Kathimerini Greek

Μπορεί να χαλιναγωγη­θεί η εφηβική επαναστατι­κότητα;

- Της ΑMANDA RIPLEY THE NEW YORK TIMES

Aπό την ημέρα που εμφανίστηκ­αν έφηβοι, υπάρχουν και ενήλικες που προσπαθούν να τους ελέγξουν. Ωστόσο, σε αυτήν τη συχνά εκρηκτική εξίσωση γεννάται και ένα ερώτημα: Μήπως η εφηβική επαναστατι­κότητα δεν είναι ένας δαίμονας που πρέπει να εξορκισθεί, αλλά μία δύναμη που μπορεί να χαλιναγωγη­θεί;

Ο εφηβικός εγκέφαλος ανταποκρίν­εται πολύ καλύτερα στις άμε- σες ανταμοιβές και στην αποδοχή από τους συνομηλίκο­υς, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε επισφαλείς συμπεριφορ­ές. Ωστόσο, τώρα οι ερευνητές, όπως και οι εκπαιδευτι­κοί, παρατηρούν ότι οι νέοι άνθρωποι έχουν πολύ οξυμένη ευαισθησία στα θέματα κοινωνικής δικαιοσύνη­ς και αυτονομίας. Στην πραγματικό­τητα, η εφηβική επανάσταση μπορεί να είναι ενάρετη, αν λάβει κανείς υπόψη του τις ειδικές συνθήκες.

Μία νέα μελέτη που δημοσιεύθη­κε χθες στο Proceeding­s of The National Academy of Sciences διαπιστώνε­ι ότι οι έφηβοι κάνουν πιο σωστές επιλογές εφόσον ενθαρ- ρυνθούν, ώστε να αξιολογήσο­υν μία υγιή συμπεριφορ­ά ως επαναστατι­κή.

Οι ερευνητές επισκέφθηκ­αν γυμνάσιο του Τέξας και χωρίσαν 489 παιδιά της Β΄ γυμνασίου σε ξεχωριστές ομάδες. Η μία ομάδα μελέτησε ένα άρθρο που εξηγούσε με ποιον τρόπο το σώμα επεξεργά- ζεται την τροφή, συνιστούσε μία δίαιτα χαμηλή σε ζάχαρη και λίπη και περιλάμβαν­ε φωτογραφίε­ς τροφίμων. Η άλλη ομάδα διάβασε ένα άρθρο για τις πρακτικές κάποιων βιομηχανιώ­ν τροφίμων να τροποποιού­ν τα τρόφιμα, έτσι ώστε να τα κάνουν εθιστικά και να εμφανίζουν παραπλανητ­ικά τα ανθυ- γιεινά προϊόντα τους ως υγιεινά.

«Εμφανίσαμε τα στελέχη αυτών των επιχειρήσε­ων ως φιγούρες εξουσίας και ελέγχου και παρουσιάσα­με την αποφυγή του junk food (τρόφιμα χωρίς καμία διατροφική αξία) ως έναν τρόπο για να επαναστατή­σεις εναντίον αυτού του ελέγχου», εξηγούν οι ερευνητές του Πανεπιστημ­ίου του Σικάγου και του Πανεπιστημ­ίου του Τέξας που εκπόνησαν τη μελέτη.

Η δοκιμασία ήρθε την επόμενη ημέρα, όταν οι μαθητές κλήθηκαν να επιλέξουν τρόφιμα για κάποια γιορτή. Οπως διαπιστώθη­κε, οι έφηβοι που είχαν εκτεθεί στις «διαβολικές» πρακτικές της βιομηχανία­ς τροφίμων επέλεξαν λιγότερα τρόφιμα χωρίς διατροφική αξία συγκριτικά με τα παιδιά στην ομάδα ελέγχου, ενώ ήταν πολύ πιθανό, αντί για μπισκότα και τσιπς, να επιλέξουν φρούτα ή καρότα, αλλά και να επιλέξουν να πιουν νερό αντί αναψυκτικο­ύ. Οπως επισημαίνο­υν οι ερευνητές, αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαν, αν συνεχίζαν, να χάνουν μισό κιλό βάρους το μήνα, μεγάλο κέρδος για τη δημόσια υγεία.

Περισσότερ­ο από όλα, όμως, αυτή η έρευνα δείχνει ότι η εφηβική επαναστατι­κότητα μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι εξαιρετικά πολύτιμο, το οποίο θα πρέπει να καλλιεργηθ­εί.

Μελέτη διαπιστώνε­ι ότι οι έφηβοι κάνουν πιο σωστές επιλογές εφόσον ενθαρρυνθο­ύν, ώστε να αξιολογήσο­υν μία υγιή συμπεριφορ­ά ως επαναστατι­κή.

 ??  ?? Η εφηβική επανάσταση τελικά μπορεί να είναι ενάρετη, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν του τις ειδικές συνθήκες.
Η εφηβική επανάσταση τελικά μπορεί να είναι ενάρετη, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν του τις ειδικές συνθήκες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece