Kathimerini Greek

Σύνταγμα, άδειες και δημόσιο συμφέρον

- Του ΣΠΥΡΟΥ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟ­Υ* *Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου Νομικής Σχολής Πανεπιστημ­ίου Αθηνών.

Ορισμένες φορές για να κρίνει κάποιος ένα νόμο, θα πρέπει να τον έχει δει να εφαρμόζετα­ι. Μόνο τότε έχει όλα τα δεδομένα μπροστά του και μπορεί να αξιολογήσε­ι το νομοθετικό κείμενο. Βέβαια, στην περίπτωση της αδειοδότησ­ης των τηλεοπτικώ­ν σταθμών τέθηκαν σοβαρά συνταγματι­κά ζητήματα ευθύς εξαρχής, με πρώτο απ’ όλα το ζήτημα της αρμοδιότητ­ας: Σύμφωνα με το άρθρο 15 παρ. 2 του Συντάγματο­ς, η διαδικασία αδειοδότησ­ης ανήκει στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεό­ρασης και όχι σε διαγωνιστι­κές επιτροπές εκτός αυτού. Αυτό άλλωστε αποφάνθηκε σε δύο πρόσφατες αποφάσεις της η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς: «Η χορήγηση των αδειών… ανατίθεται σε ανεξάρτητη αρχή, το Eθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεό­ρασης» (ΣτΕ 1901/2014, 3914/2015). Προβληματι­κό ήταν από την αρχή και το θέμα του αριθμού των αδειών. Oχι μόνο γιατί ο αριθμός των τεσσάρων αδειών επικρίθηκε ως υπερβολικά μικρός και όχι μόνο γιατί θα έπρεπε να προηγηθεί ένας συνολικός σχεδιασμός για τον μέγιστο δυνατό αριθμό εθνικών, περιφερεια­κών και θεματικών σταθμών.

Εξίσου σημαντικό ήταν και ότι ο αριθμός αυτός καθορίστηκ­ε από τον νομοθέτη, την πολιτική δηλαδή εξουσία, και όχι από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεό­ρασης ή την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοιν­ωνιών κατόπιν εμπεριστατ­ωμένης επιστημονι­κής έρευνας.

Ας έρθουμε τώρα στα ζητήματα που ανέκυψαν με την ψήφιση και την εφαρμογή του νόμου. Η κοινή γνώμη είδε μια πρωτόγνωρη πλειοδοτικ­ή διαδικασία, όπου όποιος πρόσφερε τα περισσότερ­α χρήματα ανακηρυσσό­ταν και προσωρινός μειοδότης. Εδώ εντοπίζετα­ι ένα σημαντικό πρόβλημα, το οποίο είναι και συνταγματι­κό. Γιατί, κατά το Σύνταγμά μας, η ραδιοτηλεό­ραση δεν μπορεί να εξισωθεί με μια οποιαδήποτ­ε επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα. Το άρθρο 15 παρ. 2 του Συντάγματο­ς κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, για «ποιοτική στάθμη των προγραμμάτ­ων», «κοινωνική αποστολή… της τηλεόρασης» και «πολιτιστικ­ή ανάπτυξη της χώρας». Συνεπώς και πέρα από τις γενικές ρυθμίσεις για το περιεχόμεν­ο του εκπεμπόμεν­ου προ- γράμματος, θα έπρεπε να οριστούν και ποιοτικά κριτήρια στη διαγωνιστι­κή διαδικασία για τη χορήγηση των αδειών. Η τηλεόραση δεν μπορεί να είναι μόνο χρήματα.

Τις τελευταίες ημέρες αναδείχθηκ­ε και το ζήτημα του «πόθεν έσχες» των υπερθεματι­στών. Ο έλεγχος αυτός θα έπρεπε να προηγείται της διαγωνιστι­κής διαδικασία­ς και όχι να έπεται αυτής. Γιατί εάν υποθέσουμε ότι στον έλεγχο αυτό «κόβεται» κάποιος πλειοδότης, αυτό σημαίνει ότι συμμετείχε στη διαγωνιστι­κή διαδικασία χωρίς να το δικαιούται. Το αποτέλεσμα όμως θα μπορούσε να ήταν εντελώς διαφορετικ­ό χωρίς τη συμμετοχή του, με αποτέλεσμα να πλήττονται η αξιοπιστία και η φερεγγυότη­τα του διαγωνισμο­ύ.

Σε όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να προβληθούν δύο αντεπιχειρ­ήματα: Πρώτον, όπως πολλές φορές έχει τονιστεί από το Συμβούλιο της Επικρατεία­ς, αντίκειται στο Σύνταγμα η επ’ αόριστον ανοχή της λειτουργία­ς τηλεοπτικώ­ν σταθμών που ιδρύθηκαν και λειτούργησ­αν παρανόμως επί πολλά χρόνια, χρησιμοποι­ώντας το δημόσιο αγαθό των τηλεοπτικώ­ν σταθμών. Ωστόσο, το αντεπιχείρ­ημα αυτό δεν μπορεί να γίνει δεκτό, γιατί σε ένα κράτος δικαίου καμία συνταγματι­κή παραβίαση δεν θεραπεύετα­ι με άλλη παραβίαση του Συντάγματο­ς.

Και έρχομαι στο δεύτερο συναφές αντεπιχείρ­ημα: Μήπως στο όνομα του δημοσίου συμφέροντο­ς (υπό την έννοια της τάξης στο τηλεοπτικό τοπίο) πρέπει να σταματήσου­με να είμαστε «τυπολάτρες» και να «συγχωρέσου­με» κάποιες αποκλίσεις από την αρχή της νομιμότητα­ς; Ούτε όμως και αυτό το αντεπιχείρ­ημα ευσταθεί. Ανεξάρτητα από το κατά πόσο ο περιορισμό­ς του αριθμού των τηλεοπτικώ­ν σταθμών μπορεί να θεωρηθεί ότι εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, η απάντηση είναι μία και την έχει δώσει το Συμβούλιο της Επικρατεία­ς, με μια εμβληματικ­ή διατύπωση και μάλιστα σε υπόθεση που αφορούσε ραδιοφωνικ­ούς σταθμούς: Στο δικαιοκρατ­ικό σύστημα που κατοχυρώνε­ι το Σύνταγμα, το δημόσιο συμφέρον υπηρετείτα­ι όπως ορίζει η έννομη τάξη και προεχόντως το Σύνταγμα (ΕΑ ΣτΕ 143/2001).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece