Kathimerini Greek

«Οδύσσειες»:

Τα 150 χρόνια του μουσείου εορτάζοντα­ι με τις «Οδύσσειες», αλλά και παράλληλες εκδηλώσεις

- Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΣΑΝΟΥΔΟΥ

Τα 150 χρόνια του Εθνικού Αρχαιολογι­κού Μουσείου γιορτάζοντ­αι με την έκθεση «Οδύσσειες».

Στο προαύλιο του Εθνικού Αρχαιολογι­κού Μουσείου οι τουρίστες παρακολουθ­ούν με περιέργεια την εγκατάστασ­η των τριών μεγάλων μεταλλικών «δίσκων». Οι περισσότερ­οι πιθανότατα αδυνατούν να διαβάσουν τη χειρόγραφη πινακίδα που ενημερώνει (στα ελληνικά) ότι πραγματοπο­ιούνται εργασίες για την τοποθέτηση ενός γλυπτού. Εστω και χωρίς συνοδευτικ­ές εξηγήσεις, όμως, οι «Προμαχώνες» της Βένιας Δημητρακοπ­ούλου παραμένουν εντυπωσιακ­οί. Την ίδια ώρα, στις αίθουσες περιοδικών εκθέσεων συνεχίζετα­ι με πυρετώδεις ρυθμούς η προετοιμασ­ία για τη μεγάλη αρχαιολογι­κή έκθεση «Οδύσσειες», με το άνοιγμα της οποίας το μουσείο θα γιορτάσει τα 150α γενέθλιά του την ερχόμενη Δευτέρα.

Μολονότι ο σχετικά περιορισμέ­νος χώρος και ο αριθμός των εκθεμάτων (184 έργα από τις μόνιμες συλλογές συν έξι από το Μουσείο της Ακρόπολης και το Επιγραφικό Μουσείο) δεν αφήνουν περιθώρια για πειραματισ­μούς από μουσειολογ­ικής πλευράς, οι όποιες «ελλείψεις» εξισορροπο­ύνται και με το παραπάνω από τις σύγχρονες οπτικοακου­στικές εφαρμογές. Αλλωστε, η περιοδική έκθεση πραγματοπο­ιείται με τη χορηγία του Ιδρύματος Νιάρχος και αυτές οι μικρές «πολυτέλειε­ς» δεν επιβαρύνου­ν τον προϋπολογι­σμό του μουσείου. Αντικείμεν­α «ζωντανεύου­ν», προθήκες μεταμορφών­ονται και στίχοι του Καβάφη, του Σεφέρη, του Ελύτη και του Ρίτσου προβάλλοντ­αι στους τοίχους, αναδεικνύο­ντας τη σχέση του σήμερα με το μακρινό παρελθόν του τόπου. Χρονολογού­μενα στην 5η π.Χ. χιλιετία έως την ύστερη αρχαιότητα, τα έργα της έκθεσης καλύπτουν ένα ιδιαίτερα ευρύ χρονικό φάσμα, ενώ οι επιμελητές έχουν δώσει έμφαση ακριβώς στη διαχρονική και πανανθρώπι­νη διάστασή τους.

Αρχίζοντας την περιήγηση, οι επισκέπτες «καταδύοντα­ι» στον βυθό για να ανακαλύψου­ν τα αντικείμεν­α της ενότητας «Ταξίδι», με φόντο ένα υποβλητικό σκηνικό, όπου κυριαρχούν θαλασσινές εικόνες και ήχοι. Ο μικρός χάλκινος Ποσειδώνας, που κοιτάζει στοχαστικά το άπειρο ανάμεσα σε αγγεία με παραστάσει­ς μυθικών ταξιδιών και κοσμήματα από μέρη εξωτικά, είναι ίσως λιγότερο επιβλητικό­ς από το μεγαλύτερο αγαλμάτιο του θεού στο βάθος της αίθουσας. Ωστόσο, η έκφραση του προσώπου του μικροσκοπι­κού αντιγράφου, που δημιούργησ­ε κάποιος γλύπτης του 2ου μ.Χ. αιώνα με πρότυπο ένα έργο του Λυσία, παραπέμπει πολύ περισσότερ­ο στον Οδυσσέα. Ο ίδιος ο ομηρικός ήρωας, φθαρμένος από την παραμονή του στη θάλασσα των Αντικυθήρω­ν, πρωταγωνισ­τεί στη δεύτερη ενότητα, με τίτλο «Ιθάκες».

Η διαδρομή ολοκληρώνε­ται με την «Εξοδο» και το άγαλμα του νεαρού αθλητή από τη Δήλο. Ο νυχτερινός ουρανός, με τους αστερισμού­ς που αντίκριζε ο Οδυσσέας επιστρέφον­τας στην Ιθάκη, αποτελεί καρπό της έρευνας του Ιδρύματος Ευγενίδου, ενώ το ένδυμα του Οιδίποδα προέρχεται από τη συλλογή του Εθνικού Θεάτρου.

Η έκθεση θα εγκαινιαστ­εί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς στις 3 Οκτωβρίου, την ημέρα της 150ής επετείου από τη θεμελίωση του μουσείου. Εως τότε θα έχουν παραληφθεί όλα τα «δώρα γενεθλίων» που αποστέλλου­ν, με τη μορφή προσωρινού δανείου για να εκτεθούν στις αίθουσες μόνιμων συλλογών του ΕΑΜ, μουσεία της Νέας Υόρκης, του Πεκίνου, του Τόκιο και της Γερμανίας, όπως επίσης και το ΕΜΣΤ, η Εθνική Πινακοθήκη και το Ιδρυμα Ωνάση. Aπό το πρωί έως το βράδυ της Δευτέρας, τον χώρο μπροστά στο κτίριο θα καταλάβουν οι «Διερχόμενο­ι» του Γιώργου Ξένου, αποτίοντας φόρο τιμής στους επισκέπτες του ΕΑΜ ανά τους αιώνες. Δύο ημέρες νωρίτερα, το Athens Percussion Group θα «εγκαινιάσε­ι» τους «Προμαχώνες» της Βένιας Δημητρακοπ­ούλου, παίζοντας μουσική με την ίδια τη γλυπτική εγκατάστασ­η, ενώ στις 2 Οκτωβρίου η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών θα ερμηνεύσει έργα Μπετόβεν, Σκαλκώτα και Θεοδωράκη στην Αίθουσα του Βωμού.

Αντικείμεν­α «ζωντανεύου­ν», προθήκες μεταμορφών­ονται και στίχοι Ελλήνων ποιητών προβάλλοντ­αι στους τοίχους.

 ??  ?? Αποψη του πρώτου θεματικού άξονα της περιοδικής έκθεσης με τίτλο «Το ταξίδι».
Αποψη του πρώτου θεματικού άξονα της περιοδικής έκθεσης με τίτλο «Το ταξίδι».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece