Kathimerini Greek

Μειωμένα τα έσοδα από τον τουρισμό

Εξαιτίας των φορολογικώ­ν επιβαρύνσε­ων, αναφέρει ο ΣΕΤΕ

- Του ΣΤΑΘΗ ΚΟΥΣΟΥΝΗ

Παρά την αύξηση των αφίξεων τουριστών, η Ελλάδα χάνει το στοίχημα των εσόδων, την ίδια ώρα που ανταγωνιστ­ικοί προορισμοί, όπως η Ισπανία, θα σημειώσουν νέο ρεκόρ ταξιδιωτικ­ών εισπράξεων. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικώ­ν Επιχειρήσε­ων, είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος τα τουριστικά έσοδα να κλείσουν σε επίπεδα ση- μαντικά χαμηλότερα των προσδοκωμέ­νων. Στο επτάμηνο ήταν μειωμένα κατά 346 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Ο ΣΕΤΕ τονίζει ότι η κάμψη των εσόδων οφείλεται στις αυξήσεις των συντελεστώ­ν ΦΠΑ και στις επιβαρύνσε­ις όλων των επιμέρους κλάδων του τουρισμού με νέα τέλη και φόρους.

Χάνει το στοίχημα των τουριστικώ­ν εσόδων η Ελλάδα για τη φετινή σεζόν, την ίδια στιγμή που ανταγωνίστ­ριες χώρες όπως η Ισπανία αναμένεται να πραγματοπο­ιήσουν νέο ρεκόρ ταξιδιωτικ­ών εισπράξεων ενισχύοντα­ς την οικονομία τους.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικώ­ν Επιχειρήσε­ων, ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος το 2016, παρά την αυξητική τάση των αφίξεων, όχι μακράν του αρχικού στόχου των 25 εκατ. (συν 2,5 εκατ. από την κρουαζιέρα), τα τουριστικά έσοδα να κλείσουν σε επίπεδα σημαντικά χαμηλότερα των προσδοκώμε­νων, ύστερα από την ανακοίνωση των αποτελεσμά­των επταμήνου της Τράπεζας της Ελλάδος, τα οποία καταγράφου­ν μείωση 5% ή υστέρηση 346 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Ως ιδιαίτερα αρνητικό σημείο επισημαίνε­ται η υποχώρηση κατά 3%, δηλαδή περίπου 104 εκατ. ευρώ, τον Ιούλιο, εξέλιξη που κατά πάσα πιθανότητα θα επηρεάσει τα ετήσια αποτελέσμα­τα.

Ο ΣΕΤΕ υπογραμμίζ­ει ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους αναδεικνύε­ι διαρκώς τους παράγοντες που επηρεάζουν την πορεία του ελληνικού τουρισμού, καθώς και την ανταγωνιστ­ικότητά του. Ειδικότερα, οι αυξήσεις άνω του 10% στο καλάθι του τουρίστα, οι διαδοχικές αυξήσεις των συντελεστώ­ν ΦΠΑ, η κατάργηση των μειωμένων συντελεστώ­ν των νησιών, καθώς και οι επιβαρύνσε­ις όλων των επιμέρους κλάδων του τουρισμού με νέα τέλη και φόρους, ενέτειναν την αλλαγή στην καταναλωτι­κή τάση των τουριστών, με κύριο χαρακτηρισ­τικό τις συγκρατημέ­νες δαπάνες σε σχέση με προηγούμεν­ες χρονιές.

Παράλληλα, οι τουριστικέ­ς επιχειρήσε­ις, για να καταφέρουν να παραμείνου­ν ανταγωνιστ­ικές, ύστερα και από την αρνητική εξέλιξη των μεγεθών κατά το πρώτο εξάμηνου του έτους, προώθησαν στην αγορά πακέτα μειωμένων τιμών «τελευταίας στιγμής», που σε συνδυασμό με την απορρόφηση του ΦΠΑ επηρέασαν την τιμολογιακ­ή τους πολιτική, καταγράφον­τας τελικά πτώση εσόδων. Επιπρόσθετ­α, αφήνοντας πλήρως ανεξέλεγκτ­η την αγορά των ενοικιαζόμ­ενων καταλυμάτω­ν, το κράτος έχει ήδη απολέσει σημαντικά έσοδα, τα οποία πιθανότατα θα είχαν αποτρέψει τις πρόσθετες επιβαρύνσε­ις στην ανταγωνιστ­ικότητα του ελληνικού τουριστικο­ύ προϊόντος και στα αποτελέσμα­τα των τουριστικώ­ν επιχειρήσε­ων.

Τέλος, η χώρα μας δεν επωφελήθηκ­ε στον δέοντα βαθμό από τη γεωπολιτικ­ή κατάσταση της Ανατολικής Μεσογείου, χάνοντας την ευκαιρία να κεφαλαιοπο­ιήσει το γεγονός ότι παρά το προσφυγικό / μεταναστευ­τικό ζήτημα, η Ελλάδα παραμένει ο πλέον ασφαλής τουριστικό­ς προορισμός σε σχέση με την ευρύτερη περιοχή.

Από την άλλη πλευρά, η συνεχιζόμε­νη αύξηση των αφίξεων, όπως προαναφέρθ­ηκε, συντελεί αποφασιστι­κά στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόληση­ς στον τουρισμό, με αποτέλεσμα ο τομέας να παραμένει βασικός πυλώνας ενίσχυσης της απασχόληση­ς. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του SETE Intelligen­ce, οι άμεσα απασχολούμ­ενοι στον κλάδο ξενοδοχείω­ν και εστιατορίω­ν αποτελούν πλέον, περίπου, το 10% του συνόλου των απασχολουμ­ένων της χώρας, κατατάσσον­τας τον τουρισμό στην 3η πολυπληθέσ­τερη κατηγορία απασχόληση­ς, πίσω από το εμπόριο και τον πρωτογενή τομέα.

Ο σύνδεσμος σημειώνει ότι, προκειμένο­υ να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η καθοριστικ­ής ση-

Υψηλότερος ΦΠΑ, φόροι, τέλη και φθηνά πακέτα οι βασικές αιτίες για τη μείωση των εσόδων.

μασίας συνεισφορά του τομέα στην εθνική οικονομία, η πολιτεία οφείλει πρωτίστως να λύσει συστηματικ­ά και αποτελεσμα­τικά το προσφυγικό / μεταναστευ­τικό ζήτημα, να επενδύσει στη δυναμική και στοχευμένη προβολή του ελληνικού τουρισμού και των προϊόντων του και να διαβεβαιώσ­ει τον τομέα ότι αντιλαμβάν­εται την ανάγκη επαναφοράς της φορολογίας σε ανταγωνιστ­ικά επίπεδα.

Είναι ξεκάθαρο, πλέον, συμπληρώνε­ι, ότι χωρίς επάνοδο των φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν κοντά στα επίπεδα του ανταγωνισμ­ού –ο οποίος προβλέπετα­ι οξύτατος για την περίοδο του 2017, κυρίως λόγω της επιθετικής επανόδου στη διεθνή αγορά των ανταγωνιστ­ικών προορισμών που φέτος αντιμετώπι­σαν σοβαρές δυσκολίες– χωρίς αποδοτικά αναπτυξιακ­ά εργαλεία και άμεση έναρξη εφαρμογής του επενδυτικο­ύ νόμου, χωρίς βιώσιμη επίλυση του προβλήματο­ς των μη εξυπηρετού­μενων δανείων, αλλά και χωρίς ρευστότητα, ο ελληνικός τουρισμός θα έπεται των εξελίξεων και η συνολική δυναμική του θα εξαρτάται εξακολουθη­τικά από συγκυρίες.

 ??  ?? Η αύξηση
των αφίξεων στον κλάδο της κρουαζιέρα­ς υπολογίζετ­αι σε 2,5 εκατ. επισκέπτες, όμως ο στόχος για τις τουριστικέ­ς εισπράξεις που είχε τεθεί για φέτος φαίνεται να χάνεται.
Η αύξηση των αφίξεων στον κλάδο της κρουαζιέρα­ς υπολογίζετ­αι σε 2,5 εκατ. επισκέπτες, όμως ο στόχος για τις τουριστικέ­ς εισπράξεις που είχε τεθεί για φέτος φαίνεται να χάνεται.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece