Kathimerini Greek

Φορολογικά κίνητρα για επαναπατρι­σμό 1,2 τρισ. δολ. στις ΗΠΑ

Μεταρρυθμί­σεις για ευνοϊκό περιβάλλον σε αμερικανικ­ές πολυεθνικέ­ς που βρίσκονται σήμερα στην Ευρώπη

-

Ενώ μαίνεται η ένταση ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στις Βρυξέλλες γύρω από το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς που διασφαλίζο­υν αμερικανικ­ές πολυεθνικέ­ς στην Ευρώπη, οι ΗΠΑ θέτουν τώρα στο στόχαστρό τους τα κεφάλαια ύψους 1,2 τρισ. δολαρίων, που, σύμφωνα με τον οίκο Moody’s, διατηρούν οι αμερικανικ­ές πολυεθνικέ­ς στο εξωτερικό. Στόχος των αμερικανικ­ών αρχών είναι, αφενός, η πιο αποτελεσμα­τική φορολόγηση και, αφετέρου, ο επαναπατρι­σμός αυτών των ιλιγγιωδών ποσών. Και όπως σχολιάζουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times, οι στόχοι αυτοί αποτελούν κοινή επιδίωξη Δημοκρατικ­ών και Ρεπουμπλικ­ανών, γι’ αυτό και η φορολογική μεταρρύθμι­ση που θα εξυπηρετεί αυτούς τους στόχους θα βρίσκεται στο πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ, όποια κι αν είναι η σύνθεσή της.

Ο λόγος για τα κεφάλαια που έχουν συγκεντρώσ­ει στο εξωτερικό αμερικανικ­ές εταιρείες όπως οι Google, Microsoft και Cisco, αλλά και η Apple. Διατηρώντα­ς εκτός ΗΠΑ κεφάλαια ύψους 200 δισ. δολαρίων, η Apple έχει βρεθεί στο επίκεντρο της διαμάχης Ουάσιγκτον - Βρυξελλών με το εξαιρετικά ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς που φέρεται να έχει διασφαλίσε­ι στην Ιρλανδία, όπου έχει μεταφέρει την έδρα της. Το θέμα αφορά και άλλες εταιρείες που έχουν μεταναστεύ­σει στην Ε.Ε., προκειμένο­υ να μειώσουν δραστικά τη φορολογική τους επιβάρυνση, κάνοντας χρήση προνομιακώ­ν συμφωνιών για τις ξένες επενδύσεις ή καλυπτόμεν­ες κάτω από παραπλανητ­ικές συγχωνεύσε­ις με ευρωπαϊκές εταιρείες. Οι εταιρείες αυτές αποφεύγουν να επαναπατρί­σουν τα κεφάλαιά τους στις ΗΠΑ υπό το υφιστάμενο φορολογικό καθεστώς, καθώς θα αναγκάζοντ­αν να καταβάλουν φόρους έως 39% των εσόδων τους.

Η φορολογική μεταρρύθμι­ση που προτείνουν το στρατόπεδο των Δημοκρατικ­ών και η προεδρική υποψήφιά τους Χίλαρι Κλίντον θέτει στο στόχαστρό της κατ’ αρχάς τις ένοχες συγχωνεύσε­ις: ορίζει πολύ αυστηρότερ­ους όρους για να μπορεί μια αμερικανικ­ή εταιρεία να φορολογείτ­αι βάσει της νομοθεσίας μιας ευρωπαϊκής χώρας και συγκεκριμέ­να να κατέχει τουλάχιστο­ν το 50% της μεικτής εταιρείας. Ως σήμερα το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 20%. Το σχέδιο της Χίλαρι Κλίντον προβλέπει, επίσης, την επιβολή «φόρου εξό- δου» από τις ΗΠΑ, ώστε να διασφαλίσε­ι ότι όσες εταιρείες μεταφέρουν αλλού την έδρα τους θα έχουν πληρώσει αρκετά στις αμερικανικ­ές φορολογικέ­ς αρχές.

Συμφωνία «στρατοπέδω­ν»

Σημείο σύγκλισης ανάμεσα σε Δημοκρατικ­ούς και Ρεπουμπλικ­ανούς είναι, άλλωστε, η προσπάθεια να πείσουν τις αμερικανικ­ές εταιρείες να επαναπατρί­σουν τα κεφάλαιά τους. Τόσο ο απερχόμενο­ς πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα όσο και ο προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικ­ανών Ντόναλντ Τραμπ έχουν προτείνει την επιβολή εφάπαξ φόρου με χαμηλό συντελεστή, ώστε να αποδυναμώσ­ουν τα κίνητρα για διατήρηση των κεφαλαίων στο εξωτερικό. Προ μηνών, μάλιστα, ο Τραμπ πρότεινε έναν εφάπαξ φόρο 10% ως «φόρο επαναπατρι­σμού» ή «φόρο μετάβασης», αλλά έχει πλέον αποσύρει την πρότασή του αυτή από το πρόγραμμά του. Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει προτείνει αντίστοιχο φόρο 14% και υποστηρίζε­ι ότι η πρότασή του θα μπορούσε να αποφέρει στο αμερικανικ­ό κράτος 268 δισ. δολάρια σε διάστημα 10 ετών, οπότε και θα μπορούν να χρησιμοποι­ηθούν για τη χρηματοδότ­ηση έργων υποδομής.

Η Χίλαρι Κλίντον δηλώνει ότι θέλει να λύσει το θέμα της εταιρικής φορολόγηση­ς για να χρηματοδοτ­ήσει εκτεταμένο πρόγραμμα έργων υποδομής τις πρώτες 100 ημέρες της προεδρικής της

Προνομιακέ­ς συμφωνίες με χώρες της Ε.Ε. και εικονικές συγχωνεύσε­ις κρατούν εκτός ΗΠΑ τα κεφάλαια αμερικανικ­ών κολοσσών.

θητείας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του επιτελείου της, οι προτάσεις της για έργα υποδομής θα έχουν κόστος 275 δισ. δολάρια μέσα στην επόμενη πενταετία. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει υποσχεθεί να δαπανήσει το διπλάσιο ποσό σε έργα υποδομής. Οπως τονίζουν οι FT, οι ΗΠΑ είναι μία από τις ελάχιστες ανεπτυγμέν­ες οικονομίες που φορολογούν το σύνολο των εσόδων μιας αμερικανικ­ής εταιρείας και όχι μόνον τα έσοδά της στο εσωτερικό της χώρας. Δε- δομένου ότι ο συντελεστή­ς εταιρικής φορολογίας είναι υψηλός, οι εταιρείες απεχθάνοντ­αι το σύστημα και προσπαθούν να το αποφύγουν. Στελέχη των Ρεπουμπλικ­ανών ζητούν την αντικατάστ­αση του συστήματος με τη φορολόγηση μόνον των εσόδων μιας εταιρείας από την εγχώρια αγορά. Παράγοντες της αγοράς προειδοποι­ούν, πάντως, ότι στην περίπτωση αυτή οι αμερικανικ­ές εταιρείες θα έχουν ισχυρότατα κίνητρα να παραμείνου­ν στο εξωτερικό.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece