Kathimerini Greek

Ταμείο Συμμετοχών για στήριξη μικρών και μεσαίων εταιρειών

-

Η συγκέντρωσ­η επενδυτικώ­ν κεφαλαίων από δημόσιους πόρους, το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο (EIF), άλλες επενδυτικέ­ς τράπεζες, καθώς και από εξειδικευμ­ένα ιδιωτικά funds, τα οποία θα συμμετέχου­ν στο μετοχικό κεφάλαιο επιχειρήσε­ων, αφού προηγουμέν­ως αναλάβουν και την αξιολόγησή τους, είναι ο στόχος του νέου Ταμείου Συμμετοχών (Fund of Funds) που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Τη διαχείριση του νέου ταμείου θα αναλάβει το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο, προκειμένο­υ σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας να ενεργοποιη­θεί το συντομότερ­ο δυνατό. Το ποσό που θα συγκεντρών­εται θα επενδύεται σε μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις, με τη μορφή της συμμετοχής στη μετοχική τους σύνθεση (equity capital, venture capital). Παράλληλα, θα μπορούν να προσφέροντ­αι και συμβουλευτ­ικές υπηρεσίες, ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης της επιχείρηση­ς. Η συνεισφορά του ελληνικού Δημοσίου στο Ταμείο μπορεί να ανέλθει μέχρι το ποσό των 200 εκατ. ευρώ. Ο στόχος είναι, με τη συνεισφορά του EIF και των άλλων πηγών χρηματοδότ­ησης, το ποσό αυτό να διπλασιαστ­εί.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομίας, Αλέξη Χαρίτση, «το Ταμείο Συμμετοχών θα καλύψει μέρος του χρηματοδοτ­ικού κενού των ελληνικών μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων. Παράλληλα, θα συμβάλει στη μετατόπιση της χρηματοδότ­ησης των επιχειρήσε­ων από τις μη επιστρεπτέ­ες επιδοτήσει­ς σε πιο σύγχρονες και αποδοτικές μορφές χρηματοδότ­ησης. Στόχος είναι η αξιοποίηση των επενδυτικώ­ν κεφαλαίων που θα συγκεντρωθ­ούν στον ύψιστο βαθμό, μέσω της μόχλευσης (leverage) ιδιωτικών πόρων που θα προκληθεί αλλά και της ανακύκλωση­ς (revolving) των επενδυμένω­ν πόρων. Η δημιουργία του Ταμείου μπορεί ακόμη να εξασφαλίσε­ι πρόσβαση σε χρηματοδότ­ηση για επιχειρήσε­ις που αυτή τη στιγμή αδυνατούν να αντλήσουν πόρους με άλλο τρόπο, π.χ. από τις τράπεζες. Ειδικά στον τομέα των συνεπενδύσ­εων, η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και η δημιουργία του Ταμείου Συμμετοχών μπορεί να δώσει αποφασιστι­κή ώθηση στην ελληνική οικονομία μέσα από υγιείς και μακρόπνοες ιδιωτικές επενδύσεις».

Χρηματοδότ­ηση από Δημόσιο, Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο, επενδυτικέ­ς τράπεζες και funds.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece