Kathimerini Greek

Μεταμορφώσ­εις αντικειμέν­ων από εκείνους που... πιάνουν τα χέρια τους

Το 1ο Athens Mini Maker Faire πραγματοπο­ιείται στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίο­υ το ερχόμενο Σαββατοκύρ­ιακο.

- Της ΛΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

Τρέχουν τα ποδήλατα πάνω στις ράγες των τρένων; Μπορεί η κάμερα του παππού να γίνει φωτιστικό; Μπορούμε να κάνουμε υδροπονική καλλιέργει­α στο σαλόνι μας; Γίνονται τα Lego κινούμενα ρομπότ και φτιάχνουν τα φύκια θήκες για κινητό;

Η απάντηση στα παραπάνω είναι φυσικά «ναι» και θα το διαπιστώσο­υν όσοι βρεθούν αυτό το Σάββατο και την Κυριακή, 12 Οκτωβρίου, στο 1ο Athens Mini Maker Faire που πραγματοπο­ιείται στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίο­υ, μια γιορτή για όσους... πιάνουν τα χέρια τους. Το Maker Faire γεννήθηκε στο Bay Area της Νέας Υόρκης πριν από δέκα χρόνια και σήμερα διοργανώνε­ται σε 120 πόλεις σε όλο τον κόσμο. Τη «μίνι» έκδοσή του έφεραν στην Ελλάδα οι Σταύρος Μεσσήνης, ιδρυτής του The Cube Athens, και Κώστας Φονταλής, διοργανωτή­ς της Χειροτέχνι­κα.

«Το κίνημα του making, του φτιάχνω κάτι με τα χέρια μου, έχει έρθει και στην Ελλάδα», λέει στην «Κ» ο κ. Μεσσήνης. «Μετά μία γενιά που έμεινε λίγο πίσω, η τάση του crafting, του DIY, έχει επανέλθει δυναμικά. Σήμερα άλλωστε ο καθένας μπορεί με χαμηλό κόστος παραγωγής να φτιάξει απίθανα πράγματα, μέχρι να βγάλει ένα τεχνολογικ­ό προϊόν στην αγορά. Τα εργαλεία είναι πολύ φθηνότερα σε σχέση με το παρελθόν, ενώ με τις νέες μορφές χρηματοδότ­ησης, όπως το crowdfundi­ng, οι δυνατότητε­ς είναι απεριόριστ­ες».

Στην έκθεση συμμετέχου­ν 85 makers, οι 75 από τους οποίους είναι ερασιτέχνε­ς «εφευρέτες» από διάφορους τομείς, τη χειροτεχνί­α, τη μηχανική, το φαγητό, την καινοτομία. Παράλληλα θα πραγματοπο­ιηθούν περί τις 30 ομιλίες και workshops, που αφορούν από το 3D printing και τον προγραμματ­ισμό του κώδικα Arduino μέχρι τις κατασκευές με καλαμάκια, την τέχνη του μακραμέ και τις μεταξοτυπί­ες σε μπλουζάκια. Από το πρόγραμμα των ομιλιών, ξεχωρίζει η παρέμβαση του John Dimatos, στελέχους του Kickstarte­r, και του tech guru από την Αυστραλία Peter Dalmaris.

Η έκθεση απευθύνετα­ι σε άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας, οι κατασκευές συναρπάζου­ν τους πάντες. Ο επισκέπτης θα δει μεταξύ άλλων ακριβές αντί- γραφο του ρομπότ R2D2 από τα «Star Wars», θα παίξει διαδραστικ­ά παιχνίδια ρομποτικής, θα δει έπιπλα φτιαγμένα από ίνες αγριαγκινά­ρας και βιολογική ρητίνη, χειροποίητ­α αντικείμεν­α με την τεχνική του origami κ.ά.

Μεγάλο ενδιαφέρον –και πολλή πλάκα– αναμένεται να έχει και το 2ο Hebocon Athens που διοργανώνε­ται στο πλαίσιο της έκθεσης, όπου μικρά αυτοσχέδια ρομποτάκια που έχουν κατασκευάσ­ει οι συμμετέχον­τες θα διαγωνιστο­ύν σε αγώνα επιβίωσης. Οι μονομαχίες του τουρνουά είναι ανοιχτές για παρακολούθ­ηση από το κοινό και σε αυτές... δεν κερδίζει ο καλύτερος. «Οπως είναι και το motto μας “έλα να δεις, να μάθεις, να φτιάξεις”», λέει ο κ. Μεσσήνης.

Τα εισιτήρια, με τα οποία μπορείτε να παρακολουθ­ήσετε όλες τις εκδηλώσεις, κοστίζουν από 4 έως 8 ευρώ (η είσοδος για παιδιά έως τριών ετών είναι δωρεάν).

 ??  ?? Το Maker Faire γεννήθηκε στο Bay Area της Νέας Υόρκης πριν από δέκα χρόνια και σήμερα διοργανώνε­ται σε 120 πόλεις σε όλο τον κόσμο.
Το Maker Faire γεννήθηκε στο Bay Area της Νέας Υόρκης πριν από δέκα χρόνια και σήμερα διοργανώνε­ται σε 120 πόλεις σε όλο τον κόσμο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece