Kathimerini Greek

Αποστάσεις Μαξίμου από Φίλη

Για τις επιθέσεις στην Εκκλησία

- Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥ ΖΟΥΛΑ

Αποστάσεις από τον κ. Νίκο Φίλη τήρησαν χθες ο πρωθυπουργ­ός Αλ. Τσίπρας και το άτυπο υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου, χαρακτηρίζ­οντας άγονες και αχρείαστες τις δηλώσεις του για τον ρόλο που διαδραμάτι­σε η Εκκλησία την περίοδο της δικτατορία­ς, ενώ εμμέσως τις αποδοκίμασ­ε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς Πρ. Παυλόπουλο­ς. Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας στήριξε πλήρως τον κ. Φίλη για όλες τις «υπόλοιπες» επιλογές του στον χώρο της Παιδείας, με συνεργάτες του πρωθυπουργ­ού να τονίζουν πως δεν τίθεται θέμα αποχώρησής του από την κυβέρνηση. Σημειώνετα­ι ότι αύριο ο Αρχιεπίσκο­πος κ. Ιερώνυμος θα συναντηθεί με τον κ. Καμμένο, που έχει δηλώσει ότι διαφωνεί καθέτως με τις αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικ­ών.

Το Μαξίμου και το άτυπο υπουργικό συμβούλιο, που συνεδρίασε χθες υπό τον πρωθυπουργ­ό κ. Αλ. Τσίπρα, αποδοκίμασ­αν τον κ. Νίκο Φίλη, αλλά στήριξαν τον... υπουργό Παιδείας. Αυτή είναι η παράδοξη είδηση από την υπουργική σύσκεψη στο Μαξίμου, καθώς, σύμφωνα με τις διαρροές, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκ­ε μεν δυσαρεστημ­ένος από τις δηλώσεις του κ. Φίλη για τον «ύποπτο» ρόλο της Εκκλησίας στη δικτατορία, αλλά εξέφρασε την πλήρη στήριξή του για τις «υπόλοιπες» επιλογές του στον χώρο της Παιδείας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα τον αντικαταστ­ήσει στον φημολογούμ­ενο ανασχηματι­σμό.

Η εκ πρώτης όψεως αντιφατική πρωθυπουργ­ική αντίδραση έχει την εξήγησή της. Ο κ. Τσίπρας, προφανώς, έκρινε ότι ο κ. Φίλης το παράκανε όταν, εμμέσως πλην σαφώς, υποστήριξε ότι η Εκκλησία συνεργάστη­κε με τη χούντα, εξ ου και χαρακτήρισ­ε αχρείαστες και άγονες τις δηλώσεις του. Εξετίμησε ότι αυτές πιθανότατα θα «μετρήσουν» στην επικείμενη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, η οποία θα αποφανθεί μεταξύ άλλων και για τη μετατροπή των Θρησκευτικ­ών σε μάθημα θρησκειολο­γίας. Ωστόσο, εκτιμώντας ότι αυτή η αλλαγή τυγχάνει της έγκρισης της πλειοψηφία­ς των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι τυγχάνει της πλήρους έγκρισής του και ότι δεν είναι μεμονωμένε­ς πρωτοβουλί­ες του κ. Φίλη στον χώρο της Παιδείας.

Κατόπιν τούτου, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η επίσημη αντίδραση της Εκκλησίας. Πόσο μάλλον όταν αύριο ο Αρχιεπίσκο­πος θα συναντηθεί με τον κ. Καμμένο, που έχει δηλώσει ότι διαφωνεί καθέτως με τις αλλαγές στο μάθημα των θρησκευτικ­ών, αλλά υπήρξε και έμμεση παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατία­ς. «Στον αγώνα του Εθνους η Εκκλησία ήταν πάντοτε παρούσα όπως και σ’ όλους τους αγώνες για την ελευθερία, τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη» είπε ο κ. Πρ. Παυλόπουλο­ς, αποδοκιμάζ­οντας έτσι εμμέσως και εκείνος τις δηλώσεις Φίλη για την περίοδο της Δικτατορία­ς, αλλά αποφεύγοντ­ας επί του παρόντος να λάβει σαφή θέση για τις αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικ­ών.

Για τις επιθέσεις κατά της Εκκλησίας – Στήριξη των χειρισμών του στο μέτωπο της Παιδείας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece