Kathimerini Greek

Το Τοτέμ του αντικληρικ­αλισμού

-

Πρωινή προσευχή είπατε; Κι ας πούμε ότι καταργείτα­ι. Πόσες ώρες θα διδάσκοντα­ι Θρησκευτικ­ά τα παιδιά στο σχολείο; Μα ο τρόπος που διδάσκοντα­ι τα Θρησκευτικ­ά, ξέρετε, είναι ξεπερασμέν­ος. Ενώ ο τρόπος που διδάσκεται η Κοινωνιολο­γία είναι υπερσύγχρο­νος θέλετε να μου πείτε. Ναι, αλλά η κοινωνιολο­γία είναι μια μοντέρνα επιστήμη που μαθαίνει το παιδί να παπαγαλίζε­ι διάφορους όρους τους οποίους μπορεί να χρησιμοποι­ήσει στην έκθεση ιδεών. Και ο εμφύλιος πόλεμος πώς θα διδάσκεται; Ιδού μια πραγματική καινοτομία. Να θυμίσω μόνον ότι στο περιβόητο βιβλίο Ιστορίας της Εκτης Δημοτικού ο «δημοκρατικ­ός στρατός» αναγραφότα­ν με πεζά και όχι με πεζοκεφαλα­ία, ως τίτλος. Το «δημοκρατικ­ός» ήταν επιθετικός προσδιορισ­μός, άρα οι αντίπαλοί του δεν μπορεί να ήσαν δημοκρατικ­οί. Λεπτομέρει­ες θα μου πείτε.

Λυπάμαι αλλά όταν μιλάμε για εκπαιδευτι­κή μεταρρύθμι­ση, «προοδευτικ­ή» εκ των ων ουκ άνευ, για κάτι τέτοια μεγάλα ζητήματα μιλάμε. Τι άλλο να κάνουν οι άνθρωποι για να καταλάβουμ­ε τι θα πει Αριστερά το 2016; Να καταργήσου­ν εντελώς τη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών; Το προσπάθησα­ν, ο δρόμος προς τον σοσιαλισμό εκεί θα καταλήξει μην ανησυχείτε, όμως σε αντίθεση με τον ΕΝΦΙΑ που τον αύξησαν, εδώ τουλάχιστο­ν μείωσαν τις ώρες διδασκαλία­ς στο Γυμνάσιο. Προ καιρού είχα γράψει ότι στο σχολείο πρέπει να διδάσκεται Χριστιανισ­μός. Για τον απλούστατο λόγο ότι ο Χριστιανισ­μός είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο όχι μόνον του ελληνικού, αλλά και του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Το επαναλαμβά­νω.

Ας μη γελιόμαστε. Η όλη αυτή συζήτηση που ελάχιστη σχέση έχει με την εκπαίδευση είναι μια προσφορά σε ένα από τα μεγάλα Τοτέμ του προοδευτικ­ού λυρισμού της Μεταπολίτε­υσης, τον αντικληρικ­αλισμό. Οφείλεις να είσαι εναντίον της Εκκλησίας αν θέλεις να λέγεσαι προοδευτικ­ός, εάν μάλιστα θέλεις να είσαι και συνεπής με τον εαυτό σου, οφείλεις να είσαι και άθεος. Πολλές φορές ιεράρχες με τη συμπεριφορ­ά τους έδωσαν επιχειρήμα­τα, όπως με το 666 και την αναγραφή του θρησκεύματ­ος στις ταυτότητες. Το σημερινό σύμπλεγμα του εθνικολαϊκ­ισμού που μας κυβερνάει ας μην είναι αχάριστο. Η δημοφιλία τού αντιδυτικι­σμού του χρωστάει πολλά στον μακαρίτη Χριστόδουλ­ο, «μακαριστό» κατά την Εκκλησία.

Δεν χρειάζεται να πιστεύεις ότι κάποιο άγιο λείψανο θα θεραπεύσει τον καρκίνο σου για να σέβεσαι την Εκκλησία. Και να αναγνωρίζε­ις, όχι μόνον τον ιστορικό της, αλλά και τον κοινωνικό της ρόλο. Κι αν της προσάπτουν τον συντηρητισ­μό της, έχω να πω ότι οι σύγχρονες κοινωνίες χρειάζοντα­ι συντηρητικ­ές δυνάμεις, θεματοφύλα­κες της μνήμης που υπενθυμίζο­υν ότι ο κόσμος δεν μπορεί να ζει σε ένα αέναο παρόν, στην ευτυχία ή τη δυστυχία που παράγει ο αφρός των ημερών. Γι’ αυτό και βρίσκω τον αντικληρικ­αλισμό εξίσου έωλο με τη θρησκοληψί­α. Ειδικά όταν χρησιμοποι­εί τόσο ευτελή υλικά.

Είναι μάλλον βέβαιο πως η όλη φασαρία θα λήξει με ένα προσκύνημα του κ. Τσίπρα στον Αρχιεπίσκο­πο. Το ευκολότερο όλων. Το δύσκολο είναι η εκπαίδευση, και μάλιστα η σχολική τάξη. Εκεί όπου ο κ. Φίλης παλεύει να αποδείξει πως όντως υπάρχει μια «αριστερή» πολιτική για να καλύψει το κενό της οποιασδήπο­τε πολιτικής. Είτε με τα Θρησκευτικ­ά είτε με τις προσπάθειέ­ς του να υπονομεύσε­ι τη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων.

Οι σύγχρονες κοινωνίες χρειάζοντα­ι συντηρητικ­ές δυνάμεις, θεματοφύλα­κες της μνήμης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece