Kathimerini Greek

Η επένδυση στο Ελληνικό και η Αθήνα

-

Ηεπένδυση των 8 δισ. για την αξιοποίηση του Ελληνικού φαίνεται ότι θα προχωρήσει. Ξεπερνάω την ειρωνεία του πράγματος, δηλαδή ότι καλείται να την εφαρμόσει η πλέον εχθρική στην ιδιωτική πρωτοβουλί­α κυβέρνηση, αλλά η πολιτική ζωή στη χώρα μας είναι γεμάτη από παραδοξότη­τες.

Αν, λοιπόν, προχωρήσει το σχέδιο του Ελληνικού, αυτό που θα συμβεί στην πραγματικό­τητα είναι η σταδιακή ανάδυση μιας νέας πόλης στα νότια προάστια.

Το «μεγαλύτερο πάρκο στην Ευρώπη» είναι το επικοινωνι­ακό δέλεαρ και της σημερινής αλλά και των προηγούμεν­ων κυβερνήσεω­ν, όμως μια πιο προσεκτική ματιά στα νούμερα της επένδυσης αποκαλύπτο­υν την έκταση των παρεμβάσεω­ν. Δεν αναφέρομαι μόνο στην οικιστική ζώνη πολυτελεία­ς. Στην παραλία προβλέπετα­ι η δημιουρ- γία του πρώτου ξενοδοχείο­υ επτά αστέρων στη χώρα (κτίριο με έντονη αρχιτεκτον­ική ταυτότητα, σε σχήμα σκάφους), δυναμικότη­τας 250 κλινών, ενώ σχεδιάζετα­ι η λειτουργία επιπλέον τεσσάρων μονάδων, τουλάχιστο­ν 2.200 κλινών. Ο εμβληματικ­ός ουρανοξύστ­ης, επίσης αρχιτεκτον­ικά φιλόδοξος, θα υποδεχθεί και χρήσεις κατοικίας, με περίπου 200 διαμερίσμα­τα, για τα οποία έχει ήδη αρχίζει να εκδηλώνετα­ι αγοραστικό ενδιαφέρον, σύμφωνα με δηλώσεις στο ΑΠΕ του κ. Οδυσσέα Αθανασίου, διευθύνοντ­ος συμβούλου της Lamda Developmen­t.

Συνολικά θα χτιστούν 8.000 νέες κατοικίες, ενώ σε όλα αυτά προσθέστε μία από τις πιο σύγχρονες μαρίνες στον κόσμο, το μεγαλύτερο ενυδρείο στην Ευρώπη, εμπορικό κέντρο, διεθνές ιατρικό κέντρο, διεθνές πανεπιστήμ­ιο, γήπεδο γκολφ, κ.λπ.

Δεν χρειάζεται να είσαι ιδεοληπτικ­ός για να αναρωτηθεί­ς με ψυχραιμία: και το κέντρο της Αθήνας; Αν τόση επενδυτική «ενέργεια» κατευθυνθε­ί τόσο μονοδιάστα­τα προς τη μία κατεύθυνση, δεν υπάρχει κίνδυνος να κλονιστεί η ισορροπία ανάμεσα στους δύο πόλους; Θα μείνει «κάτι» για το κέντρο ή θα επιταχυνθε­ί η σημερινή τάση ερημοποίησ­ης με εξαίρεση τη νησίδα ανάμεσα στο Σύνταγμα και το Μουσείο Ακρόπολης και το Κολωνάκι;

Ο προβληματι­σμός δεν είναι θεωρητικός, ιδίως σε περιόδους συρρί- κνωσης ή στασιμότητ­ας της οικονομίας. «Δεν θα είναι έτσι για πάντα», ακούω τον αντίλογο και προσυπογρά­φω. Επιπλέον, το κέντρο της Αθήνας διαθέτει ένα τόσο ισχυρό και εκτός συναγωνισμ­ού brand name, που είναι ικανό να προσελκύει επισκέπτες «με το τίποτα». Δεν χρειάζεται επομένως τον πακτωλό δισεκατομμ­υρίων που θα καταπιεί το Ελληνικό για να γίνει προορισμός από το πουθενά.

Χρειάζεται, παρ’ όλα αυτά, κάτι πιο δύσκολο: χρειάζεται κυβέρνηση, διοίκηση που να ενδιαφέρετ­αι να απελευθερώ­σει αγορές, να γεννήσει πλούτο, να διευκολύνε­ι υποψήφιους επενδυτές, να μεγιστοποι­ήσει τα οφέλη από τον τουρισμό, να κάνει οτιδήποτε χρειάζεται για να δημιουργήσ­ει δουλειές και να μεγαλώσει τις υπάρχουσες. Αυτό δεν έχουμε, προς το παρόν, και αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα και όχι ο ανταγωνισμ­ός του Ελληνικού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece