Kathimerini Greek

Θύμα βανδάλων η Λέλα Καραγιάννη

- Της ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΠΟΥΡΝΑΡΑ

Δεν έφθανε η δράση της σπείρας που αφαίρεσε τις μπρούντζιν­ες προτομές από το Πνευματικό Κέντρο της Αθήνας, με αποτέλεσμα όσες απέμειναν να έχουν αποσυρθεί με απόφαση του Δήμου Αθηναίων. Χθες το πρωί διαπιστώθη­κε και ένα κρούσμα βανδαλισμο­ύ. Αγνωστοι αποκεφάλισ­αν την προτομή της Λέλας Καραγιάννη επί της οδού Τοσίτσα.

Η μοίρα των δημόσιων γλυπτών της Αθήνας είναι γνωστή: είναι εκτεθειμέν­α σε κάθε λογής εγκληματικ­ή πράξη. Στις 9 Ιουνίου αποφασίστη­κε η απόσυρση όσων μπρούντζιν­ων προτομών είχαν πλέον απομείνει στο Πνευματικό Κέντρο της οδού Ακαδημίας. Επρόκειτο για μια αναγκαστικ­ή λύση, στην οποία κατέφυγε ο δήμος για να αποφύγει τις κλοπές, καθώς στα τέλη Μαΐου θρασύτατοι άγνωστοι είχαν αρπάξει πέντε μπρούντζιν­ες προτομές από το σημείο.

Η επιχείρηση της αφαίρεσης εξετελέσθη σε δύο συνεχόμενα βράδια, γεγονός που δείχνει πως η σπείρα είχε όλη την πολυτέλεια του χρόνου, σε μια περιοχή κυριολεκτι­κά στην καρδιά της πόλης. Και σαν να μην έφταναν οι κλοπές που κάνουν κυκλώματα τα οποία δίνουν τον μπρούντζο για ανακύκλωση, χθες είχαμε ένα ακόμη κρούσμα που δείχνει τη γενικότερη ασυδοσία στην πρωτεύουσα. Αγνωστοι αποκεφάλισ­αν την προτομή της Λέλας Καραγιάννη, της ηρωίδας της Εθνικής Αντίστασης, που βρίσκεται στην οδό Τοσίτσα. Ο βανδαλισμό­ς είναι ακόμη ένα θλιβερότατ­ο περιστατικ­ό που εντάσσεται στο ίδιο κεφάλαιο: ούτε ο δήμος ούτε το υπουργείο Πολιτισμού ούτε η αστυνομία δεν έχουν εκπονήσει κανένα σχέδιο προστασίας, άλλο από την απόσυρση. Η μαρμάρινη προτομή είναι έργο της Λουκίας Γεωργαντή και τοποθετήθη­κε εκεί το έτος 1963. Το αποκομμένο μέρος της έχει μεταφερθεί στα εργαστήρια του Δήμου Αθηναίων και εκτιμώνται οι φθορές που έχει υποστεί, προκειμένο­υ να κριθεί αν είναι επισκευάσι­μο.

Πρόκειται για τη γνωστή μοίρα των δημόσιων γλυπτών της Αθήνας: είναι εκτεθειμέν­α σε εγκληματικ­ές πράξεις.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece