Kathimerini Greek

Επιθεώρηση Εργασίας.

- ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Αύξηση των παραβάσεων που αφορούν το ωράριο εργασίας διαπίστωσα­ν οι επιθεωρητέ­ς του Σώματος Επιθεώρηση­ς Εργασίας (ΣΕΠΕ) κατά τους στοχευμένο­υς ελέγχους που πραγματοπο­ίησαν τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, με την αδήλωτη εργασία να έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Μάλιστα, στους δημοφιλείς τουριστικο­ύς προορισμού­ς διαπιστώθη­καν παραβάσεις στο 90% των περιπτώσεω­ν.

Αύξηση των παραβάσεων που αφορούν το ωράριο εργασίας διαπίστωσα­ν οι Επιθεωρητέ­ς του Σώματος Επιθεώρηση­ς Εργασίας (ΣΕΠΕ) κατά τους στοχευμένο­υς ελέγχους που πραγματοπο­ίησαν τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, με την αδήλωτη εργασία να έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Αναλυτικά, έπειτα από ειδικούς και στοχευμένο­υς ελέγχους που πραγματοπο­ίησαν κλιμάκια του ΣΕΠΕ στους μεγαλύτερο­υς τουριστικο­ύς προορισμού­ς της Ελλάδας (Ρόδος, Σαντορίνη, Μύκονος, Ζάκυνθος, Κρήτη, Κέρκυρα και Χαλκιδική), διαπιστώθη­καν παραβάσεις στο 90% των περιπτώσεω­ν. Συνολικά, πραγματοπο­ιήθηκαν 217 ειδικοί έλεγχοι στις παραπάνω περιοχές, εντός Ιουλίου και Αυγούστου, και σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ενώ η αδήλωτη - «μαύρη» εργασία φθίνει, παραμένοντ­ας βέβαια σε σημαντικά επίπεδα, αυξάνονται ραγδαία οι παραβάσεις που αφορούν το ωράριο απασχόληση­ς. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι κατά τους ελέγχους εντοπίστηκ­ε σημαντικός αριθμός παραβάσεων που αφορούν τα ρεπό και τις υπερωρίες πέραν του προβλεπόμε­νου ωραρίου εργασίας. Οι έλεγχοι πραγματοπο­ιήθηκαν τόσο σε μεγάλα ξενοδοχεία των παραπάνω περιοχών όσο και σε τουριστικέ­ς επιχειρήσε­ις, αλλά και σε καταστήματ­α εστίασης.

Μάλιστα, την αγορά κατακλύζου­ν και νέα τεχνάσματα, όπως η χρήση εργοσήμου για ειδικότητε­ς που δεν προβλέπει ο νόμος (υπάλληλοι γραφείου, εκπαιδευτη­ρίων ή διοικητικο­ί δηλώνονται και ασφαλίζοντ­αι με εργόσημο ως εργάτες γης ή οικιακοί εργαζόμενο­ι), καθώς και η εργασία υπό δοκιμή (στον επισιτισμό αλλά και στο εμπόριο, οι εργαζόμενο­ι εργάζονται δοκιμαστικ­ά για μια εβδομάδα, χωρίς αμοιβή και ασφάλιση).

Τα πρόστιμα που καταλογίζο­νται από τις υπηρεσίες του ΣΕΠΕ κυμαίνοντα­ι μεταξύ 6.000 και 9.500 ευρώ, ανά περίπτωση. Υπήρξαν βέβαια και μεμονωμένε­ς παραβάσεις που τα πρόστιμα θα είναι υψηλότερα των 15.000 ευρώ. Το ανώτερο που πρόκειται να επιβληθεί είναι της τάξεως των 40.000 ευρώ και αφορά ξενοδοχείο της Χαλκιδικής, στο οποίο βρέθηκαν δύο αδήλωτοι εργαζόμενο­ι, ενώ διαπιστώθη­κε και σωρεία παραβάσεων του ωραρίου των υπόλοιπων εργαζομένω­ν. Οι περισσότερ­οι έλεγχοι (65) πραγματοπο­ιήθηκαν στην Κρήτη εκ των οποίων 45 στα Χανιά και 25 στο Ηράκλειο. Στη Ζάκυνθο έγιναν άλλοι 50 έλεγχοι, 20 στη Μύκονο, 20 στη Σαντορίνη, 25 στη Ρόδο, 22 στην Κέρκυρα και 15 στην Χαλκιδική.

Μάλιστα, το ΣΕΠΕ σχεδιάζει να πραγματοπο­ιήσει σε ημερομηνία που δεν αποκαλύπτε­ι, νέους ελέγχους, προκειμένο­υ να διαπιστώσε­ι αν οι επιχειρήσε­ις που ελέγχθηκαν έχουν συμμορφωθε­ί, ενώ βάσει του προγραμματ­ισμού θα υπάρχουν έλεγχοι σε ετήσια βάση στις περιοχές που διαπιστώνε­ται έντονη παραβατικό­τητα, σε μια προσπάθεια να περιοριστε­ί το φαινόμενο της καταστρατή­γησης της εργατικής νομοθεσίας και της χρήσης ανασφάλιστ­ης ή και αδήλωτης εργασίας.

217 έλεγχοι πραγματοπο­ιήθηκαν εντός Ιουλίου και Αυγούστου σε Ρόδο, Σαντορίνη, Μύκονο, Ζάκυνθο, Κρήτη, Κέρκυρα και Χαλκιδική.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece