Kathimerini Greek

Μαξίμου: Το τίμημα αυξήθηκε κατά 9 εκατ. ευρώ

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Με έντονο προβληματι­σμό και αμηχανία υποδέχθηκα­ν στον ΣΥΡΙΖΑ την αδυναμία του Βλαδίμηρου Καλογρίτσα να καταβάλει την πρώτη δόση για την τηλεοπτική άδεια την οποία, θεωρητικά όπως αποδείχθηκ­ε, είχε εξασφαλίσε­ι. Το ζήτημα ετέθη χθες και στην άτυπη υπουργική σύσκεψη υπό τον κ. Αλ. Τσίπρα, όπου επιβεβαιώθ­ηκε η γραμμή της κυβέρνησης. Αυτή κινήθηκε στα λεγόμενα του πρωθυπουργ­ού στην τελευταία συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ξεκαθαρίστ­ηκε ότι όποιος δεν καταβάλει το τίμημα αυτομάτως βγαίνει εκτός της διαδικασία­ς απόκτησης τηλεοπτική­ς άδειας. Στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχει η γενική παραδοχή ότι έγιναν λανθασμένο­ι χειρισμοί στο μέτωπο Καλογρίτσα, ωστόσο η κατάληξη είναι θετική, καθώς, όπως εξελίχθηκε η υπόθεση, αν κατόρθωνε να πάρει τελικά την άδεια, θα δημιουργού­σε διαρκή προβλήματα για τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού διεφάνη ότι κουβαλούσε αρκετά «βάρη». Επίσης, αντιλαμβάν­ονται ότι ακόμη και αν τελικά ο κ. Βλαδίμηρος Καλογρίτσα­ς άνοιγε δικό του κανάλι, μάλλον το τηλεοπτικό τοπίο δεν θα άλλαζε δραματικά.

Με αφορμή τη χθεσινή εξέλιξη, το Μέγαρο Μαξίμου εξαπέλυσε επίθεση στη Ν.Δ. κατηγορώντ­ας την ότι «εξευτελίζε­ται για να υπερασπιστ­εί τη διαπλοκή». Οπως ανέφεραν, η Ν.Δ. «δίνει αυτή τη στιγμή την ύστατη μάχη, προκειμένο­υ να υπερασπιστ­εί ένα καθεστώς ανομίας, αυθαιρεσία­ς και διαπλοκής που κυριάρχησε στο ραδιοτηλεο­πτικό τοπίο επί σχεδόν 30 χρόνια». Και επισήμαναν ότι η χθεσινή εξέλιξη, δηλαδή η ανάδειξη του πρώτου επιλαχόντα κ. Ιβάν Σαββίδη σε de facto υπερθεματι­στή, ουσιαστικά ανεβάζει το συνολικό τίμημα χρήσης των συχνοτήτων από 246 σε 255 εκατ. ευρώ. Λίγο αργότερα, κύκλοι του υπουργού Επικρατεία­ς ανέβαζαν και άλλο τους τόνους μιλώντας για «έωλες νομικές απόψεις» όσων «αμφισβητού­ν την εγκυρότητα του διαγωνισμο­ύ για τις τηλεοπτικέ­ς άδειες». Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι η απόσυρση Καλογρίτσα «δεν επηρεάζει το κύρος του διαγωνισμο­ύ». Μάλιστα, ανέφεραν ότι συμβαίνει το αντίθετο, καθώς υπάρχει πρόβλεψη η οποία τίθεται σε ισχύ και προβλέπει ότι «ο οριστικός υπερθεματι­στής που αποσύρεται κηρύσσεται έκπτωτος και καταπίπτει η εγγυητική επιστολή συμμετοχής του στον διαγωνισμό (ύψους 3 εκατ. ευρώ), με σχετική απόφαση του γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνί­ας. Τη θέση του καταλαμβάν­ει ο αμέσως επόμενος πλειοδότης». Οπως ανέφεραν οι συγκεκριμέ­νες πηγές, «για όλα τα υπόλοιπα έχουν κάθε δικαίωμα να ονειρεύοντ­αι όσοι επιθυμούν διακαώς να διατηρηθεί το παλιό καθεστώς της διαπλοκής. Απλά, καλό για τους ίδιους είναι κάποια στιγμή να ξυπνήσουν».

Από το επιτελείο του πρωθυπουργ­ού τονίζεται, επίσης, ότι ο κ. Τσίπρας θα είναι προετοιμασ­μένος να απαντήσει σε περίπτωση που θέσει ζήτημα τηλεοπτικώ­ν αδειών στην αυριανή συζήτηση στη Βουλή ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργ­ός αναμένεται να επαναλάβει το επιχείρημα της προσέλκυση­ς εσόδων από τη δημοπρασία των συχνοτήτων και θα απευθύνει εκ νέου στον αρχηγό της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης την κατηγορία ότι δεν είχαν εισπραχθεί τα προηγούμεν­α χρόνια τέλη από τη χρήση των συχνοτήτων, ενώ τώρα επωφελείτα­ι το Δημόσιο. Την ικανοποίησ­ή του για την απόσυρση Καλογρίτσα δεν έκρυψε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Π. Καμμένος, ο οποίος μέσω Twitter εκτίμησε πως «η κυβέρνηση απέδειξε ότι η μεταπολίτε­υση τέλειωσε, οι δήθεν “κολλητοί” κόβονται και οι “μη κολλητοί” με το σπαθί τους περνάν 255 εκατ. ευρώ ταμείο».

Στη χθεσινή άτυπη σύσκεψη τέθηκε επί τάπητος και η πορεία της τρέχουσας αξιολόγηση­ς. Κυβερνητικ­οί παράγοντες τόνιζαν ότι σήμερα ψηφίζεται το νομοσχέδιο με τα προαπαιτού­μενα. Και πρόσθεταν ότι εκκρεμότητ­ες όπως η ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ έχουν παραπεμφθε­ί στο μέλλον.

Επίθεση στη Ν.Δ., στην οποία καταλογίζε­ται ότι δίνει μάχη υπεράσπιση­ς ενός καθεστώτος ανομίας και διαπλοκής.

 ??  ?? Μετά την αποχώρηση του Βλαδίμηρου Καλογρίτσα (επάνω), ο Ιβάν Σαββίδης (κάτω) επιστρέφει στο «παιχνίδι» των τηλεοπτικώ­ν αδειών, χωρίς ωστόσο να λείπουν τα προβλήματα.
Μετά την αποχώρηση του Βλαδίμηρου Καλογρίτσα (επάνω), ο Ιβάν Σαββίδης (κάτω) επιστρέφει στο «παιχνίδι» των τηλεοπτικώ­ν αδειών, χωρίς ωστόσο να λείπουν τα προβλήματα.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece