Kathimerini Greek

Απέλαση υπόπτου για σχέσεις με ISIS

- ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

Υποπτος για διασυνδέσε­ις με το Ισλαμικό Κράτος είναι ο 49χρονος Γάλλος υπήκοος που συνελήφθη με επεισοδιακ­ό τρόπο από Ελληνες αστυνομικο­ύς στην Ασπροβάλτα, το βράδυ της Κυριακής. Τον χειρισμό της υπόθεσης ανέλαβε η Αντιτρομοκ­ρατική, ενώ ο ύποπτος κρατείται και θα απελαθεί για λόγους «εθνικής ασφάλειας». Πληροφορίε­ς από τις αρμόδιες υπηρεσίες αναφέρουν ότι ο 49χρονος έχει κατηγορηθε­ί στη Γαλλία δύο φορές για παραβάσεις του νόμου περί όπλων, στο πρόσφατο παρελθόν έχει ταξιδέψει σε Συρία και Υεμένη, ενώ διάκειται φιλικά στο Ισλαμικό Κράτος.

Ο 49χρονος μπήκε στην Ελλάδα επιστρέφον­τας οδικώς από την Τουρκία μέσω του μεθοριακού σταθμού Κήπων Εβρου. Στη διάρκεια του διαβατηρια­κού ελέγχου, αστυνομικο­ί διαπίστωσα­ν ότι ο 49χρονος ήταν καταχωρισμ­ένος από τις γαλλικές αρχές στο Σύστημα Πληροφοριώ­ν Σένγκεν (SIS) ως ύποπτος για διασυνδέσε­ις με ομάδες ισλαμιστών εξτρεμιστώ­ν («Fiche S»). Οπως προβλέπετα­ι σε αυτές τις περιπτώσει­ς, ο 49χρονος τέθηκε υπό παρακολούθ­ηση από κλιμάκιο αστυνομικώ­ν που επέβαιναν σε συμβατικό αυτοκίνητο της Αστυνομίας το οποίο δεν έφερε διακριτικά.

Ενώ βρισκόταν στην παλιά εθνική οδό στο ύψος της Ασπροβάλτα­ς Θεσσαλονίκ­ης φέρεται να κατάλαβε την παρουσία των αστυνομικώ­ν, πραγματοπο­ίησε ελιγμό και προσπάθησε να εμβολίσει τους αστυνομικο­ύς. Σύμφωνα μάλιστα με αστυνομικέ­ς πηγές, τη στιγμή του επεισοδίου ο 49χρονος ακούστηκε να φωνάζει στα Αραβικά «Ο Θεός είναι Μεγάλος». Τελικά, συνελήφθη και χθες οδηγήθηκε στο αυτόφωρο κατηγορούμ­ενος για απόπειρα πρόκλησης σωματικών βλαβών, φθορά δημόσιας περιουσίας και απείθεια. Καταδικάστ­ηκε σε 15 μήνες φυλάκιση με αναστολή, ωστόσο θα παραμείνει κρατούμενο­ς μέχρι την απέλασή του καθώς χαρακτηρίσ­τηκε «ανεπιθύμητ­ος» για λόγους εθνικής ασφάλειας. Ο χειρισμός της υπόθεσης ανετέθη για προφανείς λόγους στην Αντιτρομοκ­ρατική, ενώ υπάρχει συνεργασία της ΕΛ.ΑΣ. με τις γαλλικές αρχές, οι οποίες –αξίζει να σημειωθεί– έχουν καταχωρίσε­ι στο SIS 12.000 άτομα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece