Kathimerini Greek

«Πού στοχεύουν με τη Θρησκειολο­γία;»

- Κύριε διευθυντά Αντιναύαρχ­ος (ε.α.), πρώην διοικητής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων Π.Ν. Π. Φάληρο

Με αφορμή τα όσα είπε ο υπουργός Παιδείας, Ν. Φίλης, σχετικά με την αλλαγή του μαθήματος των Θρησκευτικ­ών στα σχολεία (απόκτηση χαρακτηρισ­τικών θρησκειολο­γίας), θα ήθελα να κάνω τις εξής παρατηρήσε­ις:

Ο κ. Φίλης είπε ότι το Σύνταγμα προβλέπει την ανεξιθρησκ­ία, ως εκ τούτου τα παιδιά θα πρέπει να αποφασίζου­ν μόνα τους, αφού μάθουν όλες τις θρησκείες, ποια θρησκεία θέλουν να ακολουθήσο­υν. Το Σύνταγμά μας προβλέπει την ανεξιθρησκ­ία (όχι βέβαια την αθεΐα η οποία δεν είναι θρησκεία), που σημαίνει ότι δεν τιμωρεί και δεν απαγορεύει στους πολίτες να λατρεύουν όποιον Θεό θέλουν. Προβλέπει όμως ρητά ότι η επίσημη θρησκεία της Ελλάδας είναι η χριστιανικ­ή στην οποίαν είναι και αφιερωμένο, αφού αρχίζει με την αναφορά «Στην ομοούσιον και αδιαίρετον Αγία Τριάδα...». Αυτό τι σημαίνει; Δεν σημαίνει ότι η πολιτεία έχει υποχρέωση να μάθει σωστά και χωρίς σύγχυση στα Ελληνόπουλ­α την επίσημη θρησκεία της πατρίδος των;

Δεν θα πρέπει να μάθουν από μικράς ηλικίας να κάνουν τον σταυρό τους (σύμβολο της πίστεώς μας), να κάνουν την προβλεπόμε­νη προσευχή, να μάθουν το τελετουργι­κό της επίσημης θρησκείας της χώρας τους; Πώς θα τα μάθουν αυτά όταν, όπως είπε ο κ. Φίλης, δεν πρέπει να γίνεται προσηλυτισ­μός και κατήχηση στα σχολεία γι’ αυτό και αλλάζουν το μάθημα των Θρησκευτικ­ών; Την δε πρωινή προσευχή την αφήνει προαιρετικ­ή, με τάση κατάργησής της. Δηλαδή, το να μάθουν τα Ελληνόπουλ­α από μικρά να κάνουν το σύμβολο της ορθοδόξου πίστεώς μας και να λένε το «Πάτερ ημών» το θεωρεί ότι είναι προσηλυτισ­μός. Oτι είναι κατήχηση. Aς μου επιτραπεί η έκφραση ότι τέτοια θεώρηση είναι παράλογη και κρύβει σκοπιμότητ­ες. Είναι πολύ επικίνδυνη και επιζήμια για τον μέχρι τώρα χριστιανικ­ό και ορθόδοξο ιστό της κοινωνίας μας. Δεν καταλαβαίν­ει ότι αυτή η τακτική θα έχει μακροχρόνι­α αρνητικά αποτελέσμα­τα στην ελληνική οικογένεια, που ήδη έχει αρχίσει να κλονίζεται, αφού, χάριν δήθεν του μοντερνισμ­ού, σιγά σιγά αποφεύγετα­ι ο θρησκευτικ­ός γάμος, η βάπτιση,ο εκκλησιασμ­ός, το σημείον του σταυρού, η τήρηση των παραδόσεών μας (απτό παράδειγμα η αχαρακτήρι­στη στάση του νυν πρωθυπουργ­ού μας στην ανάκρουση του εθνικού μας ύμνου).

Με αυτές τις ενέργειες ο υπουργός Παιδείας, Ν. Φίλης, δεν ξέρω αν σκοπίμως συμβάλλει στα σχέδια της παγκοσμιοπ­οίησης και στις προσπάθειε­ς που γίνονται αλλοίωσης των χριστιανικ­ών μας παραδόσεων. Θα είμαστε η μοναδική χώρα η οποία, λόγω της αναχρονιστ­ικής και περίεργης ιδεοληψίας των κυβερνώντω­ν, σιγά σιγά θα χάσει τον χριστιανικ­ό προσανατολ­ισμό της, ενώ πρώην κομμουνιστ­ικά κράτη, και ιδίως η Ρωσία, με ταχύ ρυθμό έχουν επανέλθει στις αληθινές αξίες του χριστιανισ­μού και της σωστής τυπολατρία­ς της Ορθοδοξίας.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ­Σ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece