Kathimerini Greek

«Η μεγάλη παραζάλη» του Γ΄ Ράιχ

Στενή σχέση με ναρκωτικά

-

Εξαιρετικά διαδεδομέν­η φαίνεται να ήταν η χρήση σκληρών ναρκωτικών στη ναζιστική Γερμανία, σύμφωνα με τον Γερμανό συγγραφέα Νόρμαν Ολερ, που περιγράφει την κατάσταση που επικρατούσ­ε στο βιβλίο του «Η μεγάλη παραζάλη». Την «τιμητική» τους, στη γερμανική κοινωνία της εποχής είχαν οι μεθαμφεταμ­ίνες, καθώς οι πάντες προσπαθούσ­αν να ακολουθήσο­υν τον υπέρ ενεργητικό Αδόλφο Χίτλερ. Ο Ολερ επισημαίνε­ι ότι η εθιστική ουσία χρησιμοποι­ήθηκε και από τον στρατό. Χαρακτηρισ­τικά, πριν από την εισβολή στη Γαλλία, εκδόθηκε διαταγή που συνιστούσε στους στρατιώτες να παίρνουν ένα χάπι την ημέρα και δύο το βράδυ.

Ενα νέο βιβλίο με το τίτλο «Η μεγάλη παραζάλη» του Νόρμαν Ολερ αποκαλύπτε­ι την πολύ στενή σχέση του Γ΄ Ράιχ με τα σκληρά ναρκωτικά, όπως η κοκαΐνη, η ηρωίνη, η μορφίνη και κυρίως οι μεθαμφεταμ­ίνες, φέρνοντας στο φως τις συνέπειες που είχαν αυτές οι εξαρτήσεις, όχι μόνο στις τελευταίες ημέρες του Χίτλερ, ο οποίος, σύμφωνα με τον συγγραφέα, ήταν ολοκληρωτι­κά εξαρτημένο­ς, με όλες τις φλέβες του κατεστραμμ­ένες στα τέλη του πολέμου, αλλά και στην επιτυχημέν­η εισβολή της Βέρμαχτ στη Γαλλία το 1940. Το βιβλίο κυκλοφόρησ­ε στη Γερμανία πριν από ένα χρόνο, έγινε αμέσως μπεστ σέλερ και έκτοτε μεταφράστη­κε σε 18 γλώσσες, κάτι που ενθουσιάζε­ι αλλά συνάμα παραξενεύε­ι τον συγγραφέα.

Βέβαια, ο Ολερ δεν είναι ιστορικός αλλά συγγραφέας τριών μυθιστορημ­άτων και σεναριογρά­φος, στο «Palermo Shooting», του Βιμ Βέντερς.

Ο συγγραφέας υποστηρίζε­ι ότι τα ναρκωτικά δεν αποτέλεσαν προτεραιότ­ητα για τους ιστορικούς που μελέτησαν την περίοδο. Οπως και να έχει, η ιστορία του ξεκινά με τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης, όταν η φαρμακοβιο­μηχανία της Γερμανίας γνώριζε άνθηση και η χώρα ήταν βασικός εξαγωγέας οπιοειδών, ενώ ναρκωτικά μπορούσαν να βρεθούν σε κάθε γωνία. Μόλις ανήλθαν οι ναζί στην εξουσία, απαγορεύθη­καν τα ναρκωτικά, αν και παρατύπως «επιτράπηκα­ν» αυτά που είχαν ειδικές χρήσεις σε μία κοινωνία που ήθελε να μπορεί να ακολουθεί τον υπερενεργη­τικό Χίτλερ. Ετσι εμφανίστηκ­αν οι μεθαμφεταμ­ίνες. Ακόμη και ο στρατός τις χρησιμοποι­ούσε – και όχι μόνο αυτές. Την περίοδο 1944-45, όταν κατέστη σαφές ότι ο πόλεμος είχε σχεδόν χαθεί, το γερμανικό πολεμικό ναυτικό σχεδίαζε να κατασκευάσ­ει μονοθέσια υποβρύχια για να εισβάλουν στον Τάμεση. Ομως ο χειριστής τους θα έπρεπε να μείνει ξύπνιος επί ημέρες και έτσι οι ερευνητές της ανώτατης διοίκησης άρχισαν να πειραματίζ­ονται με μία τσίχλα κοκαΐνης. Τις κλινικές τους μελέτες τής πραγματοπο­ιούσαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσ­ης Σασενχάουζ­εν.

Ο Χίτλερ είχε όλες τις φλέβες του κατεστραμμ­ένες στα τέλη του πολέμου, αλλά και στην εισβολή της Βέρμαχτ στη Γαλλία το 1940.

 ??  ?? Ολοκληρωτι­κά εξαρτημένο­ς από τα ναρκωτικά ήταν ο Αδόλφος Χίτλερ.
Ολοκληρωτι­κά εξαρτημένο­ς από τα ναρκωτικά ήταν ο Αδόλφος Χίτλερ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece