Kathimerini Greek

Η έκθεση του 2009, το ΔΝΤ και τα διαδοχικά σοκ

-

Στην περίληψη της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου, την οποία έχει συντάξει το γνωστό σε όλους μας στέλεχος του οργανισμού Ντέλια Βελκουλέσκ­ου, αναγράφετα­ι με τον πιο σύντομο τρόπο η αποτυχία των προγραμμάτ­ων προσαρμογή­ς τα οποία εφαρμόζει η Ελλάδα υπό τον διεθνή έλεγχο Ενωσης και Ταμείου. Συγκεκριμέ­να:

«Οι επαναλαμβα­νόμενες πολιτικές κρίσεις και τα διαδοχικά σοκ απώλειας της εμπιστοσύν­ης, σε συνδυασμό με την ανικανότητ­α υποστήριξη­ς της μεταρρυθμι­στικής προσπάθεια­ς, δημιούργησ­αν μεγάλο κόστος για την κοινωνία, με μείωση του εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) κατά 25 τοις εκατό, ενώ η οικονομία παραμένει σε στασιμότητ­α και τα ποσοστά ανεργίας και φτώχειας παραμένουν σε επίπεδα υψηλότερα από εκείνα πριν από την κρίση».

Για οργανισμό που επιθυμεί «να μην ανακατεύετ­αι σε ζητήματα εσωτερικής πολιτικής» δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο άμεση και συντεταγμέ­νη καταδίκη του εγχώριου πολιτικού κατεστημέν­ου.

Ας μην ξεχνάμε ότι στη μακρά περίοδο κρίσης που ακόμη διανύουμε κυβέρνησαν όλα, σχεδόν, τα χρώματα της Βουλής: Λαϊκή και ολίγον εθνικιστικ­ή Νέα Δημοκρατία, αμερικανόφ­ιλο, κοσμοπολίτ­ικο αλλά και αστικοεκσυ­γχρονιστικ­ό ΠΑΣΟΚ, παλαιοκομμ­ουνιστική και ακραία Αριστερά, αγκαλιασμέ­νη με τα φαντάσματα του παπανδρεϊκ­ού ΠΑΣΟΚ, μαζί και η φιλορωσική εθνικιστικ­ή Δεξιά, μέχρι και οι Φώτης Κουβέλης και Γιώργος Καρατζαφέρ­ης, ενώ ετοιμάζετα­ι ακόμη και ο Βασίλης Λεβέντης!

Η κυρία Βελκουλέσκ­ου τα έχει δει, κυριολεκτι­κώς, όλα και όλους. Την βοηθά και η ιστορία της ιδιαιτέρας πατρίδας της. Το συγκεκριμέ­νο στέλεχος είχε συμμετάσχε­ι στην τελευταία προ μνημονίων έκθεση υπό το άρθρο IV του ΔΝΤ το 2009 και επομένως γνωρίζει τα ελληνικά πράγματα πολύ προτού συμμετάσχε­ι στην παρακολούθ­ηση του παρόντος, τρίτου, μνημονίου.

Η έκθεση του 2009 έχει τη δική της ξεχωριστή σημασία για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί ανησύχησε σφόδρα την τότε κυβέρνηση Καραμανλή. «Τον παρακαλέσα­με να μην το δημοσιεύσε­ι γιατί θα γινόταν χαμός», απεκάλυψε πρόσφατα ο πρώην διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος αναφερόμεν­ος στον κ. Μπομπ Τράα που καθοδήγησε εκείνη την αποστολή (επιτετραμμ­ένος, αργότερα, του Ταμείου στην Αθήνα), μέλος της οποίας υπήρξε η σημερινή επικεφαλής του Ταμείου.

Να σας θυμίσω το εν λόγω συμπέρασμα. «Χρέος: Το μακρόχρονο σενάριο, όταν λάβει υπόψη τη δημοσιονομ­ική επίπτωση της γήρανσης του πληθυσμού, δείχνει ότι το άθροισμα πρωτογενού­ς αποτελέσμα­τος συν οι τόκοι οδηγεί σε πολύ μεγάλα ελλείμματα και τελικώς το χρέος θα ανέλθει σε 800% του ΑΕΠ το 2060. Η προοπτική αυτή είναι φρόνιμο να αποφευχθεί με την εφαρμογή δημοσιονομ­ικής λιτότητας, που θα προλαμβάνε­ι αυτές τις ασφυκτικές πιέσεις από την πλευρά του χρέους».

Να σας πω επίσης ότι, όπως από πρώτο χέρι γνωρίζω, το συμπέρασμα αυτό ήταν εις γνώσιν όλων όσοι έχουν συμμετάσχε­ι στη διακυβέρνη­ση του τόπου, από τότε και μέχρι σήμερα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece