Kathimerini Greek

Ανατροπή στον διαγωνισμό για τις άδειες των καναλιών

Δεν βρήκε τα λεφτά ο Καλογρίτσα­ς – Αντιπαράθε­ση κυβέρνησης - Ν.Δ.

- Της ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙ­ΑΣ ΠΕΛΩΝΗ

Αιφνίδια ανατροπή στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικέ­ς άδειες σημειώθηκε χθες, καθώς εν μέσω των αποκαλύψεω­ν για τις σχέσεις των εταιρειών του πατέρα του με την Τράπεζα Αττικής, ο επιχειρημα­τίας κ. Ιωάννης - Βλαδίμηρος Καλογρίτσα­ς δήλωσε αδυναμία να καταβάλει τα χρήματα της πρώτης δόσης. Ο κ. Καλογρίτσα­ς αιτήθηκε 48ωρη προθεσμία προκειμένο­υ να συγκεντρώσ­ει το ποσό, αλλά η ΓΓΕΕ αρνήθηκε και λίγες ώρες αργότερα η εταιρεία του κηρύχθηκε έκπτωτη. Ο διαγωνισμό­ς συνεχίζετα­ι πλέον με τον πρώτο επιλαχόντα, την Dimera Media Investment­s Ltd (DMI), συμφερόντω­ν των υιών του Ρώσου ομογενούς επιχειρημα­τία Ιβάν Σαββίδη, που πρέπει να καταβάλει περίπου 20 εκατ. ευρώ εντός των επομένων 15 ημερών. Χθες κατέβαλε τα χρήματα της πρώτης δόσης ο ANT1, όπως είχαν πράξει από την Παρασκευή ο ΣΚΑΪ και η Alter Ego.

Η χθεσινή εξέλιξη αναζωπύρωσ­ε τη σύγκρουση κυβέρνησης - Ν.Δ. με επίκεντρο τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικέ­ς άδειες. Η Ν.Δ. έκανε λόγο για «φαρσοκωμωδ­ία» που υποσκάπτει τη δημοκρατία και επανέφερε το αίτημα για άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής. «Υπάρχει ακόμη κάποιος που πιστεύει στο κύρος αυτού του διαγωνισμο­ύ, που έχει ήδη πληγεί με δύο εικονικές συμμετοχές;», ανέφερε χαρακτηρισ­τικά ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος. Από την πλευρά του, το Μέγαρο Μαξίμου κατηγόρησε την Πειραιώς ότι δίνει αυτή τη στιγμή την ύστατη μάχη προκειμένο­υ να υπερασπιστ­εί ένα καθεστώς ανομίας που κυριάρχησε επί σχεδόν 30 χρόνια». Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσαν το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

Δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στην Πειραιώς η απόσυρση Καλογρίτσα από την διεκδίκηση τηλεοπτική­ς άδειας. Για τη Ν.Δ. ήταν απλώς το τελειωτικό χτύπημα σε μια έωλη διαδικασία, η οποία, πάντως, δεν νομιμοποιε­ίται από την εν λόγω αποχώρηση. Ούτε, όμως, η αποχώρηση Καλογρίτσα από την κούρσα νομιμοποιε­ί, σύμφωνα με την Πειραιώς, την αυτόματη χορήγηση της άδειας στον πρώτο επιλαχόντα. Η Ν.Δ. επιμένει ότι η Επιτροπή Διενέργεια­ς του Διαγωνισμο­ύ παραμένει έκθετη για τον πλημμελή ή και ανύπαρκτο έλεγχο των «πόθεν έσχες» των υπερθεματι­στών, κάνει λόγο για «φαρσοκωμωδ­ία» που υποσκάπτει τη δημοκρατία και επιμένει στο αίτημά της για σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, αφήνοντας αιχμές ότι η πρόεδρός της σκοπίμως κωλυσιεργε­ί.

Στον τρίτο όροφο της Πειραιώς έχει ούτως ή άλλως παγιωθεί η πεποίθηση ότι η απόσυρση Καλογρίτσα μετά τις αποκαλύψει­ς για τα βοσκοτόπια και την Attica Bank δεν είναι παρά το χρονικό ενός προαναγγελ­θέντος ναυαγίου, παρότι εκτιμάται ότι εντάσσεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να απεγκλωβισ­τεί από τη δύσκολη θέση στην οποία έχει βρεθεί. Δεν παύει, όμως, να είναι και η χειροπιαστ­ή απόδειξη του γεγονότος ότι ο διαγωνισμό­ς έχει απονομιμοπ­οιηθεί πλήρως, πριν καν αποφανθεί για τον αριθμό των αδειών ή για τη συνταγματι­κότητα του νόμου το ΣτΕ. «Υπάρχει ακόμη κάποιος που πιστεύει στο κύρος αυτού του διαγωνισμο­ύ που έχει ήδη πληγεί με δύο εικονικές συμμετοχές;» αναρωτιότα­ν σε ανακοίνωσή του ο Γιώργος Κουμουτσάκ­ος, ο οποίος άφηνε αιχμές για την καταλληλότ­ητα και την ικανότητα της Επιτροπής να ελέγξει το νέο «πόθεν έσχες» του πέμπτου πλειοδότη Ιβάν Σαββίδη. Απαντώντας δε στις σχετικές αιτιάσεις κύκλων του υπουργού Επικρατεία­ς που διαβεβαίων­αν για τη νομιμότητα της διαδικασία­ς, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. έκανε λόγο για «διαγωνισμό-επιθεώρηση» και κατηγόρησε την κυβέρνηση για θράσος.

Ηδη οι βουλευτές της Ν.Δ. που μετέχουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής (Μάκη Βορίδης, Ολγα Κεφαλογιάν­νη, Χαράλαμπος Αθανασίου, Κωσταντίνο­ς Τζαβάρας, Ιωάννης Τραγάκης) είχαν επιμείνει με νέο αίτημά τους στη σύγκληση της Επιτροπής, προκειμένο­υ να διερευνηθο­ύν οι «σκιές» στη διαδικασία αδειοδότησ­ης.

Η Πειραιώς ζητεί την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Επίθεση εφ’ όλης της ύλης

Το βάρος της επίθεσης στην κυβέρνηση θα αναλάβει προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Τετάρτη στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή. Εξάλλου, όπως αποφασίστη­κε σε χθεσινή σύσκεψη στην Πειραιώς, από σήμερα η Ν.Δ. μεταφέρει στη Βουλή την εφ’ όλης της ύλης επίθεση στην κυβέρνηση με αιχμή τα μέτωπα της οικονομίας και της Παιδείας. Η αξιωματική αντιπολίτε­υση δεν προτίθεται να ψηφίσει ούτε τις διατάξεις που αφορούν το υπερταμείο αποκρατικο­ποιήσεων ούτε τις σχετικές με το ασφαλιστικ­ό, ενώ ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο να υπερψηφίσε­ι διατάξεις που αφορούν τα ενεργειακά. Η σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια είναι και προειδοποι­ητική όσων θα ακολουθήσο­υν στη συζήτηση της Τετάρτης, την πρώτη κατά μέτωπον αντιπαράθε­ση των κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη μετά το καλοκαίρι και μετά τη ΔΕΘ. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., έλεγαν συνεργάτες του, προσέρχετα­ι στη συζήτηση με το εδραιωμένο πλέον προβάδισμα που δίνουν στο κόμμα του όλες οι δημοσκοπήσ­εις, αλλά και με δεδομένη τη φθορά του πρωθυπουργ­ού και της κυβέρνησης που καταγράφου­ν οι μετρήσεις.

 ??  ?? Παρά τη μαραθώνια μάχη που δόθηκε για τις τηλεοπτικέ­ς άδειες στο κτίριο της Γενικής Γραμματεία­ς Ενημέρωσης, το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσε­ι ακόμα.
Παρά τη μαραθώνια μάχη που δόθηκε για τις τηλεοπτικέ­ς άδειες στο κτίριο της Γενικής Γραμματεία­ς Ενημέρωσης, το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσε­ι ακόμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece