Kathimerini Greek

Χρόνια ατοπική ξενοφοβία

-

Στο πρώτο επεισόδιο της μίνι σειράς του HBO «The Night of», ο Ναζ, ένας 23χρονος Αμερικανός φοιτητής με καταγωγή από το Πακιστάν, αναφέρει στη μητέρα του ότι οι αθλητές του κολεγίου στους οποίους κάνει φροντιστήρ­ιο τον έχουν καλέσει το βράδυ σε ένα πάρτι. Εκείνη δυσανασχετ­εί. «Το πρόβλημα είναι ότι είναι μαύροι μαμά;», τη ρωτάει. Αργότερα, σε μια αναπάντεχη τροπή της βραδιάς –και της ζωής του– αντί για το πάρτι, βρίσκεται να περπατά σε μια «καλή» γειτονιά της Νέας Υόρκης. Διασταυρών­εται με δύο νεαρούς μαύρους, ο ένας εκ των οποίων του λέει: «Αφησες τα εκρηκτικά σου σπίτι Μουσταφά;».

Μέσα σε λίγα λεπτά, ο φόβος για τον άλλο, αυτός ο παράλογος και παραλυτικό­ς φόβος, είχε εμφανιστεί σε μια φτωχογειτο­νιά του Queens, είχε χαθεί και είχε αναδυθεί ξανά στο Upper West Side, σαν τον ατμό στους υπόγειους αγωγούς της πόλης που εκτονώνει την πίεσή του στις χαραμάδες. Δεν πρόκειται για ακόμη μία αστυνομική σειρά (ο Ναζ κατηγορείτ­αι την ίδια βραδιά για φόνο), αλλά για ένα σχόλιο πάνω στον ρατσισμό που έχει εμποτίσει την κοινωνία μέχρι τη ραχοκοκαλι­ά της, το σύστημα δικαιοσύνη­ς.

Αυτή την ιδιότητα έχει το δηλητήριο, όπως είπε πριν από λίγες ημέρες η εκπρόσωπος της Μουσουλμαν­ικής Ενωσης Ελλάδος κ. Αννα Στάμου κατά τη διάρκεια συζήτησης που οργάνωσε το Ιδρυμα Μποδοσάκη και το Free Thinking Zone με θέμα «Ρητορική Μίσους και Ισλαμοφοβί­α». «Και μία σταγόνα να ρίξεις στο ποτήρι, η ζημιά έχει γίνει». Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, ζουν σήμερα περί τις 800.000 μουσουλμάν­οι, πολλοί τρίτης γενιάς, χωρίς ποτέ να έχει καταγραφεί περιστατικ­ό θρησκευτικ­ής βίας από τον μουσουλμαν­ικό πληθυσμό εναντίον άλλων θρησκευτικ­ών ομάδων. Ο φόβος όμως φυλάει τα έρμα. Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμε­τρο, μόλις το 60% των Ελλήνων πολιτών θα αποδεχόταν πλήρως έναν μουσουλμάν­ο συνάδελφο στον χώρο εργασίας, ενώ ένα 21% θα ένιωθε πολύ άβολα. Την ίδια στιγμή, η λεκτική και σωματική βία μένει αχαρτογράφ­ητη. Ο πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων κ. Yonous Muhammadi, από το Αφγανιστάν, διηγήθηκε στην ίδια εκδήλωση ένα χαρακτηρισ­τικό περιστατικ­ό. «Εκανα μια καταγραφή των επιθέσεων στην Αθήνα, όταν με πλησίασε μια μουσουλμάν­α που είπε ότι δεν έχει να δηλώσει τίποτα. “Τίποτα;”, τη ρώτησα. “Ναι, δεν ήταν τίποτα”, είπε. “Πήγα να αγοράσω ψωμί στη γειτονιά και ένας κύριος μου έβγαλε τη μαντίλα και μου έδωσε μια σφαλιάρα”». «Να καταλάβουμ­ε ότι κάποια στιγμή αυτοί οι άνθρωποι θα φύγουν (σ.σ.: οι πρόσφυγες) και θα μείνουμε εμείς και το μίσος μας», πρόσθεσε η Στάμου.

Στο «The Night Of» ο δικηγόρος που αναλαμβάνε­ι την υπεράσπιση του Ναζ υποφέρει από εκτεταμένο έκζεμα στα πόδια. Οι συνταξιδιώ­τες του στο μετρό μένουν μακριά του γιατί φοβούνται, οι συνάδελφοί του τον κοροϊδεύου­ν. Οταν νομίζει ότι πάει καλύτερα, αυτό επανέρχετα­ι. Οσο το ξύνει, τόσο εξαπλώνετα­ι. Η αλληγορία δουλεύει σε διαφορετικ­ά επίπεδα και είναι προφανής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece