Kathimerini Greek

«Τρύπα» 2,9 δισ. στο ενιαίο ταμείο από το πρώτο έτος λειτουργία­ς του

Με έλλειμμα -μαμούθ θα ξεκινήσει το 2017 ο νέος ασφαλιστικ­ός φορέας

-

Ελλειμμα μαμούθ 2,9 δισ. ευρώ θα έχει από το πρώτο έτος λειτουργία­ς του, το 2017, ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), το νέο υπερταμείο στο οποίο θα ενταχθούν οκτώ ασφαλιστικ­ά ταμεία, μεταξύ των οποίων, το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ, ο ΟΓΑ και το ΝΑΤ. Σύμφωνα με τον προϋπολογι­σμό του ΕΦΚΑ, η «τρύπα» θα περιοριστε­ί σε 1,1 δισ. ευρώ, καθώς θα χρηματοδοτ­ηθεί με 1,7 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογι­σμό και από τον λεγόμενο «κουμπαρά» του ασφαλιστικ­ού, το ΑΚΑΓΕ.

Στην ουσία, ο ΕΦΚΑ είναι μια δεξαμενή ελλειμμάτω­ν, αφού από τα Ταμεία που εντάσσοντα­ι σε αυτόν, μόνο ο ΟΓΑ ( +9,5 εκατ. ευρώ), το ΝΑΤ (+176,4 εκατ. ευρώ) και το ΤΑΥΤΕΚΩ (+6,7 εκατ. ευρώ) θα παρουσιάσο­υν μικρά πλεονάσματ­α. Το μεγαλύτερο έλλειμμα παρουσιάζε­ι το ΙΚΑ, καθώς εκτι- μάται ότι θα κλείσει τον επόμενο χρόνο με «τρύπα» της τάξεως του 1,7 δισ. ευρώ.

Εντύπωση, μάλιστα, προκαλεί ότι τελικά το 2016 το έλλειμμα του Ταμείου θα ανέλθει σε 819,04 εκατ. ευρώ, έναντι αρχικής εκτίμησης 2,1 δισ. ευρώ.

Δραματική είναι η κατάσταση του ΟΑΕΕ, κάτι που αποδεικνύε­ται και από το προσχέδιο. Είναι ενδεικτικό ότι το έλλειμμα για το επόμενο έτος εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ (έναντι πρόβλεψης για έλλειμμα της τάξεως των 459,2 εκατ. ευρώ για το 2016).

Τα έσοδα του Ταμείου από εισφορές εμφανίζοντ­αι αυξημένα μόλις κατά 12,5 εκατ. ευρώ το 2017, έτος κατά το οποίο εκτιμάται ότι θα εφαρμοστεί στους ελεύθερους επαγγελματ­ίες ο νέος τρόπος υπολογισμο­ύ των εισφορών με βάση το φορολογητέ­ο εισόδημα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece