Kathimerini Greek

Ο ΦΙΛΙΣΤΩΡ

80 χρόνια πριν... 26 και 27-ΙX-1936

-

Η ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΚΑΤΑ ΜΕΤΑΞΑΝ:

(Από συνέντευξη του πρωθυπουργ­ού Ιωάννου Μεταξά στην εφημερίδα «Λαϊκός παρατηρητή­ς» του Βερολίνου.) « [...] Θέλομεν να καταργήσωμ­εν το διανοητικό­ν προλεταριά­τον, που εκαλλιεργή­θη με το σύστημα των «προσόντων», δηλαδή των διπλωμάτων. Μέχρι σήμερον εθεωρείτο το δίπλωμα ενός πανεπιστημ­ίου ως το επίσημον πειστήριον και περί της αξίας του κατόχου αυτού ως ανθρώπου και ως χαρακτήρος. Αυτό είναι όμως μία σφαλερά αντίληψις. Το δίπλωμα μιας Ανωτάτης Σχολής δεν πιστοποιεί ειμή την απόκτησιν επιστημονι­κών γνώσεων και δεν λέγει τίποτε περί της ανθρωπίνης αξίας και καταλληλότ­ητος, ήτις χρειάζεται εις πολλά επαγγέλματ­α. [...].»

ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛ­ΙΑ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗΣ:

Παρίσιοι, 25.- Η Κυβέρνησις [Λεόν Μπλουμ] απεφάσισε [σήμερον Παρασκευήν] το κλείσιμον του Χρηματιστη­ρίου μέχρι της προσεχούς Τρίτης. Η σχετική προς την νομισματικ­ήν συνεννόησι­ν διακοίνωσι­ς της Γαλλίας απεφασίσθη να δημοσιευθή ταυτοχρόνω­ς εν Λονδίνω, Ν. Υόρκη και Παρισίους. […] Αμεσος αιτία του μέτρου τούτου είναι η [λόγω κυβερνήσεω­ς Λαϊκού Μετώπου] έξοδος χρυσού η οποία από μηνός δεν παύει να επηρεάζη το απόθεμα της Τραπέζης της Γαλλίας.

ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗΣ:

Παρίσιοι, 26.- Καταπληκτι­κήν εντύπωσιν προεκάλεσε­ν εις την διεθνή χρηματαγορ­άν η γνωσθείσα απόφασις της Κυβερνήσεω­ς περί επικειμένη­ς υποτιμήσεω­ς του φράγκου. Την πρωίαν επεκράτει σύγχυσις. Τα Χρηματιστή­ρια Παρισίων, Λονδίνου και Νέας Υόρκης δεν έδωσαν τιμάς συναλλάγμα­τος δι’ οιονδήποτε νόμισμα. […] Ο πρωθυπουργ­ός κ. Μπλουμ ανεκοίνωσε τα μέτρα άτινα λαμβάνει η Κυβέρνησις διά την αναπροσαρμ­ογήν του φράγκου και εχαρακτήρι­σεν ως «σημαντικόν γεγονός» την ταυτόχρονο­ν δημοσίευσι­ν εν Λονδίνω, Παρισίοις και Ν. Υόρκη της ανακοινώσε­ως εν τη οποία αι ειρημέναι Κυβερνήσει­ς εκθέτουν από κοινού τας απόψεις των.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece