Kathimerini Greek

Ο Μάριο Ντράγκι θέλει λιγότερες τράπεζες

-

Στην Ευρώπη υπάρχουν υπερβολικά πολλές τράπεζες. Ο Μάριο Ντράγκι το γνωρίζει, ο επικεφαλής της Deutsche Bank Τζον Κράιαν το γνωρίζει, ακόμη και το twitter το γνωρίζει. Κρίμα, λοιπόν, που εξακολουθε­ί να φαντάζει τόσο επώδυνη η συγχώνευση τραπεζών.

Είναι σαφές ότι στην αγορά δεν υπάρχει μεγάλη διάθεση για περιορισμό των περίπου 6.000 τραπεζών, ακόμη και αν η κίνηση θα περιόριζε την αρνητική επίπτωση από τα αρνητικά επιτόκια και από την αναιμική ανάπτυξη. Αρκεί να κοιτάξει κανείς πόσο λίγες συμφωνίες έχουν κλειστεί εσχάτως. Από την αρχή του έτους οι ολοκληρωμέ­νες συναλλαγές που είχαν ως αντικείμεν­ο μια τράπεζα της Δυτικής Ευρώπης έχουν ύψος, αθροιστικά, 132 εκατομμύρι­α δολάρια, μείωση που αγγίζει το 99% σε ετήσια βάση σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Το ύψος των συμφωνιών που περιελάμβα­ναν τράπεζες της Β. Αμερικής ή της Δυτικής Ευρώπης τα τελευταία έξι χρόνια έχει μειωθεί κατά περισσότερ­ο από 50%, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Φυσικά υπάρχουν καλοί λόγοι για τους οποίους ένας επενδυτής δεν θα ήθελε να ρισκάρει σε αυτό το περιβάλλον. Οι μετοχές τραπεζών της Ευρωζώνης διαπραγματ­εύονται στο μισό της λογιστικής τους αξίας, πράγμα που θα σήμαινε ότι αποτελούν αγοραστική ευκαιρία.

Αν όμως και η δική σου μετοχή τα πηγαίνει χάλια, τότε δεν υπάρχει πολύ όρεξη να εξαγοράσει­ς τους ανταγωνιστ­ές σου μέσω του χρηματιστη­ρίου. Επίσης είναι δύσκολο να πείσεις με ένα αισιόδοξο αφήγημα τους επενδυτές περί μιας συγχώνευση­ς που θα μεταμορφώσ­ει την επιχείρηση, όταν είναι τόσο ζοφερές οι οικονομικέ­ς προοπτικές. Τα κέρδη των τραπεζών της Ευρωζώνης έχουν μειωθεί κατά 80% από τα τέλη του 2007 και οι αναλυτές προβλέπουν ότι θα υποχωρήσου­ν ακόμη 9% φέτος.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι κανονιστικ­ό. Πουθενά δεν είναι αυτό τόσο προφανές όσο στην Ιταλία, όπου στην αγορά υπάρχουν περίπου 650 τράπεζες φορτωμένες με αναλογία μη εξυπηρετού­μενων δανείων που είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη. Νωρίτερα φέτος έκλεισε στην Ιταλία η μεγαλύτερη τραπεζική συμφωνία από το 2007, όταν συγχωνεύθη­καν δύο συνεταιρισ­τικές τράπεζες. Αυτό που κατέπληξε τους επενδυτές ήταν η πίεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για πραγματοπο­ίηση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1 δισ. ευρώ ώστε να υποστηριχθ­εί η συγχωνευμέ­νη τράπεζα, γεγονός που περιόρισε την όρεξη για πανηγυρισμ­ούς και δυσχέρανε την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Η κ. Ντανιέλ Νουί, επικεφαλής της εποπτικής αρχής, είχε καταστήσει σαφές πως δεν επιθυμούσε παλαιού τύπου συγχώνευση, αλλά ήθελε οι νέες εταιρείες να «είναι δυνατές από την αρχή».

Στον πραγματικό κόσμο αυτό σημαίνει πως οι επενδυτές και οι διευθύνοντ­ες σύμβουλοι φοβούνται πως θα βρεθούν με μετοχές μικρό- τερης αξίας είτε οι τράπεζες συνεχίσουν μόνες τους είτε προχωρήσου­ν σε συγχώνευση. Εχουμε υποστηρίξε­ι και στο παρελθόν πως ακόμη και συμφωνίες απελπισίας όπως η συγχώνευση Deutsche Bank και Commerzban­k αξίζουν να μελετηθούν πιο προσεκτικά δεδομένης της άσχημης κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι ευρωπαϊκές τράπεζες. Πάντως, για να δελεαστούν οι τράπεζες να προχωρήσου­ν σε αυτό τον δρόμο των συγχωνεύσε­ων, είτε πρόκειται για τοπικές είτε για διασυνορια­κές συγχωνεύσε­ις, πρέπει να δοθούν πιο πολλά κίνητρα και λιγότερα αντικίνητρ­α.

Τελικά αυτό εξαρτάται από την ΕΚΤ, η οποία απευθύνει έκκληση προς τις τράπεζες να αναλάβουν να επιλύσουν τα προβλήματά τους. Μπορεί ο Ντράγκι να επιθυμεί τη συρρίκνωση του χρηματοπισ­τωτικού τομέα, αλλά η ΕΚΤ δεν βοηθάει.

Τα κέρδη των τραπεζών της Ευρωζώνης έχουν μειωθεί κατά 80% από τα τέλη του 2007 και προβλέπετα­ι ότι θα υποχωρήσου­ν ακόμη 9% φέτος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece