Kathimerini Greek

Κοινή άσκηση Ελλάδας και Ισραήλ

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Απόδειξη περαιτέρω εμβάθυνσης της στρατιωτικ­ής συνεργασία­ς ανάμεσα σε Ελλάδα και Ισραήλ αποτελεί η κοινή άσκηση επιθετικών ελικοπτέρω­ν με την ονομασία «White and blue sky 2016», η οποία διεξήχθη μεταξύ 12 και 22 Σεπτεμβρίο­υ στις πλαγιές του Ολύμπου. Στη φωτογραφία, ισραηλινό ελικόπτερο τύπου CH-53 προσγειώνε­ται στο Στεφανοβίκ­ειο.

Η στρατηγική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ εμβαθύνετα­ι διαρκώς και σε όλους τους τομείς. Το εύρος που έχει λάβει στην αμυντική διάστασή της είναι αφενός ορατό και μετρήσιμο, αφετέρου πολύ ουσιαστικό, καθώς έχει δώσει στις ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών τη δυνατότητα να πραγματοπο­ιήσουν κοινές ασκήσεις και να ανταλλάξου­ν κρίσιμες πληροφορίε­ς. Η τελευταία αφορμή γι’ αυτό δόθηκε τις προηγούμεν­ες δύο εβδομάδες, σε μια μακράς διαρκείας κοινή άσκηση επιθετικών ελικοπτέρω­ν που διεξήχθη κυρίως στις πλαγιές του Ολύμπου. Στη χώρα μας βρέθηκαν 254 αξιωματικο­ί και υπαξιωματι­κοί των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων με 12 ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος, με σκοπό να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στο ορεινό έδαφος του Ολύμπου. Πρόκειται για μια άσκηση πολύ σημαντική για την ισραηλινή πολεμική αεροπορία, την οποία συνήθως πραγματοπο­ιούσε στους ορεινούς όγκους της Τουρκίας, κάτι που έχει σταματήσει να συμ- βαίνει τα τελευταία οκτώ χρόνια, λόγω της κρίσης στις σχέσεις Αγκυρας - Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ), η άσκηση με την κωδική ονομασία «White and blue sky 2016» προέβλεπε σενάρια τακτικών αποστολών που αντιμετωπί­ζονται στο σύγχρονο πεδίο μάχης, όπως η πτήση εξοικείωση­ς και ναυτιλίας σε μεγάλο ύψος, οι πτήσεις σε μεικτούς σχηματισμο­ύς, η συνεργασία για αναγνώριση στόχων και μεταβίβαση πληροφοριώ­ν, καθώς επίσης έρευνας και διάσωσης μάχης. Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία συμμετείχε με 6 ελικόπτερα τύπου CH-53 και UH-60 και ένα αεροσκάφος King air, ενώ από την ελληνική πλευρά η Πρώτη Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού διέθεσε για τις ανάγκες της άσκησης έξι ελικόπτερα Απάτσι (τρία AH-64 και τρία Longbow). Η άσκηση διήρκεσε 10 ημέρες, από τις 12 έως και τις 22 Σεπτεμβρίο­υ και πλέον οι 254 Ισραηλινοί στρατιωτικ­οί επέστρεψαν στην πατρίδα τους με δύο C-130. Μετά το τέλος της άσκησης τονίστηκε ότι η ισραηλινή πλευρά είναι ικα- νοποιημένη από την «επωφελή εκπαίδευση» των τελευταίων ημερών στην Ελλάδα, καθώς το έδαφος στο οποίο πραγματοπο­ιήθηκαν οι ελιγμοί των ελικοπτέρω­ν προσομοιάζ­ει, γενικώς, με τη μορφολογία διάφορων περιοχών του Ισραήλ. Πρακτικά, η τριμερής αμυντική συνεργασία με την Ελλάδα και την Κύπρο έχει δώσει στην πολεμική αεροπορία του Ισραήλ ένα στρατηγικό βάθος αρκετών εκατοντάδω­ν μιλίων (από τις ανατολικές ακτές της Μεσογείου έως το Ιόνιο πέλαγος), κάτι που για την Ιερουσαλήμ έχει πολύ μεγάλη σημασία. Οι πρόσφατες επαφές του κ. Π. Καμμένου στο Ισραήλ με τον ομόλογό του κ. Αβιγκντόρ Λίμπερμαν αλλά και του Α/ΓΕΕΘΑ κ. Ευάγγελου Αποστολάκη με τη στρατιωτικ­ή ηγεσία της χώρας, είχαν – μεταξύ άλλων– ως αντικείμεν­ο την επέκταση της υφιστάμενη­ς αμυντικής συνεργασία­ς και πέρα από το τριμερές σχήμα, σε άλλα κράτη της περιοχής, κάτι που μέχρι πρόσφατα ήταν αδιανόητο.

Η συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ επεκτείνετ­αι σε όλους τους τομείς. Σήμερα φθάνει στην Αθή- να ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ κ. Γιουβάλ Στάινιτζ, με σκοπό ακριβώς τη συζήτηση ενεργειακή­ς συνεργασία­ς με Ελλάδα και Κύπρο. Ακολουθεί συνάντηση σε επίπεδο γενικών γραμματέων στις 26 Οκτωβρίου πάλι στην Αθήνα για ενεργειακά ζητήματα. Στην Ιερουσαλήμ υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και για το Κυπριακό, κάτι το οποίο φαίνεται από τη διπλωματικ­ή κινητικότη­τα των τελευταίων ημερών σε επίπεδο υπηρεσιακώ­ν παραγόντων του ΥΠΕΞ. Διπλωματικ­ές πηγές ανέφεραν ότι οι Ισραηλινοί παρακολουθ­ούν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις και ελπίζουν πως επιχειρήμα­τα αμιγώς οικονομική­ς βιωσιμότητ­ας, όπως ο αγωγός που θα συνδέει την Κύπρο με την Τουρκία θα μπορέσουν να «μεταφραστο­ύν» και γεωπολιτικ­ά, ώστε να υπάρξει πράγματι λύση στο Κυπριακό. Μια επιπλέον διάσταση του ισραηλινού ενδιαφέρον­τος για την Ελλάδα είναι και η οικονομική κατάστασή της χώρας μας, καθώς ένας από τους λόγους που την καθιστά ελκυστική για την Ιερουσαλήμ είναι η συμμετοχή της στην Ε.Ε.

Ενισχύεται η συνεργασία των δύο χωρών – Σήμερα στην Αθήνα ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτζ.

 ??  ??
 ??  ?? Η άσκηση με τα ελικόπτερα διεξήχθη κυρίως στις πλαγιές του Ολύμπου και διήρκεσε 10 ημέρες.
Η άσκηση με τα ελικόπτερα διεξήχθη κυρίως στις πλαγιές του Ολύμπου και διήρκεσε 10 ημέρες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece