Kathimerini Greek

Εξετάζει τη μείωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσε­ων στο 13,49%

-

Οταν αναγκάστηκ­ε υπό την πίεση της Ε.Ε. να καταργήσει τις φοροαπαλλα­γές σε ξένες εταιρείες, η Γενεύη δέχθηκε ισχυρό πλήγμα. Παραμένοντ­ας, πάντως, έδρα σχεδόν 1.000 πολυεθνικώ­ν, δρομολογεί τη μείωση της εταιρικής φορολογίας για να ανακτήσει την ανταγωνιστ­ικότητά της.

Την επόμενη Τρίτη 30 Αυγούστου θα παρουσιάσε­ι πρόταση για μείωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσε­ων στο 13,49% από το 24,2% στο οποίο ανέρχεται σήμερα. Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, η πρόταση των τοπικών Αρχών προβλέπει μεταβατική περίοδο πέντε ετών, στη διάρκεια της οποίας ο συντελεστή­ς θα είναι ελαφρώς υψηλότερος και συγκεκριμέ­να 13,79%. Οπως επισημαίνε­ι ο τραπεζικός όμιλος Credit Suisse Group, πρόκειται για συντελεστή κατά 2,2% υψηλότερο από τον μέσο όρο προνομιακή­ς φορολογίας που προσφέρετα­ι αλλού στις ξένες εταιρείες. Θα βελτιώσει, ωστόσο, την ανταγωνιστ­ικότητα της ελβετικής πόλης και, σύμφωνα με τον Τιερί Μπουατέλ, νομικό σύμβουλο της Bonnard Lawson, «πολλές διεθνείς εταιρείες θα χαρούν αν εφαρμοσθεί, τελικά, ο νέος συντελεστή­ς».

Σύμφωνα με σχετική μελέτη της Credit Suisse, αν το καντόνι της Γενεύης υιοθετήσει έναν συντελεστή εταιρικής φορολογίας 13%, θα αναρριχηθε­ί 13 θέ- σεις και θα καταλάβει την τρίτη θέση σε ανταγωνιστ­ικότητα μεταξύ των 26 καντονιών της Ελβετίας. Παράλληλα, όμως, πηγές των τοπικών αρχών αναφέρουν πως αν υιοθετηθεί το νέο φορολογικό καθεστώς, θα δημιουργηθ­εί τρύπα 421 εκατ. ευρώ στα οικονομικά της Γενεύης. Οπως τονίζει ο Ελίας Χάφνερ, οικονομολό­γος του ομίλου UBS, «στην πραγματικό­τητα η πρόκληση θα αφορά τις επιπτώσεις στα δημοσιονομ­ικά». «Είναι η μητέρα των μαχών για εμάς», δηλώνει στο Bloomberg ο Βίνσεντ Σουμπίλια, στέλεχος του Εμπορικού και Βιομηχανικ­ού Επιμελητηρ­ίου της Γενεύης, που τονίζει πως το καντόνι πρέπει να μειώσει την εταιρική φορολογία γιατί κινδυνεύει να μην είναι πλέον ελκυστικό στις επιχειρήσε­ις.

Οπως και η υπόλοιπη Ελβετία, η Γενεύη έχει πληγεί από την ενίσχυση του ελβετικού φράγκου, ενώ η de facto κατάργηση του τραπεζικού απορρήτου έχει πλήξει τη βιομηχανία χρηματοπισ­τωτικών της πόλης. Διακυβεύον­ται πολλά που απασχολούν τους πολιτικούς, καθώς ένας χαμηλός φορολογικό­ς συντελεστή­ς θα αποτελεί και πάλι δέλεαρ για πολυεθνικέ­ς όπως οι Procter & Gamble και Mercuria Energy Group που απασχολούν 76.000 εργαζομένο­υς και αντιπροσωπ­εύουν το 40% της οικονομίας του καντονιού.

 ??  ?? Η χρηματοπισ­τωτική βιομηχανία της ελβετικής πόλης έχει επηρεαστεί αρνητικά από την κατάργηση των φοροαπαλλα­γών, την ενίσχυση του ελβετικού φράγκου και την κατάργηση του τραπεζικού απορρήτου.
Η χρηματοπισ­τωτική βιομηχανία της ελβετικής πόλης έχει επηρεαστεί αρνητικά από την κατάργηση των φοροαπαλλα­γών, την ενίσχυση του ελβετικού φράγκου και την κατάργηση του τραπεζικού απορρήτου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece