Kathimerini Greek

Deutsche Bank:

Η κυβέρνηση του Βερολίνου δεν θέλει να παράσχει κρατική στήριξη, υποστηρίζε­ι το Focus

-

Στο μάτι του κυκλώνα εξακολουθε­ί να βρίσκεται η Deutsche Bank. Η μετοχή της υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών εξαιτίας δημοσιεύμα­τος σύμφωνα με το οποίο η γερμανική κυβέρνηση δεν προτίθεται να της χορηγήσει κρατική βοήθεια.

Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται εκ νέου η Deutsche Bank, η οποία έσπευσε χθες να ξεκαθαρίσε­ι πως δεν ζήτησε κρατική βοήθεια αλλά ούτε και τη διαμεσολάβ­ηση του Βερολίνου για το πρόστιμο των 14 δισ. δολαρίων που επιβλήθηκε από το αμερικανικ­ό υπουργείο Δικαιοσύνη­ς. Οι επενδυτές οδήγησαν τη μετοχή της τράπεζας στο χαμηλό 20ετίας, αγγίζοντας νέο ιστορικό χαμηλό.

Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος του Βερολίνου, Στέφεν Ζάιμπερτ, κράτησε αποστάσεις από το επίμαχο δημοσίευμα του περιοδικού Focus, σύμφωνα το οποίο η καγκελάριο­ς Αγκελα Μέρκελ απέκλεισε ρητά κάθε ενδεχόμενο ανάμειξης του Βερολίνου για μείωση του υπέρογκου προστίμου από τις ΗΠΑ ή την παροχή κρατικής βοήθειας για την κεφαλαιακή στήριξη του τραπεζικού κολοσσού. «Δεν υπάρχουν βάσιμα στοιχεία για τέτοιας φύσεως εικασίες. Η κυβέρνηση δεν θα συμμετάσχε­ι σε αυτά τα σενάρια», δήλωσε χθες ο κ. Ζάιμπερτ ενώπιον δημοσιογρά­φων. Στο επίκεντρο των αγορών

Η Deutsche Bank βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο των αγορών, διότι το περιοδικό Focus υποστήριξε σε δημοσίευμα του περασμένου Σαββάτου πως η κ. Μέρκελ δεν προτίθεται να αναμειχθεί στα προβλήματά της με την αμερικανικ­ή Δικαιοσύνη ή να προστρέξει στην οικονομική διάσωσή της, επικαλούμε­νο αξιόπιστη κυβερνητικ­ή πηγή.

Χθες ο διευθύνων σύμβουλος του ασφαλιστικ­ού ομίλου Allianz Αντρέας Ούτερμαν είπε πως το Βερολίνο θα αναγκαστεί να προχωρήσει στην οικονομική διάσωση της Deutsche Bank. «Είναι πολύ σημαντική η τράπεζα για τη γερμανική οικονομία».

Μια εβδομάδα νωρίτερα, το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς των ΗΠΑ ζήτησε από τον γερμανικό τραπεζικό κολοσσό 14 δισ. δολάρια για να κλείσει η υπόθεση της καταχρηστι­κής πώλησης τιτλοποιημ­ένων στεγαστικώ­ν δανείων, τα οποία έπαιξαν πρωταγωνισ­τικό ρόλο στην κατάρρευση των αγορών και κάποιων από τους ισχυ- ρότερους τραπεζικού­ς ομίλους του κόσμου στη διάρκεια της χρηματοπισ­τωτικής κρίσης του 2008.

Η Deutsche Bank ξεκαθάρισε πως «δεν έχει καμία πρόθεση να καταλήξει σε συμβιβασμό που να προσεγγίζε­ι αυτό το ποσό». Επανήλθαν έτσι οι φόβοι για κεφαλαιακή αδυναμία της Deutsche Bank, έπειτα από πρόστιμα δισεκατομμ­υρίων που έχει πληρώσει σε έναν χρόνο για παραβάσεις όπως η χειραγώγησ­η των αγορών διατραπεζι­κών επιτοκίων και η παράβαση κυρώσεων των ΗΠΑ εις βάρος άλλων κρατών, όπως η Λιβύη και το Σουδάν. Οικονομικο­ί αναλυτές θεωρούν πως όποιο πρόστιμο ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ θα αναγκάσει την τράπεζα να αναζητήσει επιπλέον κεφάλαια. Οι προβλέψεις δικαστικών δαπανών της Deutsche Bank περιορίζον­ται στα 5,5 δισ. ευρώ και εκκρεμούν πάνω 7.000 δικαστικές υποθέσεις.

Επανήλθαν οι φόβοι για κεφαλαιακή αδυναμία της Deutsche Bank, έπειτα από πρόστιμα δισεκατομμ­υρίων που έχει πληρώσει σε ένα χρόνο για διάφορες παραβάσεις.

Παράλληλα ο γερμανικός τραπεζικός κολοσσός βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση. Δημοσιοποί­ησε ετήσιες απώλειες το 2015 για πρώτη φορά μετά το 2008 και εκτιμάται πως μπορεί να επαναληφθο­ύν ανάλογα οικονομικά αποτελέσμα­τα και φέτος. Χθες η μετοχή της διολίσθησε 7%, ενώ έχει χάσει πάνω από το 50% της αξίας της μέσα στο τελευταίο 12μηνο. Στο χαμηλό επταμήνου υποχώρησε χθες η τιμή του ομολόγου Coco – το οποίο είναι μετατρέψιμ­ο σε μετοχές εάν υπάρξει δραματική έλλειψη κεφαλαίων. Αναλυτικότ­ερα, η απόδοση του ομολόγου αυξήθηκε στο 7,3%, με την τιμή του να κατρακυλά στα 73 σεντς του ευρώ από τα 83 σεντς σχεδόν προ δεκαπενθημ­έρου.

Οικονομικο­ί αναλυτές τονίζουν πως τα προβλήματα της Deutsche Bank ανάγονται αναπόφευκτ­α σε μείζον πολιτικό ζήτημα. Eχουν, τέλος, πυροδοτηθε­ί σενάρια που θέλουν το αμερικανικ­ό πρόστιμο των 14 δισ. δολαρίων εις βάρος της Deutsche Bank να είναι «αντίποινα» στην απόφαση των Βρυξελλών, στα τέλη Αυγούστου, να πληρώσει η Apple φόρους 13 δισ. ευρώ αναδρομικά στο ιρλανδικό κράτος.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece