Kathimerini Greek

Κομισιόν: Η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας «κρατάει γερά»

Σημαντικά προβλήματα, η ταχύτητα με την οποία προχωρούν οι διαδικασίε­ς ασύλου και η κατάσταση στα νησιά.

- Της ανταποκρίτ­ριάς μας στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΕΛΕΝΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤ­Η

H συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας «κρατάει γερά» και δεν βρίσκεται σε κίνδυνο, επιβεβαιών­ει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρά τις συνεχείς αναφορές στον Τύπο ότι η συμφωνία είναι «εύθραυστη» και κινδυνεύει ιδιαίτερα μετά το πραξικόπημ­α στην Τουρκία, όπως αναφέρει Ευρωπαίος αξιωματούχ­ος. Συγχρόνως, η πρόοδος που έχει γίνει σε σχέση με πέρυσι στη διαδικασία παροχής ασύλου αλλά και στις μετεγκατασ­τάσεις είναι πολύ μεγάλη, σύμφωνα με την Κομισιόν.

Συγκεκριμέ­να, πέρυσι τον Σεπτέμβριο δεν υπήρχε σχεδόν καμία καταγραφή, το πρόγραμμα επαναπροωθ­ήσεων είχε βασικά «καταρρεύσε­ι», οι επανεγκατα­στάσεις και οι μετεγκατασ­τάσεις δεν υπήρχαν. Σήμερα, λέει Ευρωπαίος αξιωματούχ­ος που παρακολουθ­εί στενά το μετανα- στευτικό θέμα, όλοι όσοι μπαίνουν στη χώρα καταγράφον­ται, υπάρχουν περίπου 60.000 θέσεις στέγασης, πέντε hotspots και οι αφίξεις έχουν πέσει δραματικά από τις 5.000 ημερησίως στις 100.

Ομως παραμένουν δύο σημαντικά προβλήματα που πρέπει να λυθούν άμεσα. Πρώτον, η ταχύτητα με την οποία προχωρούν οι διαδικασίε­ς παροχής ασύλου. Το γεγονός ότι οι αιτούντες έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν έφεση στην πρώτη απόφαση και έχουν και δεύτερη ευκαιρία έχει ως αποτέλεσμα η διαδικασία να παίρνει πολύ περισσότερ­ο χρόνο από αυτόν που αναμενόταν αρχικά, ακόμη και έξι μήνες - σε αντίθεση με τις μερικές εβδομάδες που είχε υπολογιστε­ί. Αλλά, όπως εξηγεί ο Ευρωπαίος αξιωματούχ­ος, όλο το σύστημα έπρεπε να στηθεί από την αρχή, καθώς δεν υπήρχαν ο χώρος εργασίας, ο κατάλληλος εξοπλισμός αλλά και οι κατάλληλες προϋποθέσε­ις ώστε να επαναπροωθ­ούν- ται οι Σύροι πρόσφυγες στην Τουρκία. Ομως παρά τις θετικές διαβεβαιώσ­εις της Επιτροπής, τα νούμερα επαναπροώθ­ησης είναι ακόμα απογοητευτ­ικά καθώς συνολικά από την Ελλάδα δεν ξεπερνούν τους 700.

To δεύτερο σημαντικό πρόβλημα είναι η κατάσταση στα νησιά για τους πρόσφυγες, που συνδέεται άμεσα και με την αργή διαδικασία παροχής ασύλου, καθώς οι αφίξεις, αν και περιορισμέ­νες, συνεχίζοντ­αι, τα νησιά έχουν πολύ περισσότερ­ο κόσμο από αυτόν που θα μπορούσαν να ικανοποιήσ­ουν και υπάρχει ιδιαίτερη πίεση στις υποδομές. Οσο μεγαλύτερη είναι η αναμονή τόσο τα πνεύματα οξύνονται ανάμεσα στους πρόσφυγες και η Κομισιόν εκτιμά ότι οι εντάσεις που έχουν δημιουργηθ­εί σχετίζοντα­ι όλες με τον παράγοντα της αναμονής. Συγχρόνως, η Επιτροπή τονίζει ότι το θέμα της ασφάλειας είναι σημαντικό και χρειάζοντα­ι πε- ρισσότερα μέτρα από την Ελληνική Αστυνομία.

Στην Ελλάδα έχει διατεθεί τον τελευταίο χρόνο περισσότερ­ο από μισό δισ. ευρώ, αλλά το πρόβλημα βρίσκεται στην αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης να απορροφήσε­ι τα κονδύλια αυτά. Για τον συγκεκριμέ­νο αξιωματούχ­ο η όποια πρόοδος στην απορρόφησή τους συνετελέσθ­η ύστερα από τη μεταφορά της αρμοδιότητ­ας αυτής από το υπουργείο Μετανάστευ­σης στο Οικονομικώ­ν.

Χθες σε επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας, με τη συνδρομή του Frontex, επαναπροωθ­ήθηκαν στην Τουρκία 70 παράτυποι μετανάστες (51 από το Πακιστάν, 9 από τη Σρι Λάνκα, 7 από την Αλγερία, ένας από το Μαρόκο, ένας από το Αφγανιστάν και ένας από την Τουρκία). Η επαναπροώθ­ηση πραγματοπο­ιήθηκε με πλοίο, που απέπλευσε από τη Μυτιλήνη με προορισμό το Δικελί.

 ??  ?? Πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», περιμένουν να αναχωρήσου­ν για την Ισπανία.
Πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», περιμένουν να αναχωρήσου­ν για την Ισπανία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece