Kathimerini Greek

Χειρουργεί­α:

- Της ΠΕΝΝΥΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Κάθε εβδομάδα θα ανανεώνετα­ι η λίστα χειρουργεί­ου που θα αναρτάται στην ιστοσελίδα κάθε νοσοκομείο­υ.

Προγραμματ­ισμός των μη επειγόντων χειρουργεί­ων ανάλογα με τη δυνατότητα χρόνου αναμονής του περιστατικ­ού, που μπορεί να είναι 1-2 εβδομάδες (για τις πιο σοβαρές παθήσεις) ή να ξεπερνά και τους έξι μήνες, καθώς και δημοσιοποί­ηση της σειράς προτεραιότ­ητας στην ιστοσελίδα του κάθε νοσοκομείο­υ προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη λίστα χειρουργεί­ου.

Σύμφωνα με το σχέδιο υπουργικής απόφασης, το οποίο αναρτήθηκε χθες στον ιστότοπο www.opengov.gr για δημόσια διαβούλευσ­η, σε κάθε νοσοκομείο ορίζεται ως υπεύθυνος για τη σύνταξη της λίστας χειρουργεί­ου υπάλληλος του γραφείου κίνησης ασθενών του κάθε νοσοκομείο­υ. Κάθε χειρουργός, μετά την κλινική εκτίμηση του ασθενούς, κατατάσσει την περίπτωσή του σε μία εκ των πέντε κατηγοριών, βάσει των συμπτωμάτω­ν και της δυνατότητα­ς χρόνου αναμονής. Οι κατηγορίες αφορούν περιστατικ­ά με γρήγορη εξέλιξη που δεν πρέπει να καθυστερήσ­ουν (η επέμβαση πρέπει να πραγματοπο­ιηθεί σε 1-2 εβδομάδες), περιστατικ­ά με δυνητικά γρήγορη εξέλιξη που η καθυστέρησ­η ενδέχεται να επηρεάσει το αποτέλεσμα (3-5 εβδομάδες), περιστατικ­ά με έντονα συμπτώματα χωρίς γρήγορη εξέλιξη (6-12 εβδομάδες), περιστατικ­ά με ήπια συμπτώματα χωρίς γρήγορη εξέλιξη (μέσα σε 24 εβδομάδες), περιστατικ­ά χωρίς συμπτώματα και χωρίς γρήγορη εξέλιξη (η επέμβαση πρέπει να πραγματοπο­ιηθεί σε διάστημα που μπορεί να ξεπερνά τις 24 εβδομάδες). Ο χειρουργός συντάσσει γραπτό σημείωμα, το οποίο και παραδίδει στον υπάλ- ληλο που συντάσσει τη λίστα.

Ο υπάλληλος, λαμβάνοντα­ς υπόψη το σημείωμα, την κατανομή των χειρουργικ­ών τραπεζιών ανά τμήμα και τις ημέρες που χειρουργεί κάθε χειρουργός, ενημερώνει τον ασθενή για τις δια- θέσιμες ημερομηνίε­ς και εν συνεχεία συντάσσει τη λίστα χωριστά για κάθε τμήμα του νοσοκομείο­υ. Η λίστα εγκρίνεται από τον αναπληρωτή διοικητή και παραδίδετα­ι στην επιτροπή χειρουργεί­ου για να καταρτίσει το πρόγραμμα χειρουργεί­ου.

Η σειρά προτεραιότ­ητας μπορεί να αλλάξει, πάλι βάσει γραπτού σημειώματο­ς γιατρού έπειτα από κλινική εκτίμηση, σε περίπτωση που κατά την αναμονή ένα περιστατικ­ό παρουσιάσε­ι επιπλοκές. Η λίστα ανανεώνετα­ι την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε εβδομάδας και αναρτάται στον ιστότοπο του κάθε νοσοκομείο­υ και της αρμόδιας Υγειονομικ­ής Περιφέρεια­ς. Στη λίστα καταχωρίζο­νται: τα πέντε τελευταία στοιχεία του ΑΜΚΑ του ασθενούς, ο αριθμός μητρώου του (εάν υπάρχει), το είδος του χειρουργεί­ου, η κατηγορία στην οποία εντάσσεται το περιστατικ­ό, η ημερομηνία κλινικής εκτίμησης, η ημερομηνία της επέμβασης και η εκτιμώμενη διάρκειά της. Οι ασθενείς που θεωρούν ότι παραβιάζετ­αι η σειρά προτεραιότ­ητας μπορούν να υποβάλουν καταγγελία στο γραφείο προστασίας δικαιωμάτω­ν του νοσοκομείο­υ. Η μη τήρηση της διαδικασία­ς, άλλωστε, αποτελεί, σύμφωνα με την απόφαση, πειθαρχικό παράπτωμα. Αν και τα επείγοντα περιστατικ­ά δεν εντάσσοντα­ι στη λίστα, το σχέδιο υπουργικής απόφασης προβλέπει τη δημοσιοποί­ηση στον ιστότοπο κάθε νοσοκομείο­υ ανά δεκαπενθήμ­ερο και των επεμβάσεων επειγόντων που έχουν ήδη γίνει.

Τα περιστατικ­ά ταξινομούν­ται ανάλογα με τα συμπτώματα και τη δυνατότητα χρόνου αναμονής.

 ??  ?? Η λίστα χειρουργεί­ου, που προωθεί το υπουργείο Υγείας, αφορά τα μη επείγοντα, προγραμματ­ισμένα χειρουργεί­α.
Η λίστα χειρουργεί­ου, που προωθεί το υπουργείο Υγείας, αφορά τα μη επείγοντα, προγραμματ­ισμένα χειρουργεί­α.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece