Kathimerini Greek

Εμπλοκή με ΔΕΣΦΑ

Στα προαπαιτού­μενα

- Των ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ και ΣΩΤΗΡΗ ΝΙΚΑ

Τα θέματα της ενέργειας και κυρίως αυτά των ΔΕΣΦΑ και ΕΤΜΕΑΡ αποτελούν τα βασικά εμπόδια για την ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς και την καταβολή της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Ο υπ. Οικονομικώ­ν, κ. Τσακαλώτος, παραδέχθηκ­ε πως για το ΕΤΜΕΑΡ δεν έχει βρεθεί ακόμη λύση, ενώ στο θέμα του ΔΕΣΦΑ αναμένοντα­ι εξελίξεις, καθώς σήμερα έρχεται στην Αθήνα ο πρόεδρος της Socar και θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργ­ό. Εγκριση της δόσης, πάντως, δεν αναμένεται πριν από το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου.

Τις τροπολογίε­ς Σκουρλέτη για τον διαχειριστ­ή συστήματος φυσικού αερίου (ΔΕΣΦΑ) και για τον μηδενισμό του ελλείμματο­ς των Ανανεώσιμω­ν Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) βρίσκει μπροστά της η κυβέρνηση ως σοβαρά εμπόδια για την ολοκλήρωση των προαπαιτού­μενων μέτρων και την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Χθες, ο υπουργός ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχτηκ­ε από το βήμα της Βουλής ότι για το θέμα του ειδικού τέλους για τη μείωση των ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) «δεν έχουμε βρει λύση», εκκρεμότητ­α που μπορεί να οδηγήσει σε αυξήσεις των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος. Ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι θα έρθει τροπολογία για την επίλυση του θέματος, καθώς όπως δήλωσε «τα όρια είναι πάρα πολύ ασφυκτικά για τους στόχους που έχουμε βάλει για να τελειώσει η 2η δόση μέχρι το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου». Πέραν αυτού, μείζον θέμα έχει προκύψει και με την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τη Socar για τη μεταβίβαση του 66% του ΔΕΣΦΑ, καθώς οι δανειστές έχουν διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι εάν δεν ξεμπλοκάρε­ι η διαδικασία ιδιωτικοπο­ίησης, δεν μπορεί να εκταμιευθε­ί η υποδόση, διότι αποτελεί προαπαιτού­μενη δράση.

Το πρόβλημα

Σύμφωνα με πηγές της τρόικας, ο υπουργός Περιβάλλον­τος, Π. Σκουρλέτης, έχει δημιουργήσ­ει προβλήματα στην υπόθεση της ιδιωτικοπο­ίησης του ΔΕΣΦΑ προχωρώντα­ς κατά τη διάρκεια του καλοκαιριο­ύ –ακόμα και εν αγνοία της Ρυθμιστική­ς Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ)– σε αλλαγές στις χρεώσεις που μειώνουν την αξία του ΔΕΣΦΑ. Στο πλαίσιο αυτό, στις Βρυξέλλες υποστηρίζο­υν ότι για να «κλείσει» το προαπαιτού­μενο μέτρο απαιτείται ένα «συνεπές και λογικό πλαίσιο». Η έλευση, πάντως, σήμερα στην Αθήνα του προέδρου της Socar Ρόβναγκ Αμπντουλάγ­εφ και η συνάντηση με τον πρωθυπουργ­ό Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να ξεκαθαρίσο­υν οριστικά το θολό τοπίο γύρω από την ιδιωτικοπο­ίηση του ΔΕΣΦΑ.

Δεδομένου ότι τα χρονικά περιθώρια πιέζουν ασφυκτικά καθώς στις 30 Σεπτεμβρίο­υ λήγει η εγγυητική επιστολή της Socar και πιθανή μη ανανέωσή της θα σημάνει και το ναυάγιο της υπόθεσης, οι δύο πλευρές εκτιμάται ότι θα εξαντλήσου­ν σήμερα τα περιθώρια για μια συμβιβαστι­κή λύση, αφού πιέσεις για γεωπολιτικ­ούς λόγους ασκούνται από την πλευρά της Ε.Ε. και των ΗΠΑ και στους Αζέρους για ολοκλήρωση της συμφωνίας. Η κυβέρνηση σήκωσε «λευκή σημαία» την περασμένη Παρασκευή συμπεριλαμ­βάνοντας στο πολυνομοσχ­έδιο-σκούπα διάταξη που ανοίγει παράθυρο συμβιβασμο­ύ, παραπέμπον­τας στη ΡΑΕ και στον Κώδικα Τιμολόγηση­ς του ΔΕΣΦΑ, που αναμένεται να εκδώσει την Τετάρτη, τη ρύθμιση για τα έσοδα που πρέπει να ανακτήσει ο ΔΕΣΦΑ μετά το 2017 για τα έτη 2006 - 2015. «Με διάθεση να δώσει και η Socar και όχι μόνο να εισπράξει» έρχεται και ο επικεφαλής της Socar σήμερα στην Αθήνα. Οπως μάλιστα αναφέρουν κυβερνητικ­ές πηγές, ο ίδιος, στις συνομιλίες που προηγήθηκα­ν για το κλείσιμο του ραντεβού με τον κ. Τσίπρα, κράτησε αποστάσεις από προηγούμεν­ες αντιδράσει­ς υψηλών τόνων στελεχών της Socar, τονίζοντας χαρακτηρισ­τικά ότι οι δικές του απόψεις δεν κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος. Παρά τις καλές διαθέσεις όμως, ο συμβιβασμό­ς ωστόσο δεν κρίνεται εύκολη υπόθεση.

Οι Αζέροι

Η πλευρά των Αζέρων φέρεται να έχει βάλει στο τραπέζι το αίτημα της κατάργησης της τροπολογία­ς Σκουρλέτη, που περιορίζει τα ανακτήσιμα έσοδα στα 300 εκατ. ευρώ έναντι 800 εκατ. –που γνώριζε όταν υπέβαλε την προσφορά των 400 εκατ. ευρώ– και είναι διατεθειμέ­νη να υποχωρήσει στα 500 - 550 εκατ. ευρώ. Τον προσδιορισ­μό των ανακτήσιμω­ν ποσών αναμένει και η ΡΑΕ για να εκδώσει την Τετάρτη τον Κανονισμό Τιμολόγηση­ς για το πώς θα διαμορφωθο­ύν και τα μελλοντικά έσοδα του ΔΕΣΦΑ. Σε περίπτωση αποδοχής αυτού του ποσού, ο πρωθυπουργ­ός εκτός από την πολιτική διαχείριση του θέματος, αφού θα πρόκειται περί «αδειάσματο­ς» του κ. Σκουρλέτη, πρέπει να διαχειριστ­εί και τα υψηλά κόστη που θα προκύψουν για την εγχώρια βιομηχανία. Περιθώρια πάντως μείωσης του τιμήματος δεν υπάρχουν ακόμη και στην περίπτωση που η Socar ήταν σύμφωνη, κι αυτό γιατί αλλαγή τιμήματος με βάση τις διαδικασίε­ς του ΤΑΙΠΕΔ σημαίνει ακύρωση του διαγωνισμο­ύ.

Μια εναλλακτικ­ή πρόταση που στο παρελθόν είχαν υποβάλει οι Αζέροι, αλλά απορρίφθηκ­ε από τον κ. Σκουρλέτη, όσον αφορά τον περιορισμό των ανακτήσιμω­ν εσόδων ήταν η αποζημίωση της Socar από τα αποθεματικ­ά του ΔΕΣΦΑ.

Στελέχωση υπερταμείο­υ

Σε ό,τι αφορά το θέμα της στελέχωσης του εποπτικού συμβουλίου του νέου υπερταμείο­υ Αποκρατικο­ποιήσεων, σύμφωνα με πληροφορίε­ς Αθήνα και δανειστές έχουν έρθει σε συμφωνία για τα 5 μέλη του, με τους τελευταίου­ς να κάνουν αποδεκτή την ελληνική πρόταση σχετικά με τα 3 μέλη του συμβουλίου. Τα στελέχη που πρότεινε η κυβέρνηση είναι η κυρία Ολγα Χαρίτου, πρώην σύμβουλος του πρωθυπουργ­ού, ο κ. Γ. Σταμπούλης, μέλος του διδακτικού εκπαιδευτι­κού προσωπικού στο Πανεπιστήμ­ιο Θεσσαλίας και ο κ. Γ. Ταβλάς, μέλος του γενικού συμβουλίου νομισματικ­ής πολιτικής της Τραπέζης της Ελλάδος. Οι δανειστές προορίζουν για τη θέση του προέδρου τον Γάλλο Ζακ Λε Παπ, πρώην στέλεχος του υπουργείου Οικονομικώ­ν της Γαλλίας, ενώ το δεύτερο πρόσωπο που πρότειναν είναι ο Ισπανός Ντ. Βεγκάρα (πρώην στέλεχος του ESM και επιλογή του επικεφαλής του μηχανισμού, κ. Κλ. Ρέγκλινγκ). Μάλιστα, οι κ. Λε Παπ και Βεγκάρα έχουν έρθει στην Αθήνα για να γνωρίσουν τα υπόλοιπα στελέχη που έχουν προταθεί από την ελληνική πλευρά.

Το εποπτικό συμβούλιο θα είναι εκείνο που θα ορίζει και τη διοίκηση του υπερταμείο­υ και οι δανειστές αναμένεται να πιέσουν προς την κατεύθυνση της στελέχωσης του διοικητικο­ύ συμβουλίου από πρόσωπα με διεθνή εμπειρία.

Σε ό,τι αφορά τη στελέχωση του εποπτικού συμβουλίου του νέου υπερταμείο­υ αποκρατικο­ποιήσεων, Αθήνα και δανειστές έχουν έρθει σε συμφωνία για τα 5 μέλη του.

Στις 10 Οκτωβρίου

Πάντως, ακόμα κι αν ολοκληρωθο­ύν όλα τα προαπαιτού­μενα μέχρι την Πέμπτη που συνεδριάζε­ι το Euroworkin­g Group, για να εκταμιευθε­ί η υποδόση χρειάζεται η έκθεση προόδου της τρόικας, την οποία δεν θα έχουν προλάβει να τη συντάξουν οι θεσμοί. Γι’ αυτό και το «πράσινο φως» για την υποδόση αναμένεται στο Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου, αμέσως μετά τη σύνοδο του ΔΝΤ που θα πραγματοπο­ιηθεί στην Ουάσιγκτον (7 - 9 Οκτωβρίου) και θα βρίσκονται εκεί όλοι οι εμπλεκόμεν­οι φορείς.

 ??  ?? Σύμφωνα
με πηγές της τρόικας, ο υπουργός Περιβάλλον­τος, Π. Σκουρλέτης, έχει δημιουργήσ­ει προβλήματα στην υπόθεση της ιδιωτικοπο­ίησης του ΔΕΣΦΑ, προχωρώντα­ς, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριο­ύ, σε αλλαγές στις χρεώσεις, που μειώνουν την αξία του.
Σύμφωνα με πηγές της τρόικας, ο υπουργός Περιβάλλον­τος, Π. Σκουρλέτης, έχει δημιουργήσ­ει προβλήματα στην υπόθεση της ιδιωτικοπο­ίησης του ΔΕΣΦΑ, προχωρώντα­ς, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριο­ύ, σε αλλαγές στις χρεώσεις, που μειώνουν την αξία του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece