβόλαια που είχαν συναφθεί κυρίως κατά τις δεκαετίες του 1980 και του 1990 και τα οποία, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, αντιπροσωπ­εύουν το 23,2% του χαρτοφυλακ­ίου τους.

Βόμβα για τη μακροπρόθε­σμη κερδοφορία των ασφαλιστικ­ών εταιρειών, ιδιαίτερα του κλάδου ζωής, αποτελούν τα αρνητικά επιτόκια και οι χαμηλές αποδόσεις που παρέχουν οι επενδύσεις σε σταθερούς τίτλους.

Ο κίνδυνος είναι αυξημένος για τις ελληνικές ασφαλιστικ­ές εταιρείες, οι οποίες ενώ αντιμετωπί­ζουν την πρόκληση των αρνητικών επιτοκίων, έχουν δεσμευθεί έναντι των ασφαλισμέν­ων τους με συμβόλαια που εγγυώνται ιδιαίτερα υψηλά επιτόκια, που φθάνουν το 5%. Πρόκειται για παλιά συμβόλαια που είχαν συναφθεί κυρίως κατά τις δεκαετίες του 1980 και του 1990 και τα οποία, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, αντιπροσωπ­εύουν το 23,2% του χαρτοφυλακ­ίου τους. Οι υψηλές εγγυήσεις για τις οποίες έχουν δεσμευθεί έναντι των ασφαλισμέν­ων, είναι σε πλήρη αναντιστοι­χία με τα επιτόκια των επενδύσεων, καθώς δεν μπορούν να υποστηριχθ­ούν από τα σημερινά επίπεδα αποδόσεων. Στη διαπίστωση αυτή καταλήγει η εποπτική αρχή στην έκθεσή της για την «Επισκόπηση του Χρηματοπισ­τωτικού Συστήματος», που σημειώνει ότι «οι αντίστοιχε­ς αποδόσεις των περιουσιακ­ών στοιχείων στο τρέχον περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων υπολείποντ­αι των απαιτούμεν­ων για την κά- λυψη των ανωτέρω εγγυήσεων».

Εκτός από τα ασφαλιστήρ­ια συμβόλαια με επιτόκιο 5%, που αντιπροσωπ­εύουν το ένα τέταρτο περίπου του χαρτοφυλακ­ίου των ασφαλιστικ­ών εταιρειών, ανάλογος κίνδυνος προκύπτει και από το τμήμα των συμβολαίων, που είναι συνδεδεμέν­ο με επιτόκια της τάξης του 4,25%. Πρόκειται για το 14% του χαρτοφυλακ­ίου τους, ανεβάζοντα­ς το συνολικό χαρτοφυλάκ­ιο που είναι εκτεθειμέν­ο σε αυξημένο κίνδυνο στο 37%, ενώ το υπόλοιπο 60% περίπου, συνδέεται με εγγυημένα επιτόκια από 2,5% έως και 3,3%. Από το συνολικό χαρτοφυλάκ­ιο των εγγυημένων ασφαλιστηρ­ίων συμβολαίων μόλις ένα ποσοστό 1,5% είναι συνδεδεμέν­ο με εγγυήσεις 2%, που θεωρούνται πιο ρεαλιστικέ­ς σε σχέση με τις αποδόσεις που μπορούν να επιτευχθού­ν μέσω των επενδύσεων στην τρέχουσα συγκυρία και η οποία σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις θα διαρκέσει για πολύ ακόμη.

Το γεγονός μάλιστα ότι οι ελληνικές ασφαλιστικ­ές εταιρείες έχουν τοποθετημέ­νο το 67% των επενδύσεών τους σε κρατικά ομόλογα, κυρίως ευρωπαϊκά όπου οι αποδόσεις είναι οριακές (-0,08% ετησίως για το γερμανικό δεκαετές ομόλογο, 0,93% το ισπανικό, 3,68% το κυπριακό), αυξάνει τον κίνδυνο και αν και δεν επηρεάζει ευθέως τα κεφάλαια με βάση τους νέους κανόνες του Solvency II, υπονομεύει τη μεσοπρόθεσ­μη ικανότητά τους να ανταποκρίν­ονται στις υποχρεώσει­ς τους, χωρίς να «τρώνε» για τον σκοπό αυτό μέρος από τα κεφάλαιά τους.

Την ίδια στιγμή, αυξημένο κίνδυνο για τα κεφάλαια των ασφαλιστικ­ών εταιρειών στη χώρα μας, συνιστά η συγκέντρωσ­η των καταθέσεων στις ελληνικές και κυπριακές τράπεζες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ πρόκειται για το 78% των προθεσμιακ­ών καταθέσεων και παρά το γεγονός, ότι δεν αντιπροσωπ­εύουν μεγάλο μέρος του επενδυτικο­ύ χαρτοφυλακ­ίου, «χτυπάνε» απευθείας τον δείκτη φερεγγυότη­τας του εποπτικού πλαισίου Solvency II, αποτελώντα­ς το 30% της συνολικής κεφαλαιακή­ς απαίτησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάν­ονται στη σχετική έκθεση της εποπτικής αρχής, από το σύνολο του επενδυτικο­ύ χαρτοφυλακ­ίου των ελληνικών ασφαλιστικ­ών εταιρειών, ύψους 11,3 δισ. ευρώ, τα 7,2 δισ. ευρώ είναι επενδεδυμέ­να σε σταθερούς ομολογιακο­ύς τίτλους, 2,3 δισ. ευρώ σε αμοιβαία κεφάλαια, 959 εκατ. ευρώ σε προθεσμιακ­ές καταθέσεις, 676 εκατ. ευρώ σε ακίνητα και 233 εκατ. ευρώ σε καταθέσεις όψεως.

 ??  ?? Ο κίνδυνος είναι αυξημένος για τις ασφαλιστικ­ές, οι οποίες ενώ αντιμετωπί­ζουν την πρόκληση των αρνητικών επιτοκίων, έχουν δεσμευθεί έναντι των ασφαλισμέν­ων τους με συμβόλαια που εγγυώνται ιδιαίτερα υψηλά επιτόκια, που φθάνουν το 5%. Πρόκειται για παλιά...
Ο κίνδυνος είναι αυξημένος για τις ασφαλιστικ­ές, οι οποίες ενώ αντιμετωπί­ζουν την πρόκληση των αρνητικών επιτοκίων, έχουν δεσμευθεί έναντι των ασφαλισμέν­ων τους με συμβόλαια που εγγυώνται ιδιαίτερα υψηλά επιτόκια, που φθάνουν το 5%. Πρόκειται για παλιά...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece