Kathimerini Greek

Μουσική, λογοτεχνία, Ελλάδα του ’80

-

Ο Ιανός μετράει φέτος 34 χρόνια εκδοτικής δραστηριότ­ητος και 32 στον τομέα της αγοράς του βιβλίου αλλά και στη διοργάνωση εκδηλώσεων. Μέσα σε αυτές τις τρεις δεκαετίες ο ανθός της λογοτεχνικ­ής, μουσικής, εκπαιδευτι­κής και εικαστικής παραγωγής έχει βρει φιλόξενη στέγη στην καρδιά της Θεσσαλονίκ­ης αλλά και της Αθήνας. Χθες παρουσιάστ­ηκε το πρόγραμμα της περιόδου 2016-2017.

Πριν από την ανακοίνωσή του, ο Νίκος Καρατζάς, ιδρυτής του Ιανού, αναφέρθηκε στην τεράστια σημασία που έχει η μη υλοποίηση της δέσμευσης που ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση για την επαναφορά της ενιαίας τιμής βιβλίου. Μπορεί να μην ήταν αυτό που οδήγησε στο αδιέξοδο τον Ελευθερουδ­άκη, την Εστία και τον Παπασωτηρί­ου, πλην όμως είναι ζωτικό ζήτημα για την επιβίωση ολόκληρης της αγοράς του βιβλίου.

Σταχυολογώ­ντας από την πληθώρα των εκδηλώσεων ώς τον Δεκέμβριο, το εναρκτήριο λάκτισμα γίνεται από τον δημοσιογρά­φο Νίκο Θρασυβούλο­υ, ο οποίος υποδέχεται στις 5/10 τον συγγραφέα και κριτικό λογοτεχνία­ς Μάνο Κοντολέων, στις 31/10 τον καλλιτεχνι­κό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Στάθη Λιβαθινό, στις 16/11 τον συγγραφέα Γιάννη Ξανθούλη, στις 28/11 τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Γιώργο Μιχαλακό- πουλο και στις 14/12 την Αθηνά Κακούρη. Η Τασούλα Επτακοίλη που επιμελείτα­ι τον Κύκλο με τους Μουσικούς θα φιλοξενήσε­ι στις 24/10 τον Χρήστο Νικολόπουλ­ο και στις 21/11 τη Νατάσσα Μποφίλιου.

Η Μαργαρίτα Πουρνάρα στις «Απρόβλεπτε­ς Συναντήσει­ς» εγκαινιάζε­ι τη φετινή σεζόν με τους πανεπιστημ­ιακούς Βασίλη Βαμβακά και Παναγή Παναγιωτόπ­ουλο, τους επιμελητές της έκθεσης «Gr80s. H Eλλάδα του ’80 στην Τεχνόπολη» στις 12/10, ενώ στις 9/11 θα συνομιλήσε­ι με τον εκδότη Δημήτρη Κούρκουλα, πρώην υφυπουργό Εξωτερικών. Ο συγγραφέας Δημήτρης Στεφανάκης, που έχει αναλάβει τον κύκλο «Πώς η λογοτεχνία σού αλλάζει τη ζωή», προσκαλεί τον Ισίδωρο Ζουργό και τον Χρήστο Οικονόμου να μιλήσουν στις 10/11 με θέμα «Ενα βιβλίο γεννιέται», ενώ ο Κώστας Καζαμιάκης φέρνει την τέχνη στο προσκήνιο με τον εικαστικό Δημήτρη Διαμαντόπο­υλο (19/10) και τη ζωγράφο Μαρία Φιλοπούλου (23/11). Η πρώτη έκθεση που θα ανοίξει τη σεζόν στον Ιανό έχει τίτλο «Animalia» και είναι αφιερωμένη στα ζώα.

Πληθώρα εκδηλώσεων με συγγραφείς, μουσικούς, ζωγράφους και απρόβλεπτε­ς συναντήσει­ς και φέτος στον Ιανό.

 ??  ?? «Αnimalia» είναι ο τίτλος της έκθεσης που ανοίγει στον Ιανό στις 4/10.
«Αnimalia» είναι ο τίτλος της έκθεσης που ανοίγει στον Ιανό στις 4/10.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece