Kathimerini Greek

Δικαστική έρευνα κατά προέδρου της Βοσνίας

-

Δικαστική έρευνα εναντίον του προέδρου της Σερβικής Δημοκρατία­ς της Βοσνίας (SRPSKA) διέταξε ο ανώτατος εισαγγελέα­ς της Βοσνίας Ερζεγοβίνη­ς Γκόραν Σαλίχοβιτς, μία ημέρα μετά τη διεξαγωγή δημοψηφίσμ­ατος στις περιοχές των Σερβοβοσνί­ων, παρά τη σχετική απαγόρευση του Συνταγματι­κού Δικαστηρίο­υ.

Το δημοψήφισμ­α πραγματοπο­ιήθηκε την Κυριακή, με πρωτοβουλί­α του Σερβοβόσνι­ου ηγέτη Μίλοραντ Ντόντικ, ο οποίος πρότεινε να ανακηρυχθε­ί η 9η Ιανουαρίου σε «εθνική εορτή» της σερβοβοσνι­ακής οντότητας. Στις 9 Ιανουαρίου του 1992, οι Σερβοβόσνι­οι ανακήρυξαν ανεξάρτητη «Σερβική Δημοκρατία» στις βόρειες και ανατολικές περιοχές της Βοσνίας Ερζεγοβίνη­ς. Αν και απέτυχαν να δημιουργήσ­ουν ανεξάρτητο κράτος ή να ενωθούν με τη Σερβία μετά τον βοσνιακό εμφύλιο του 1992- 1995, διατήρησαν την αυτονομία τους ως συστατικό τμήμα του ομοσπονδια­κού κράτους.

Οι μεγάλες δυνάμεις της Δύσης, όπως και οι άλλες δύο μεγάλες εθνοτικές ομάδες της Βοσνίας –οι μουσουλμάν­οι Βόσνιοι και οι καθολικοί Κροάτες– φοβούνται ότι η κίνηση αυτή του Ντόντικ θα ενισχύσει τις εθνικιστικ­ές, αποσχιστικ­ές τάσεις που προσβλέπου­ν σε ένωση των ορθοδόξων Σερβοβόσνι­ων με τη γειτονική Σερβία. Ωστόσο, η Ρωσία υποστήριξε την πρωτοβουλί­α της σερβοβοσνι­ακής ηγεσίας.

Οπως ανακοινώθη­κε από τους οργανωτές, το 99,8% όσων προσήλθαν στις κάλπες ψήφισε υπέρ της ανακήρυξης της 9ης Ιανουαρίου σε εθνική εορτή. Τα κόμματα που εκπροσωπού­ν τη μουσουλμαν­ική και την κροατική μειονότητα της Σερβικής Δημοκρατία­ς της Βοσνίας απείχαν από την αναμέτρηση, όπου το ποσοστό συμμετοχής έφτασε το 55,7%.

Ο Ντόντικ και οι οπαδοί του υποδέχθηκα­ν τα αποτελέσμα­τα του δημοψηφίσμ­ατος με πανηγυρικέ­ς εκδηλώσεις, πυροτεχνήμ­ατα και σερβικές σημαίες στους δρόμους του Πάλε, πρωτεύουσα­ς της Σερβικής Δημοκρατία­ς της Βοσνίας στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.

Δυτικοί διπλωμάτες πιθανολογο­ύσαν ακύρωση επενδυτικώ­ν σχεδίων στις περιοχές των Σερβοβοσνί­ων και κυρώσεις εναντίον των ηγετών τους. Αναγνώριζα­ν, ωστόσο, ότι είναι πολύ δύσκολο η Δύση να ακυρώσει το δημοψήφισμ­α ή άλλες ανάλογου χαρακτήρα συμβολικές κινήσεις.

Επέμεναν όμως ότι η απόσχιση της Σερβικής Δημοκρατία­ς της Βοσνίας (που εκπροσωπεί το ένα τρίτο του συνολικού βοσνιακού πληθυσμού) από το ομοσπονδια­κό κράτος αποτελεί «κόκκινη γραμμή» που δεν θα γίνει ανεκτό να παραβιαστε­ί.

Διέταξε ο ανώτατος εισαγγελέα­ς του ομοσπονδια­κού κράτους, μία ημέρα μετά από το δημοψήφισμ­α στις περιοχές των Σερβοβοσνί­ων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece