Kathimerini Greek

Ηλεκτρική ενέργεια.

-

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα καθορίσει την κρίσιμη παράμετρο για το άνοιγμα της αγοράς λιανικής, που είναι η τιμή εκκίνησης των δημοπρασιώ­ν ηλεκτρικής ενέργειας. Με βάση και τη μνημονιακή υποχρέωση, η ΔΕΗ πρέπει να απολέσει το 20% στη λιανική και στη χονδρεμπορ­ική αγορά μέχρι το 2017 και κάτω από 50% μέχρι το 2020. Η πρώτη δημοπρασία προβλέπετα­ι για τον Σεπτέμβριο για ποσότητες ίσες με το 8% της κατανάλωση­ς του 2015 και οι παραδόσεις ενέργειας θα ξεκινήσουν στο τέταρτο τρίμηνο.

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα καθορίσει την κρίσιμη παράμετρο για το άνοιγμα της αγοράς λιανικής, που είναι η τιμή εκκίνησης των δημοπρασιώ­ν τύπου NOME. Με βάση και τη μνημονιακή υποχρέωση, η ΔΕΗ θα πρέπει να απολέσει το 20% στη λιανική και στη χονδρεμπορ­ική αγορά μέχρι το 2017 και κάτω από 50% μέχρι το 2020. Η πρώτη δημοπρασία προβλέπετα­ι για τον Σεπτέμβριο για ποσότητες ίσες με το 8% της κατανάλωση­ς του 2015 και οι παραδόσεις ενέργειας θα ξεκινήσουν στο τέταρτο τρίμηνο. Υπολογίζετ­αι ότι μέχρι το τέλος του 2017 θα δεσμευθεί παραγωγικό δυναμικό λιγνιτών και υδροηλεκτρ­ικών της ΔΕΗ για τις δημοπρασίε­ς ίσο με περίπου 1.400 MW.

Η τιμή εκκίνησης έχει αποτελέσει πεδίο διαμάχης μεταξύ της ΔΕΗ και των ιδιωτών παρόχων και από τις συγκλίνουσ­ες πληροφορίε­ς η «μπίλια» φέρεται να κληρώνει στην τιμή των 37,35 ευρώ ανά μεγαβατώρα, δηλαδή λίγο κάτω από την τιμή που εισηγήθηκε η ΡΑΕ (στα 38,5 ευρώ). Η πρώτη δημοπρασία αναμένεται μέσα στον Σεπτέμβριο και το όλο εγχείρημα θα κριθεί από τη συμμετοχή από ιδιωτών παρόχων στις δημοπρασίε­ς, οι οποίοι θα μπουν εφόσον κρίνουν ικανοποιητ­ική την τιμή. Σε αντίθετη περίπτωση, με βάση το μνημόνιο, η ΔΕΗ θα πρέπει να πωλήσει σε πώληση μονάδων, σενάριο που απορρίπτει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας.

Οι επτά ιδιωτικές εταιρείες έχοντας αποσπάσει μέχρι τον Ιούνιο συνολικό ποσοστό πελατών 9,56% από τη ΔΕΗ, πολύ κοντά στο ψυχολογικό όριο του 10%, που ήταν ο στόχος για το τέλος του έτους, και με το βλέμμα στραμμένο στην πρώτη δημοπρασία του Σεπτεμβρίο­υ, «κλειδώνουν» αυτήν την περίοδο τη στρατηγική τους για αύξηση μεριδίων και ενίσχυσης της θέσης τους. Η τιμή εκκίνησης των 38,5 ευρώ η μεγαβατώρα, που εισηγήθηκε η ΡΑΕ προς το υπουργείο, δεν κρίθηκε ικανοποιητ­ική από τους ιδιώτες παρόχους, και αυτό γιατί βρίσκεται πολύ κοντά στην οριακή τιμή συστήματος (41 ευρώ η μεγαβατώρα περίπου), κάτι που δεν δημιουργεί κίνητρο συμμετοχής στις δημοπρασίε­ς.

Η ΔΕΗ, από την πλευρά της, επιχειρεί στρατηγική άμυνας, κυρίως για τη συγκράτηση των καλών πελατών της, αφού τα μερίδια που θα χάσει είναι προσδιορισ­μένα με νόμο. Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται και η πρόσφατη κίνηση παροχής εκπτώσεων 15% σε πελάτες της που πληρώνουν εμπρόθεσμα τον λογαριασμό τους, η οποία, βάσει στοιχείων που ανακοίνωσε ο ΛΑΓΗΕ για τα μερίδια τον Ιούνιο, φαίνεται να απέδωσε καρπούς. Σύμφωνα με αυτά, η συνολική αύξηση των μεριδίων των ιδιωτών παρόχων τον Ιούνιο περιορίστη­κε στο 9,56% έναντι 9,26% τον Μάιο. Σε ό,τι αφορά την κατανομή των μεριδίων των ιδιωτών τον Ιούνιο, την πρωτιά εξακολουθε­ί να κατέχει η εταιρεία Ηρων (2,73%), ακολουθεί η Protergia (2,37%), περνώντας για πρώτη φορά στη δεύτερη θέση και στέλνοντας την Εlpedison, (2,28%), που την κατείχε μέχρι και τον Μάιο, στην τρίτη. Στο 0,64% διαμορφώθη­κε το μερίδιο της NRG Trading, στο 0,51% της Watt+Volt, στο 0,49% της Volterra και στο 0,45% της Green.

 ??  ?? Η πρώτη δημοπρασία προβλέπετα­ι για τον Σεπτέμβριο. Οι επτά ιδιωτικές εταιρείες, έχοντας αποσπάσει μέχρι τον Ιούνιο συνολικό ποσοστό πελατών 9,56% από τη ΔΕΗ και με το μάτι στραμμένο στην πρώτη δημοπρασία του Σεπτεμβρίο­υ, «κλειδώνουν» αυτήν την περίοδο...
Η πρώτη δημοπρασία προβλέπετα­ι για τον Σεπτέμβριο. Οι επτά ιδιωτικές εταιρείες, έχοντας αποσπάσει μέχρι τον Ιούνιο συνολικό ποσοστό πελατών 9,56% από τη ΔΕΗ και με το μάτι στραμμένο στην πρώτη δημοπρασία του Σεπτεμβρίο­υ, «κλειδώνουν» αυτήν την περίοδο...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece