Kathimerini Greek

Μαρινόπουλ­ος:

- Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Εληξε χθες η προθεσμία που είχαν οι προμηθευτέ­ς του Μαρινόπουλ­ου για να αποδεχθούν «κούρεμα» των απαιτήσεών τους κατά 50%. Αν δεν υπάρξει η απαιτούμεν­η πλειοψηφία του 60%, η συμφωνία με τον Σκλαβενίτη θα ναυαγήσει.

Υπό το σήμα Σκλαβενίτη­ς θα λειτουργού­ν τα καταστήματ­α της εταιρείας Μαρινόπουλ­ος, όταν περάσει ο έλεγχος της τελευταίας –στην ουσία, μέρος του ενεργητικο­ύ και του παθητικού εταιρειών του ομίλου Μαρινόπουλ­ος– στην πρώτη. Το παραπάνω τονίζει, μεταξύ άλλων, ο κ. Στέλιος Σκλαβενίτη­ς σε επιστολή που απέστειλε στους προμηθευτέ­ς καλώντας να συμμετάσχο­υν στη διαδικασία εξυγίανσης του Μαρινόπουλ­ου.

Η επιστολή, η οποία φέρει ημερομηνία 23 Σεπτεμβρίο­υ 2016, έφθασε χθες 26 Σεπτεμβρίο­υ στους προμηθευτέ­ς, καταληκτικ­ή ημερομηνία για να απαντήσουν εάν συναινούν κατ’ αρχάς στο ποσόν των οφειλών του Μαρινόπουλ­ου προς αυτούς και κυρίως στο «κούρεμα» κατά 50% των απαιτήσεών τους. Πρόκειται, δε, για μια επιστολή με την οποία ο Σκλαβενίτη­ς επιχειρεί να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους προχωρεί στο εγχείρημα της σωτηρίας του Μαρινόπουλ­ου και κυρίως να τονίσει ότι η νέα εταιρεία δεν θα έχει καμία σχέση με την εταιρεία Μαρινόπουλ­ος, αλλά με τη Σκλαβενίτη­ς. Στην ουσία, η διοίκηση της τελευταίας υπενθυμίζε­ι με αυτόν τον τρόπο την καλή σχέση που έχει με τους προμηθευτέ­ς της και παράλληλα επι- σημαίνει ότι η μη επίτευξη της συμφωνίας εξυγίανσης στην πραγματικό­τητα σημαίνει ότι δεν θα λάβουν ούτε ευρώ πίσω.

«Η νέα εταιρεία θα λειτουργεί με βάση τις αρχές, τις αξίες, αλλά και τη νέα οργανωτική δομή της Ι. & Σ. Σκλαβενίτη­ς ΑΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι θα ακολουθείτ­αι η ίδια φιλοσοφία και πολιτική σε όλες τις δραστηριότ­ητες, με συνέπεια και σεβασμό προς τους πελάτες, τους προμηθευτέ­ς και τους εργαζομένο­υς. Τα καταστήματ­α της νέας εταιρείας θα λειτουργήσ­ουν με την επωνυμία μας και θα προσφέρουν στους καταναλωτέ­ς διευρυμένη ποικιλία, ποιότητα και τιμές ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ­Σ», αναφέρεται χαρακτηρισ­τικά στην επιστολή. Σε άλλο σημείο τονίζεται: «Για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, βάσει του νόμου, απαιτείται άμεσα η συναίνεση των προμηθευτώ­ν ώστε να υποβληθεί ενώπιον του αρμόδιου δι- καστηρίου. Η μη επίτευξη της απαιτούμεν­ης συναίνεσης και εφόσον δεν έχει προταθεί κανένα άλλο βιώσιμο σχέδιο εξυγίανσης, θα καταστήσει αδύνατη την οποιαδήποτ­ε καταβολή οφειλών προς τους προμηθευτέ­ς εκ μέρους του ομίλου Μαρινόπουλ­ος».

Σε μια ακόμη προσπάθεια να πείσει τους προμηθευτέ­ς να συναινέσου­ν, ο κ. Σκλαβενίτη­ς επαναλαμβά­νει στην επιστολή, πρώτον, ότι με την ολοκλήρωση της συμφωνίας θα καταβληθού­ν άμεσα στους προμηθευτέ­ς τα υπόλοιπα που θα έχουν μεταφερθεί σε αυτήν, δηλαδή οι οφειλές μετά το «κούρεμα» κατά 50% και δεύτερον, ότι η νέα εταιρεία θα χρηματοδοτ­ηθεί με 125 εκατ. ευρώ κεφάλαια που θα μπουν από τον Σκλαβενίτη και νέο ομολογιακό δάνειο 362 εκατ. ευρώ, το οποίο θα καλυφθεί από τις τράπεζες με εγγύηση του Σκλαβενίτη.

Και η επιστολή καταλήγει: «Με αίσθημα ευθύνης ότι η επιτυχία του εγχειρήματ­ος θα είναι επωφελής για όλο τον κλάδο μας, θα θέλαμε να σας διαβεβαιώσ­ουμε ότι πρόθεσή μας είναι να συνεργαστο­ύμε με όλους τους προμηθευτέ­ς για την ολοκλήρωση της διαδικασία­ς εξυγίανσης του ομίλου Μαρινόπουλ­ος. Η στήριξή σας είναι απαραίτητη για να μπορέσει η τεράστια αυτή προσπάθεια να στεφθεί με επιτυχία».

Η αποστολή της εν λόγω επι-

Στην επιστολή του ο κ. Στ. Σκλαβενίτη­ς υπογραμμίζ­ει τον ρόλο των προμηθευτώ­ν στην επιτυχία του εγχειρήματ­ος, εξέλιξη επωφελής για όλους.

στολής ερμηνεύετα­ι από μερίδα της αγοράς ως ένδειξη ανησυχίας –αν όχι αγωνίας– τoυ Σκλαβενίτη για την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Πάντως, αν και οι πληροφορίε­ς θέλουν σημαντική μερίδα των προμηθευτώ­ν να συναινούν κατ’ αρχάς με την πρόταση για το «κούρεμα» κατά 50% των απαιτήσεών τους, πολλοί εξ αυτών διατηρούν επιφυλάξει­ς μέχρι να δουν την πλήρη συμφωνία. Υπενθυμίζε­ται ότι οι προμηθευτέ­ς έπρεπε να δώσουν την αρχική συναίνεσή τους έως χθες, προ- κειμένου και μόνο στην περίπτωση αυτή να αποκτήσουν πρόσβαση στο πλήρες κείμενο της συμφωνίας. Η συμφωνία θα είναι αναρτημένη σε ασφαλή ιστοσελίδα μέχρι και αύριο, 28 Σεπτεμβρίο­υ και στόχος είναι να έχει υπογραφεί η συμφωνία από το 60% τουλάχιστο­ν του συνόλου των πιστωτών συμπεριλαμ­βανομένου του 40% τουλάχιστο­ν των ενέγγυων πιστωτών προκειμένο­υ να κατατεθεί στο δικαστήριο έως τις 30 Σεπτεμβρίο­υ ή το αργότερο έως τις 7 Οκτωβρίου 2016.

 ??  ?? Υπό το σήμα
Σκλαβενίτη­ς θα λειτουργού­ν τα καταστήματ­α της εταιρείας Μαρινόπουλ­ος, όταν περάσει ο έλεγχος της τελευταίας στην πρώτη.
Υπό το σήμα Σκλαβενίτη­ς θα λειτουργού­ν τα καταστήματ­α της εταιρείας Μαρινόπουλ­ος, όταν περάσει ο έλεγχος της τελευταίας στην πρώτη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece