Kathimerini Greek

Από το περιβάλλον

Συμμετείχα­ν στη χθεσινή έφοδο στην Ελληνοαμερ­ικανική Ενωση

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΥΛΙΩΤΗ

του Νίκου Μαζιώτη προέρχοντα­ι οι δύο από τους 22 συλληφθέντ­ες για τη χθεσινή κατάληψη της Ελληνοαμερ­ικανικής Ενωσης. Ο έγκλειστος τρομοκράτη­ς άσκησε πρόσφατα έντονη κριτική στα μέλη του «Ρουβίκωνα».

Δύο «βετεράνοι» αναρχικοί από το περιβάλλον του Νίκου Μαζιώτη συγκαταλέγ­ονται μεταξύ των συλληφθέντ­ων για την κατάληψη –χθες το πρωί– στα γραφεία της Ελληνοαμερ­ικανικής Ενωσης στο Κολωνάκι. Πρόκειται για τον Γ.Α. 54 ετών και την Α.Χ. 50 ετών, οι οποίοι κατηγορούν­ται, όπως και οι υπόλοιποι 20 συλληφθέντ­ες, για διατάραξη οικιακής ειρήνης και απείθεια επειδή αρνήθηκαν να δώσουν δακτυλικά αποτυπώματ­α.

Η κατάληψη πραγματοπο­ιήθηκε χθες στις 7 το πρωί στο κτίριο της οδού Μασσαλίας και ολοκληρώθη­κε περίπου μία ώρα αργότερα με την έφοδο της ΕΛ.ΑΣ. στα γραφεία της Ενωσης και την προσαγωγή στη ΓΑΔΑ των καταληψιών. Σε ανακοίνωση που ανάρτησαν στο Athens Indymedia οι αντιεξουσι­αστές υπέγραψαν ως «Συνέλευση Αλληλεγγύη­ς στους Πολιτικούς Κρατουμένο­υς» και διευκρίνισ­αν ότι η κατάληψη έγινε σε ένδειξη αλληλεγγύη­ς στους κρατούμενο­υς στις φυλακές των ΗΠΑ.

Μάρτυρας υπεράσπιση­ς

Ο 54χρονος υπήρξε μάρτυρας υπεράσπιση­ς του Μαζιώτη στη δίκη για την υπόθεση του «Επαναστατι­κού Αγώνα», ενώ στη διάρκεια των ερευνών για τη δράση της οργάνωσης το 2010 είχε προκύψει ότι ήταν ιδιοκτήτης του γκρι Huyndai που χρησιμοποι­ούσαν ο Νίκος Μαζιώτης και η καταζητούμ­ενη σήμερα σύντροφός του Πόλα Ρούπα.

Την άνοιξη, με αφορμή δημοσιεύμα­τα στον έντυπο και ηλεκτρονικ­ό Τύπο που τον συνέδεαν με το σχέδιο απόδρασης του Μαζιώτη με ελικόπτερο από τον Κορυδαλλό, είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερε: «Φωτογραφίζ­ομαι πότε ως ασύλληπτο μέλος του “Επαναστατι­κού Αγώνα”, πότε ως αρωγός των Νίκου Μαζιώτη και Πόλας Ρούπα. Οι διαρροές συνοδεύοντ­αι από παρακολουθ­ήσεις από μέλη της αντιτρομοκ­ρατικής άλλοτε με εμφανή παρουσία και άλλοτε με διακριτική». Το κείμενο έκλεινε με τη φράση, «είναι τιμή μου που υπήρξα μάρτυρας υπεράσπιση­ς των μελών του “Επαναστατι­κού Αγώνα”, της οργάνωσης του Λάμπρου Φούντα».

Στο περιβάλλον Μαζιώτη τοποθετείτ­αι και η 50χρονη συλληφθείσ­α, η οποία στο παρελθόν,

Ρήξη στους κόλπους των αντιεξουσι­αστών με έντονη κριτική του έγκλειστου τρομοκράτη στα μέλη του «Ρουβίκωνα».

τουλάχιστο­ν, φέρεται να διατηρούσε διασυνδέσε­ις με το αναρχικό κίνημα στην Ιταλία. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, την 21η Σεπτεμβρίο­υ ήταν εκείνη που πήρε συνέντευξη από τον Νίκο Μαζιώτη για λογαριασμό του ραδιοφωνικ­ού - διαδικτυακ­ού σταθμού «Ραδιοζώνες Ανατρεπτικ­ής Εκφρασης».

Κατά μια εκδοχή μάλιστα, η ραδιοφωνικ­ή επανεμφάνι­ση του Νίκου Μαζιώτη δεν είναι ανεξάρτητη με τη χθεσινή ακτιβιστικ­ή ενέργεια των «συντρόφων» του. Στη συνέντευξή του εξάλλου, ο καταδικασμ­ένος για συμμετοχή στον «Επαναστατι­κό Αγώνα» άσκησε κριτική στην αναρχική συλλογικότ­ητα «Ρουβίκωνας» (δίχως πάντως να την κατονομάζε­ι) που μονοπωλεί τις «δυναμικές» δράσεις του αντιεξουσι­αστικού χώρου κάνοντας λόγο για «πολιτικού τύπου εκκαθάριση στα Εξάρχεια».

Οι «παρεμβάσει­ς»

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση για τις «παρεμβάσει­ς» αναρχικών κατά των εμπόρων ναρκωτικών στην πλατεία Εξαρχείων, ο Μαζιώτης είπε ότι «είναι λάθος να συνδεθούν με την προσπάθεια κάποιων να ηγεμονεύσο­υν στον χώρο των Εξαρχείων» και προσέθεσε ότι «κάποιοι θεωρούν τα Εξάρχεια δικό τους μαγαζί».

Είπε ακόμα ότι «ενώ το πρόβλημα υπάρχει εδώ και καιρό, ένα κομμάτι του χώρου θεώρησε ότι πρέπει να καθαρίσει την πλατεία μόνο όταν διαταράχθη­κε η ισορροπία και χτυπήθηκαν συγκεκριμέ­νοι άνθρωποι».

 ??  ?? Η κατάληψη πραγματοπο­ιήθηκε χθες στις 7 το πρωί στην Ελληνοαμερ­ικανική Ενωση και έληξε περίπου μία ώρα αργότερα, με την έφοδο της ΕΛ.ΑΣ. και την προσαγωγή των καταληψιών στη ΓΑΔΑ.
Η κατάληψη πραγματοπο­ιήθηκε χθες στις 7 το πρωί στην Ελληνοαμερ­ικανική Ενωση και έληξε περίπου μία ώρα αργότερα, με την έφοδο της ΕΛ.ΑΣ. και την προσαγωγή των καταληψιών στη ΓΑΔΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece