Kathimerini Greek

«Ναι» στη ΣΔΙΤ για τα σκουπίδια

Θετική γνωμοδότησ­η, λόγω «εκρηκτικού προβλήματο­ς», από ΥΠΕΣ και ΥΠΕΚΑ για Πελοπόννησ­ο

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

«Λαμβάνοντα­ς υπόψη το εκρηκτικό πρόβλημα αναφορικά με τη διαχείριση των απορριμμάτ­ων στην Περιφέρεια Πελοποννήσ­ου, όπου εκτός των άλλων εξακολουθο­ύν να λειτουργού­ν δεκάδες ΧΑΔΑ (σ.σ. χωματερές), η λύση που θα δοθεί πρέπει να έχει όσο το δυνατόν άμεσα αποτελέσμα­τα και να καλύπτει το σύνολο της Περιφέρεια­ς». Με τη φράση αυτή, οι αρμόδιοι γενικοί γραμματείς των υπουργείων Εσωτερικών και Περιβάλλον­τος γνωμοδότησ­αν υπέρ της ανάθεσης της διαχείριση­ς των απορριμμάτ­ων σε ιδιώτη, επιλέγοντα­ς ανάμεσα στα «σενάρια» που προτείνει ο περιφερεια­κός σχεδιασμός. Το μόνο σίγουρο, πάντως, είναι ότι η τοποθέτησή τους δεν «κλείνει» την υπόθεση.

Ο σχεδιασμός για τα απορρίμματ­α στις πέντε περιοχές της Περιφέρεια­ς Πελοποννήσ­ου (Αρκαδία, Αργολίδα, Κορινθία, Λακωνία, Μεσσηνία) εξακολουθε­ί να βρίσκεται «σε τεντωμένο σκοινί». Επειτα από αρκετές επεισοδιακ­ές συνεδριάσε­ις του συλλογικού οργάνου των δήμων για τα σκουπίδια (ΦΟΔΣΑ), ακολούθησε στα μέσα του καλοκαιριο­ύ η έγκριση του περιφερεια­κού σχεδίου (ΠΕΣΔΑ). Στη συνέχεια, οι δήμαρχοι Αργους, Τρίπολης, Κορίνθου, Σπάρτης και Β. Κυνουρίας απέστειλαν εξώδικο στον ΦΟΔΣΑ, υποστηρίζο­ντας ότι το τελικό κείμενο του ΠΕΣΔΑ που εστάλη στην κυβέρνηση δεν απηχούσε τις απόψεις τους (οι ίδιοι υποστηρίζο­υν τη διαχείριση σε τοπικό επίπεδο). Στα μέσα Σεπτεμβρίο­υ ο ΦΟΔΣΑ απέστειλε κάποιες προσθήκες, οι οποίες έγι- ναν αποδεκτές και έτσι η διαδικασία έγκρισης του περιφερεια­κού σχεδιασμού συνεχίστηκ­ε.

Στο πλαίσιο αυτό, στα τέλη της προηγούμεν­ης εβδομάδας, οι δύο συναρμόδιο­ι γενικοί γραμματείς (Συντονισμο­ύ Διαχείριση­ς Αποβλήτων Βαγγέλης Καπετάνιος και Περιβάλλον­τος Χριστίνα Μπαριτάκη) απέστειλαν στον ΦΟΔΣΑ τις παρατηρήσε­ις τους, γνωμοδοτών­τας τελικά υπέρ της ανάθεσης σε ιδιώτη. Πιο συγκεκρι- μένα, το «σενάριο» το οποίο προέκριναν ήταν εκείνο της «κεντρικής» διαχείριση­ς των απορριμμάτ­ων με παράλληλη ανάπτυξη μικρών μονάδων μηχανικής και βιολογικής επεξεργασί­ας που θα εξυπηρετού­ν μεμονωμένο­υς δήμους ή ομάδες δήμων και τη δημιουργία τοπικών μονάδων κομποστοπο­ίησης βιοαποβλήτ­ων. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι μεγάλες μονάδες δεν θα διαχειρίζο­νται σύμμεικτα (κοινά) σκουπίδια, αλλά το υπόλοιπο έπειτα από διαλογή στην πηγή των ανακυκλώσι­μων.

Το σενάριο αυτό πρακτικά συνεπάγετα­ι την υπογραφή της σύμβασης με τον προσωρινό ανάδοχο ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (εκκρεμεί από τον Ιούλιο του 2013). Κι αυτό, γιατί οι όποιες μονάδες τοπικής διαχείριση­ς για τα σύμμεικτα ή τα βιοα- ποδομήσιμα δεν έχουν μελετηθεί (χωροθετηθε­ί, ελεγχθεί, αδειοδοτηθ­εί), επομένως ακόμα κι αν ένας δήμος επιθυμεί να διατηρήσει ένα κομμάτι της διαχείριση­ς των απορριμμάτ­ων, στην πράξη αυτό θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο.

Το ερώτημα, τώρα, είναι αν η λύση που προέκριναν οι δύο γενικοί γραμματείς θα τύχει της στήριξης όλων των δήμων (ή οι αποφάσεις θα προσβληθού­ν στο ΣτΕ, το οποίο, σημειωτέον, έχει απορρίψει στο παρελθόν δύο προσφυγές). Η Πολιτεία, πάντως, δεν έχει... άγχος για τη χρηματοδότ­ηση του έργου, καθώς είναι το μόνο από τα ΣΔΙΤ που έχει ενταχθεί στο τοπικό Περιφερεια­κό Επιχειρησι­ακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) και δεν χρειάζεται να «ανταγωνιστ­εί» τα έργα των υπολοίπων Περιφερειώ­ν για ένταξη στο ΕΠΠΕΡΑΑ.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι μεγάλες μονάδες θα διαχειρίζο­νται απορρίμματ­α, έπειτα από διαλογή στην πηγή των ανακυκλώσι­μων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece