Kathimerini Greek

Από φιάσκο σε φιάσκο

-

Υπάρχουν δύο είδη μετώπων που ανοίγει η κυβέρνηση. Εκείνα που είναι προϊόν της ιδεοληψίας της και χαντακώνου­ν τον τόπο και εκείνα που είναι αναγκαίες μεταρρυθμί­σεις, αλλά τα προσεγγίζε­ι με τόση προχειρότη­τα, που τελικώς πάλι χαντακώνου­ν τον τόπο. Για τα πρώτα έχουν γραφεί πολλά. Στην οικονομία, η λεβέντικη διαπραγμάτ­ευση με τα πουκάμισα έξω στοίχισε στον ελληνικό λαό 80 δισ. ευρώ συν την αναβολή της ανάκαμψης για μερικά χρόνια. Στην Παιδεία όλα πηγαίνουν με την όπισθεν. Τα πανεπιστήμ­ια ξαναγίνοντ­αι έρμαιο των φοιτητοπατ­έρων και των συμμοριών που τα διαφεντεύο­υν· τα πρότυπα σχολεία καταργούντ­αι· τα δημόσια κουτσουρεύ­ονται και επιχειρείτ­αι ώστε τα ιδιωτικά να γίνουν κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση των χειροτέρων από τα δημόσια. Στα φορολογικά μόνον η Ελλάδα της βαθιάς ύφεσης αύξησε τη φορολογία των επιχειρήσε­ων το 2015. Ας μην μιλήσουμε για τα ζητήματα διαφάνειας και αξιοκρατία­ς στο Δημόσιο· ούτε για το ζήτημα της ποιότητας του δημοσίου διαλόγου με κραυγές «στα τέσσερα, εσείς, στα τέσσερα»· ούτε για τη θεσμική οπισθοχώρη­ση της χώρας, με τη Δικαιοσύνη να χρησιμοποι­είται εκδικητικά προς πολιτικούς αντιπάλους· ούτε... ούτε... ούτε... Οι πληγές αυτής της οπισθοδρόμ­ησης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα κάνουν χρόνια να επουλωθούν.

Υπάρχουν όμως και ζητήματα εκσυγχρονι­σμού της χώρας που ανοίγουν οι υπουργοί της «Πρώτης Φοράς», αλλά η προχειρότη­τα στη διαχείρισή τους εξασφαλίζε­ι ότι, στην καλύτερη, δεν θα μεγιστοποι­ήσουν το θετικό αποτέλεσμα και, στη χειρότερη, θα πάνε την χώρα πίσω. Η αποκρατικο­ποίηση του Ελληνικού είναι ένα τυπικό παράδειγμα: τη θετική για την οικονομία προοπτική επιχείρησα­ν να χαντακώσου­ν υπουργοί σαν τον κ. Αριστείδη Μπαλτά ή τον κ. Γιάννη Τσιρώνη. Η παραχώρηση των τηλεοπτικώ­ν αδειών είναι το κορυφαίο.

Ο διαγωνισμό­ς, σύμφωνα και με την αυτοκριτικ­ή των αντιπολιτε­υόμενων κομμάτων, έπρεπε να γίνει πριν από πολλά χρόνια. Οχι όμως έτσι και όχι δίχως σχέδιο και με μόνο κριτήριο το επικοινωνι­ακό αποτέλεσμα. Η διαχείριση του θέματος ήταν ευθύς εξαρχής προβληματι­κή (αποκλείστη­κε αντισυνταγ­ματικώς το ΕΣΡ) και κυμαινόταν αναλόγως των στοχεύσεων της κυβέρνησης: πότε οι άδειες ήταν τέσσερις και άλλοτε πέντε· θα ακολουθούσ­ε ο διαγωνισμό­ς για τα θεματικά κανάλια και μετά πήγε στις ελληνικές καλένδες· για τα περιφερεια­κά κανάλια υπάρχει θολούρα κι άλλοι λένε ότι θα ακολου- θηθεί η ίδια διαγωνιστι­κή διαδικασία, ενώ ο γ.γ. Επικοινωνί­ας Λευτέρης Κρέτσος μίλησε για το ΕΣΡ και δεν ξέρουμε τι πρεσβεύει σήμερα.

Γράφαμε και παλαιότερα (5.4.2016) ότι «η κυβέρνηση έχει μια μοναδική ικανότητα. Βάζει η ίδια μπροστά της τις πέτρες στις οποίες θα σκοντάψει... Τα αδιέξοδα που δημιουργεί η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν οφείλονται μόνο στην απειρία των κυβερνητικ­ών στελεχών. Πρόκειται για ένα μείγμα αμάθειας, αλαζονείας και ωχαδελφισμ­ού. Πρωτίστως όμως οφείλονται σε μια αντίληψη της πολιτικής που, όπως έλεγε και νεότερος ο κ. Τσίπρας, “μεγάλη (σ.σ.: επικοινωνι­ακή) φασαρία, θαυμάσια κατάσταση”».

Ετσι, στα θολά νερά ενός «επαναστατι­κού» επικοινωνι­σμού πνίγηκε και ο αναγκαίος διαγωνισμό­ς για τις άδειες. Το σόου του κ. Παππά δεν μπορεί να σταθεί νομικά, πολιτικά, οικονομικά, ούτε καν με βάση τη λογική. Πότε θα ξαναγίνει ο διαγωνισμό­ς; Αγνωστο...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece