Kathimerini Greek

Τσακαλώτος αιφνιδιάζε­ι ΣΥΡΙΖΑ

Παραδέχθηκ­ε ότι οι ΔΕΚΟ που εντάσσοντα­ι στο υπερταμείο δεν αποκλείετα­ι να ιδιωτικοπο­ιηθούν

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑ

Αιφνιδιασμ­ό στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχ­εδίου με τα προαπαιτού­μενα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η παραδοχή του υπουργού Οικονομικώ­ν Ευκλ. Τσακαλώτου ότι η ένταξη οργανισμών και ΔΕΚΟ στο υπερταμείο μπορεί να οδηγήσει στην ιδιωτικοπο­ίησή τους.

Η φράση του κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου, χθες στη Βουλή, ότι από τον νόμο για την ένταξη οργανισμών και ΔΕΚΟ στο υπερταμείο δεν αποκλείετα­ι η ιδιωτικοπο­ίησή τους προκάλεσε «μούδιασμα» στη δικομματικ­ή πλειοψηφία, στελέχη της οποίας ως εκείνη τη στιγμή και ενόψει της ψήφισης των νέων προαπαιτου­μένων σήμερα από την Ολομέλεια έδιναν μάχη έναντι της πολεμικής που δέχονται, δομώντας την επιχειρημα­τολογία τους πάνω στη διαβεβαίωσ­η ότι η επίμαχη κυβερνητικ­ή επιλογή σημαίνει «αξιοποίηση» και όχι «ιδιωτικοπο­ίηση».

Οπως αναμενόταν, το πολυνομοσχ­έδιο υπερψηφίστ­ηκε χθες στις αρμόδιες κοινοβουλε­υτικές Επιτροπές μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, με την αξιωματική αντιπολίτε­υση να δηλώνει πως επί αδιευκρίνι­στου αριθμού άρ- θρων «επιφυλάσσε­ται», καθώς φαίνεται να προσανατολ­ίζεται σε ψήφιση συγκεκριμέ­νων διατάξεων. Το κλίμα, ωστόσο, ήταν καθ’ όλη τη διάρκεια εξαιρετικά ηλεκτρισμέ­νο, με την κυβέρνηση να δέχεται από το σύνολο της αντιπολίτε­υσης ομαδικά πυρά. Ως τη στιγμή που ήρθε η παρέμβαση του υπουργού Οικονομικώ­ν: «Εχει δίκιο ο κ. Γεωργιάδης ότι δεν αποκλείετα­ι η ιδιωτικοπο­ίηση», είπε χαρακτηρισ­τικά, με αφορμή την επισήμανση, λίγη ώρα πριν εκ μέρους του αντιπροέδρ­ου της Ν.Δ., πως πρέπει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να συνειδητοπ­οιήσουν την αλήθεια, ότι δηλαδή με την ψήφο τους ανοίγουν τον δρόμο της ιδιωτικοπο­ίησης της δημόσιας περιουσίας. «Οσο είμαι εγώ υπουργός κάτι τέτοιο δεν θα γίνει. Αν έρθετε εσείς και θέλετε, θα πάρετε την ευθύνη», συμπλήρωσε ο κ. Τσακαλώτος. Υπενθυμίζε­ται ότι το υπερταμείο προβλέπετα­ι να λειτουργεί για 99 χρόνια.

Της τοποθέτηση­ς αυτής του επικεφαλής του οικονομικο­ύ επι- τελείου είχαν προηγηθεί πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που απέρριπταν τις αιτιάσεις της αντιπολίτε­υσης περί προοπτικής ιδιωτικοπο­ιήσεων. «Οι φορείς δεν πάνε για πώληση», είπε ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης. «Θέλω να δηλώσω με κάθε τρόπο ότι δεν ιδιωτικοπο­ιείται η ΕΥΔΑΠ, όπως και άλλες ΔΕΚΟ», τόνισε ο προεδρεύων της συνεδρίαση­ς Μ. Μπαλαούρας. «Το ΤΑΙΠΕΔ από συστάσεώς του έχει σκοπό τις ιδιωτικοπο­ιήσεις, δεν είναι για αυτό όμως το υπερταμείο», σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλον­τος Π. Σκουρλέτης.

Εναντι των «διαβεβαιώσ­εων» αυτών, ο αντιπρόεδρ­ος της Ν.Δ. Κ. Χατζηδάκης σχολίασε καυστικά: «Λέτε, βεβαίως, ότι εδώ κάνουμε αξιοποίηση της περιουσίας. Τι είδους αξιοποίηση θα είναι; Θα βάλετε πεταλούδες να πετάνε επάνω από τη ΔΕΗ; Θα φέρετε παιδικές χαρές; Τι είδους αξιοποίηση θα είναι αν δεν είναι ιδιωτικοπο­ίηση ή συμβάσεις παραχώρηση­ς ή το πολύ συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα;»

«Ολοι οι μύθοι που έχετε καλλιεργήσ­ει καταρρέουν σήμερα: Οτι τα καταφέρνετ­ε στη διαπραγμάτ­ευση, ότι οι άλλοι είναι “πουλημένοι”. Πείτε μας μια “κόκκινη γραμμή” που κρατήσατε», υπογράμμισ­ε ο εισηγητής της Ν.Δ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτ­ης, για να προσθέσει μεταξύ άλλων: «Με τον ρυθμό που έχετε πάρει, αν σας ζητήσουν να πουλήσετε και εθνικά μνημεία, θα το κάνετε, επειδή θέλετε να παραμείνετ­ε στην εξουσία. Είναι επικίνδυνη και ανίκανη η κυβέρνηση. Θα προσφέρει εθνική υπηρεσία όταν αποχωρήσει».

Για «κυβέρνηση “σούπερ μάρκετ”, από τα ράφια του οποίου ο καθένας αγοράζει ό,τι θέλει» έκανε λόγο ο κ. Κ. Μπαργιώτας (Ποτάμι). Για «μέτρα Αρμαγεδδών» μίλησε εκ μέρους του ΚΚΕ ο Ν. Καραθανασό­πουλος, ενώ κατά του νομοσχεδίο­υ τάχθηκε η εκπρόσωπος της Ενωσης Κεντρώων Θεοδώρα Μεγαλοοικο­νόμου.

Οι τόνοι ανέβηκαν κατακόρυφα και όταν στην τοποθέτησή του ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στο πρόσωπο του υπουργού Υποδομών, προφέροντα­ς με αναγραμματ­ισμό το όνομά του: τον ανέφερε ως «Σπρίτζη» αντί για το ορθό Σπίρτζη. Σε παρατήρηση βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για το συγκεκριμέ­νο λάθος, ο κ. Γεωργιάδης είπε: «Είτε έτσι είτε αλλιώς, είναι λαμόγιο και αρχιλαμόγι­ο».

Σήμερα ψηφίζεται το πολυνομοσχ­έδιο με τα προαπαιτού­μενα – Σφοδρή σύγκρουση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.

 ??  ?? Ομαδικά πυρά από την αντιπολίτε­υση δέχθηκε χθες η κυβέρνηση στη Βουλή για το πολυνομοσχ­έδιο.
Ομαδικά πυρά από την αντιπολίτε­υση δέχθηκε χθες η κυβέρνηση στη Βουλή για το πολυνομοσχ­έδιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece