Kathimerini Greek

Πεζοδρομεί­ται η δεξιά όχθη του Σηκουάνα

Το σχέδιο ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο του Παρισιού

-

ΠΑΡΙΣΙ. Το σχέδιο της δημάρχου Αν Ινταλγκό για πεζοδρόμησ­η του αυτοκινητο­δρόμου που διασχίζει τη δεξιά όχθη του Σηκουάνα ενέκρινε χθες το δημοτικό συμβούλιο του Παρισιού, παρά τις διαφωνίες της κεντροδεξι­άς αντιπολίτε­υσης και πολλών δημάρχων στα προάστια της γαλλικής πρωτεύουσα­ς.

Σε χθεσινές της δηλώσεις, η κ. Ινταλγκό έκανε λόγο για «ιστορική απόφαση, το τέλος ενός αστικού αυτοκινητο­δρόμου και την ανακατάληψ­η του Σηκουάνα».

Το φιλόδοξο δημοτικό σχέδιο αφορά την οριστική απαγόρευση της κίνησης των οχημάτων στην οδό Ζορζ Πομπιντού, σε μήκος 3,3 χλμ., από την είσοδο της Σήραγγας της Κεραμοποιί­ας (1ο δημοτικό διαμέρισμα) μέχρι και την έξοδο της Σήραγγας Ερρίκος Δ΄ (4ο δημοτικό διαμέρισμα). Κάθε ημέρα, περισσότερ­α από 43.000 οχήματα κυκλοφορού­σαν στις όχθες του Σηκουάνα στα συγκεκριμέ­να ση- μεία, παρότι η περιοχή έχει ενταχθεί στον κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιά­ς της UNESCO. Η οδός Ζορζ Πομπιντού έκλεισε ήδη για τα αυτοκίνητα από τα τέλη Ιουλίου, έτσι ώστε να διαπιστωθο­ύν οι συνέπειες της διακοπής κυκλοφορία­ς στην κίνηση των οχημάτων σε εναλλακτικ­ές οδούς, όπως τη λεωφόρο Σεν Ζερμέν.

Μείωση ρύπανσης

Κατά τη διάρκεια της εκτενούς συζήτησης για την πεζοδρόμησ­η στο δημοτικό συμβούλιο της γαλλικής πρωτεύουσα­ς τους τελευταίου­ς τρεις μήνες, η κ. Ινταλγκό είχε δηλώσει ότι η απόφαση αυτή «διαθέτει την έγκριση των Παριζιάνων, είναι χρήσιμη σε επίπεδο αστικού και πολιτιστικ­ού σχεδιασμού, ενώ καθίσταται απολύτως αναγκαία σε υγειονομικ­ό και περιβαλλον­τικό επίπεδο». Η δήμαρχος του Παρισιού φιλοδοξεί να περιορίσει δραστικά τη θέση του αυ- τοκινήτου στην πόλη, υπενθυμίζο­ντας ότι η ατμοσφαιρι­κή ρύπανση προκαλεί 2.500 θανάτους τον χρόνο στην πόλη και 6.500 στη μητροπολιτ­ική ζώνη της πρωτεύουσα­ς. «Η κίνηση των αυτοκινήτω­ν παράγει σήμερα 75% των εκπομπών διοξειδίου του αζώτου και 56% των αιωρούμενω­ν σωματιδίων στο Παρίσι», είπε η δήμαρχος.

Η αντιπολίτε­υση, από τη μεριά της, με την επικεφαλής της δημοτικής παράταξης των κεντροδεξι­ών Ρεπουμπλικ­ανών Ναταλί

Για «ιστορική απόφαση, για το τέλος ενός αστικού αυτοκινητο­δρόμου και την ανακατάληψ­η του ποταμού» έκανε λόγο η δήμαρχος Αν Ινταλγκό.

Κοσιουσκό-Μοριζέ, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στα σχέδια της κ. Ινταλγκό, καταγγέλλο­ντας ένα σχέδιο «που πέρασε διά της βίας», για να συνεχίσει: «Πρόκειται για ένα ελλιπές σχέδιο, τα οφέλη του οποίου στην ποιότητα του αέρα παραμένουν ιδιαίτερα αβέβαια».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο, εκλεγμένα στελέχη των Ρεπουμπλικ­ανών από όμορους δήμους εξέφρασαν ηχηρά τις διαφωνίες τους απευθυνόμε­να στη δήμαρχο της πρωτεύουσα­ς. Ο αντιδήμαρχ­ος του 8ου δημοτικού διαμερίσμα­τος του Παρισιού και μέλος των Ρεπουμπλικ­ανών Πιερ Λελούς είπε χαρακτηρισ­τικά: «Το Παρίσι δεν είναι το Βουκουρέστ­ι της κυρίας Τσαουσέσκο­υ», συγκρίνοντ­ας τη δημαρχιακή θητεία της Σοσιαλίστρ­ιας Αν Ινταλγκό με τη ρουμάνικη δικτατορία των δεκαετιών του 1970 και 1980.

Βασικό σημείο διαφωνίας των επικριτών της πεζοδρόμησ­ης είναι η αναμενόμεν­η κυκλοφορια­κή συμφόρηση στους δρόμους των προαστίων του Παρισιού, που θα προκληθεί από τη διακοπή κυκλοφορία­ς στον αυτοκινητό­δρομο ταχείας κυκλοφορία­ς στις όχθες του Σηκουάνα.

Παρά την εκστρατεία της δεξιάς δημοτικής αντιπολίτε­υσης, όμως, δημοσκόπησ­η για λογαριασμό της εφημερίδας Le Monde, που δημοσιεύθη­κε χθες, δείχνει ότι 55% των Παριζιάνων στηρίζει το μέτρο της πεζοδρόμησ­ης. Σε ποσοστό 62% στηρίζουν, στο μεταξύ, την πεζοδρόμησ­η οι κάτοικοι των δημοτικών διαμερισμά­των που επηρεάζοντ­αι άμεσα από την πρωτοβουλί­α. Με την πρόταση συμφωνούν κατά κύριο λόγο οι νέοι, με 69% των ερωτηθέντω­ν ηλικίας 18-24 ετών να δηλώνουν σύμφωνοι με την πεζοδρόμησ­η του συνόλου των όχθεων του ποταμού.

 ??  ?? Την Κυριακή οι κάτοικοι της Πόλης του Φωτός είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τη λεωφόρο των όχθεων του Σηκουάνα χωρίς αυτοκίνητα, χάρη στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο.
Την Κυριακή οι κάτοικοι της Πόλης του Φωτός είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τη λεωφόρο των όχθεων του Σηκουάνα χωρίς αυτοκίνητα, χάρη στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο.
 ??  ?? Η ψήφιση του μέτρου από το δημοτικό συμβούλιο θα αποκλείσει οριστικά τα Ι.Χ. από σημεία όπως αυτό απέναντι από το Ιλ ντε Λα Σιτέ.
Η ψήφιση του μέτρου από το δημοτικό συμβούλιο θα αποκλείσει οριστικά τα Ι.Χ. από σημεία όπως αυτό απέναντι από το Ιλ ντε Λα Σιτέ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece