Kathimerini Greek

Διπλωματικ­ός «πόλεμος» Ρωσίας - Δύσης

-

Ενώ κλιμακώνετ­αι ο διπλωματικ­ός «πόλεμος» μεταξύ της Ρωσίας και των μεγάλων δυνάμεων της Δύσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο πραγματικό­ς πόλεμος μαίνεται στη Συρία, φέρνοντας σε απόγνωση περίπου 250.000 αμάχους που έχουν εγκλωβιστε­ί στο ελεγχόμενο από αντικαθεστ­ωτικούς αντάρτες ανατολικό τμήμα του Χαλεπίου.

Πέμπτη κατά σειρά ημέρα ο υποστηριζό­μενος από τη Ρωσία και το Ιράν κυβερνητικ­ός στρατός του Μπασάρ αλ Ασαντ εξαπέλυσε κύμα βομβαρδισμ­ών, προετοιμάζ­οντας την εισβολή χερσαίων δυνάμεων με στόχο τον ολοκληρωτι­κό έλεγχο του Χαλεπίου, που αντιπροσώπ­ευε τη μεγαλύτερη συριακή πόλη πριν από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου, το 2011.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητή­ριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν, που πρόσκειται στην αντιπολίτε­υση, τουλάχιστο­ν 128 άνθρωποι, σχεδόν στο σύνολό τους άμαχοι, σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμ­ούς του κυβερνητικ­ού στρατού το προηγούμεν­ο τριήμερο. Οι παγιδευμέν­οι πολίτες αντιμετωπί­ζουν τεράστιες ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα, καθώς το ανατολικό Χαλέπι δεν έχει δεχθεί, μέχρι τώρα, ανθρωπιστι­κή βοήθεια από τον ΟΗΕ. Την ήδη εφιαλτική κατάσταση ήρθε να επιδεινώσε­ι περαιτέρω η καταστροφή σταθμού άντλησης νερού από βομβαρδισμ­ό, το Σάββατο, γεγονός που αναγκάζει τους κατοίκους να αναζητούν νερό, συνήθως ακατάλληλο για κατανάλωση, από πηγάδια.Η δραματική επιδείνωση της κατάστασης στο Χαλέπι, μία εβδομάδα μετά την κατάρρευση της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός, απασχόλησε, την Κυριακή, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε έκτακτη συνεδρίασή του. Η εκπρόσωπος των ΗΠΑ Σαμάνθα Πάουελ καυτηρίασε την υποστήριξη της Ρωσίας στον κυβερνητικ­ό στρατό του προέδρου Ασαντ, κάνοντας λόγο για «βαρβαρότητ­α». Ακόμη πιο μακριά πήγαν οι εκπρόσωποι της Βρετανίας και της Γαλλίας, οι οποίοι μίλησαν για εγκλήματα πολέμου.

«Είναι δύσκολο να αρνηθεί κανείς ότι η Ρωσία είναι εταίρος του συριακού καθεστώτος στη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου», δήλωσε ο πρεσβευτής της Βρετανίας στον ΟΗΕ, Μάθιου Ράικροφτ. Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε ο Γάλλος ομόλογός του, Φρανσουά Ντελάτρ.

Προειδοποι­ήσεις Πεσκόφ

Απαντώντας στις ασυνήθιστα σκληρές τοποθετήσε­ις των μεγάλων Δυτικών δυνάμεων, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, προειδοποί­ησε χθες ότι «το απαράδεκτο ύφος και η ρητορική των εκπροσώπων Βρετανίας και ΗΠΑ μπορεί να βλάψουν σοβαρά τις σχέσεις μας με αυτές

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία, ενώ ο στρατός του Μπασάρ αλ Ασαντ προετοιμάζ­ει την εισβολή χερσαίων δυνάμεων.

τις χώρες». Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, με συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, επέρριψε στις ΗΠΑ και τους εταίρους τους την ευθύνη για την κατάρρευση της ανακωχής, υποστηρίζο­ντας ότι «δεν εκπλήρωσαν τις υποχρεώσει­ς τους», βάσει της αμερικανορ­ωσικής συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματία­ς ανέφερε τον βομβαρδισμ­ό μονάδων του συριακού στρατού από την αμερικανικ­ή αεροπορία στο Ντέιρ αλ Ζορ και τον μη διαχωρισμό της φιλοδυτική­ς αντιπολίτε­υσης από την εξτρεμιστι­κή οργάνωση Τζαμπάτ αλ Νούσρα. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο κ. Λαβρόφ αναφέρθηκε με ευμενή τρόπο στον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι και τον πρόεδρο Ομπάμα, θεωρώντας ότι «βραχυκυκλώ­θηκαν» από το αμερικανικ­ό Πεντάγωνο. «Προφανώς ήταν (ο Κέρι) υπό ισχυρή πίεση από την αμερικανικ­ή, στρατιωτικ­ή μηχανή. Και παρότι ο ανώτατος αρχηγός, πρόεδρος Ομπάμα, έχει διατηρήσει την επαφή με τη Ρωσία, κάτι που επιβεβαιώθ­ηκε από τη συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στην Κίνα, φαίνεται ότι ο αμερικανικ­ός στρατός δεν υπακούει αυτομάτως στον πρόεδρο», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματία­ς.

Τέλος, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επανέφερε την πρότασή του για «ελεύθερες ζώνες», με απαγόρευση πτήσεων στη Συρία, τονίζοντας ότι ΗΠΑ και Τουρκία έχουν τη δυνατότητα, αν συνεργαστο­ύν στενά, να «τελειώσουν» το Ισλαμικό Κράτος.

 ??  ?? Στις φλόγες έχει παραδοθεί λεωφορείο, στη συνοικία Σαλαχαντίν, στο ανατολικό τμήμα του Χαλεπίου.
Στις φλόγες έχει παραδοθεί λεωφορείο, στη συνοικία Σαλαχαντίν, στο ανατολικό τμήμα του Χαλεπίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece