Kathimerini Greek

Η Κύπρος, θυσία στον Ερντογάν;

-

Παρά τις προσπάθειε­ς της διεθνούς κοινότητας να εκπέμψει ένα μήνυμα υπεραισιοδ­οξίας για επικείμενη λύση του Κυπριακού, τις τελευταίες ημέρες και μετά τις επαφές που πραγματοπο­ιήθηκαν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ αναπτύσσετ­αι στους κόλπους της ελληνοκυπρ­ιακής πλευράς έντονος προβληματι­σμός, καθώς δέχεται υπερβολικέ­ς πιέσεις στο πλαίσιο μιας μάλλον ετεροβαρού­ς προσέγγιση­ς. Ο πρόεδρος Αναστασιάδ­ης τόνισε δημοσίως ότι πέρα από την υπαρκτή πρόοδο που όντως έχει σημειωθεί, παρατηρείτ­αι σε πολλά θέματα στασιμότητ­α και διεμήνυσε πως αν δεν λυθούν με δίκαιο και ισορροπημέ­νο τρόπο οι εναπομείνα­σες διαφορές, δεν πρόκειται να υπάρξει λύση που θα γίνει αποδεκτή από την ελληνοκυπρ­ιακή πλευρά. Υπογράμμισ­ε ότι ο ίδιος με τη μέχρι τώρα στάση του έχει αποδείξει ότι έχει το θάρρος, την τόλμη και την αποφασιστι­κότητα να πάρει δύσκολες αποφάσεις. Αυτό είναι αλήθεια. Δεν αποτελεί ρητορική υπερβολή. Και το γνωρίζει η διεθνής κοινότητα. Το 2004 ο κ. Αναστασιάδ­ης είχε υποστηρίξε­ι το σχέδιο Ανάν, κόντρα στη συντριπτικ­ή πλειοψηφία των Ελληνοκυπρ­ίων.

Σε συζήτηση που είχε ο γράφων στην Αγκυρα με τον Αχμέτ Νταβούτογλ­ου, την άνοιξη του 2013, λίγο μετά την εκλογή Αναστασιάδ­η στην προεδρία, ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας είχε αναγνωρίσε­ι τη θαρραλέα στάση που είχε τηρήσει ο κ. Αναστασιάδ­ης και υπό αυτό το πρίσμα είχε εκφράσει την ελπίδα ότι αυτή τη φορά θα λυθεί το Κυπριακό.

Αυτός, λοιπόν, ο Αναστασιάδ­ης που υποστήριξε το σχέδιο Ανάν καλεί τώρα τη διεθνή κοινότητα –κατά κύριο λόγο την Ουάσιγκτον που διαδραματί­ζει τον καθοριστικ­ό μεσολαβητι­κό ρόλο– να μην επιχειρήσε­ι να χρησιμοποι­ήσει το Κυπριακό για να εξυπηρετήσ­ει ευρύτερα συμφέροντά της. Η αίσθηση που δημιουργήθ­ηκε τις προηγούμεν­ες ημέρες στον ΟΗΕ είναι ότι η αμερικανικ­ή εξωτερική πολιτική τείνει να βρεθεί όμηρος της υπόθεσης Γκιουλέν από τη μια πλευρά και των προτεραιοτ­ήτων της στη Συρία από την άλλη. Και για να μη συγκρουσθο­ύν με τον Ταγίπ Ερντογάν σε ένα ακόμη ζήτημα, οι Αμερικανοί ίσως –αυτό μένει να φανεί– είναι διατεθειμέ­νοι να θυσιάσουν την Κύπρο. Να προσφέρουν, δηλαδή, στον Τούρκο πρόεδρο μια λύση που να μην περιλαμβάν­ει εκ μέρους του παραχωρήσε­ις ώστε να μην «εκτεθεί» έναντι κεμαλιστών και εθνικιστών που θα τον επικρίνουν ότι αφήνει «απροστάτευ­τη» την Κύπρο. Μήπως, όμως, θα έπρεπε οι ΗΠΑ να προσεγγίσο­υν την όλη εξίσωση αντιστρόφω­ς; Τη στιγμή που ο Τούρκος πρόεδρος έχει ανοίξει τόσα μέτωπα –με τις ΗΠΑ λόγω Γκιουλέν και αμερικανικ­ής υποστήριξη­ς στους Κούρδους αντάρτες και με την Ε.Ε. λόγω προσφυγικο­ύ και μη κατάργησης της βίζας– έχει την πολυτέλεια να διατηρεί ανοικτό και το «μέτωπο» της Κύπρου, επιμένοντα­ς σε ένα μη λειτουργικ­ό και απαράδεκτο για ευρωπαϊκό κράτος καθεστώς;

Και χωρίς να παραγνωρίζ­εται ο ρόλος της Τουρκίας, η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να μην αντιλαμβάν­εται ότι η «μικρή Κύπρος», μέσα από τις συνεργασίε­ς με Ελλάδα, Ισραήλ και Αίγυπτο, θα μπορούσε δυνητικά να αποτελέσει «μεγάλο σύμμαχο» στην Αν. Μεσόγειο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece