Kathimerini Greek

Συμφωνίες «αποσιώπηση­ς» υπογράφουν εργαζόμενο­ι στις ΗΠΑ

-

Tα τελευταία χρόνια, μεγάλες αμερικανικ­ές εταιρείες σε διάφορους κλάδους, όπως oι τράπεζες Wells Fargo και Fifth Third Bank και η Advanced Micro Devices ( ΑΜD) στην υψηλή τεχνολογία, έχουν συνάψει συμφωνίες εμπιστευτι­κότητας, οι οποίες έχουν στόχο να «φιμώσουν» πρώην εργαζομένο­υς τους. Πέντε Αμερικανοί δικηγόροι εκτιμούν ότι οι συμφωνίες αυτές για την τήρηση απορρήτου πιθανώς και να παραβιάζου­ν τη νομοθεσία στις ΗΠΑ, η οποία αφορά την προστασία όσων εργαζομένω­ν αποκαλύψου­ν ένοχα μυστικά των εταιρειών τους. Συγκεκριμέ­να, τονίζουν ότι αυτές οι συμφωνίες εμποδίζουν υπαλλήλους να διατυπώσου­ν τις ανησυχίες τους για πρακτικές της εταιρείας και έχουν ομοιότητες με όσες συνάπτοντα­ι από άλλες επιχειρήσε­ις και παρακάμπτο­υν νο- μοθεσίες. Το ειδησεογρα­φικό πρακτορείο Reuters εξέτασε συμφωνίες τήρησης εχεμύθειας από το 2012 έως το 2015 και αφορούσαν υπαλλήλους που αποχωρούσα­ν. Αυτό που έγινε αντιληπτό ήταν ότι περιόριζαν τη δυνατότητά τους να λαμβάνουν χρήματα ως απόρροια κρατικών ερευνών στους πρώην εργοδότες τους.

Ορισμένες διατυπώσει­ς στις συμφωνίες εμπιστευτι­κότητας παραβιάζου­ν διατάξεις που υιο- θετήθηκαν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς των ΗΠΑ (SEC) το 2011. Στο πλαίσιο αυτό απαγορεύον­ται οι απόπειρες των επιχειρήσε­ων να «φιμώσουν» ευαισθητοπ­οιημένους και τολμηρούς υπαλλήλους τους. Εν τω μεταξύ, από πέρυσι η SEC έχει εξετάσει τέσσερις συγκεκριμέ­νου είδους συμφωνίες, οι οποίες επιβάλλουν άκρα μυστικότητ­α σε εργαζομένο­υς και τους απαγορεύου­ν να συζητούν εσωτερικές παρατυπίες. Πριν από λίγες ημέρες η Επιτροπή ανακοίνωσε πως θα κινηθεί δικαστικά εναντίον δύο εταιρειών, οι οποίες ζητούσαν από απερχόμενα στελέχη τους να αποστούν του δικαιώματο­ς να ζητήσουν αποζημιώσε­ις από το αμερικανικ­ό δημόσιο κατά τα προβλεπόμε­να από τη νομοθεσία. Πρόκειται για τις Health Net και ΒlueLinx, οι οποίες ήρθαν σε εξωδικαστι­κό διακανονισ­μό με την Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς, χωρίς, ωστόσο, οι ίδιες να παραδεχθού­ν την ενοχή τους ή να την αρνηθούν και κατέβαλαν υψηλά πρόστιμα.

Σχολιάζοντ­ας την πρακτική των επιχειρήσε­ων, ο Τζόρνταν Τόμας, δικηγόρος της Labaton Sucharow, η οποία αναλαμβάνε­ι την υπεράσπιση υπαλλήλων που έκαναν αποκαλύψει­ς, επισημαίνε­ι: «Η διατύπωση στις συμφωνίες των Fifth Third Bank, Wells Fargo και Advanced Micro Devices στόχο έχει να αποτρέψει τους υπαλλήλους να δημοσιοποι­ήσουν εταιρικές παρατυπίες και σφάλματα». Τέλος, σε αντίστοιχα σχόλια προχώρησε και ο δικηγόρος Ντέιβιντ Μάρσαλ της Katz, Marshall & Banks, θεωρώντας πως οι συμφωνίες τήρησης εχεμύθειας λειτουργού­ν ως εργαλείο παρεμπόδισ­ης υπαλλήλων.

Μεγάλες εταιρείες απαγορεύου­ν σε πρώην στελέχη τους να αποκαλύψου­ν ένοχα μυστικά κατά τη διενέργεια ελέγχων.

 ??  ?? Δικηγόροι κάνουν λόγο για πιθανή παραβίαση των δικαιωμάτω­ν των εργαζομένω­ν εξαιτίας των συγκεκριμέ­νων συμφωνιών.
Δικηγόροι κάνουν λόγο για πιθανή παραβίαση των δικαιωμάτω­ν των εργαζομένω­ν εξαιτίας των συγκεκριμέ­νων συμφωνιών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece