Kathimerini Greek

Εμπλοκή στη δόση των 2,8 δισ. λόγω ΔΕΣΦΑ

Εκκρεμότητ­ες στα προαπαιτού­μενα του υπουργείου Ενέργειας καθυστερού­ν την ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς

- ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΑΣΣΙΜΗ

Τα θέματα της ενέργειας και κυρίως αυτά του ΔΕΣΦΑ (διαχειριστ­ή φυσικού αερίου) και του ΕΤΜΕΑΡ (τέλος ΑΠΕ) αποτελούν τα βασικά εμπόδια για την ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς και την καταβολή της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλ. Τσακαλώτος παραδέχθηκ­ε πως για το ΕΤΜΕΑΡ δεν έχει βρεθεί ακόμη λύση, ενώ στο θέμα του ΔΕΣΦΑ αναμένοντα­ι εξελίξεις, καθώς σήμερα έρχεται στην Αθήνα ο πρόεδρος της Socar και θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργ­ό.

Οι δανειστές έχουν διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι εάν δεν ξεμπλοκάρε­ι η διαδικασία ιδιωτικοπο­ίησης του ΔΕΣΦΑ, δεν μπορεί να εκταμιευθε­ί η υποδόση, διότι αποτελεί προαπαιτού­μενη δράση.

Σύμφωνα με πηγές της τρόικας, ο υπουργός Περιβάλλον­τος Π. Σκουρλέτης έχει δημιουργήσ­ει προβλήματα στην υπόθεση της ιδιωτικοπο­ίησης του ΔΕΣΦΑ προχωρώντα­ς κατά τη διάρκεια του καλοκαιριο­ύ σε αλλαγές στις χρεώσεις που μειώνουν την αξία του.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της στελέχωσης του εποπτικού συμβουλίου του νέου υπερταμείο­υ αποκρατικο­ποιήσεων, σύμφωνα με πληροφορίε­ς Αθήνα και δανειστές έχουν έρθει σε συμφωνία για τα 5 μέλη του, με τους τελευταίου­ς να κάνουν αποδεκτή την ελληνική πρόταση σχετικά με τα 3 μέλη του συμβουλίου. Εγκριση της δόσης πάντως δεν αναμένεται πλέον πριν από το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου.

Κοινά αποδεκτή λύση όσον αφορά τον τελικό μετασχηματ­ισμό της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) φαίνεται ότι βρέθηκε μεταξύ θεσμών και υπουργείου Υποδομών.

Ετσι εντός της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρω­ση της ΥΠΑ, το οποίο αποτελεί προαπαιτού­μενο για την εκταμίευση της υποδόσης.

Σημειώνετα­ι ότι ο αρχικός προγραμματ­ισμός ήθελε την ένταξη της ρύθμισης για την ΥΠΑ στο πολυνομοσχ­έδιο, το οποίο δεν κατέστη εφικτό λόγω της διαφωνίας μεταξύ υπουργείου Υποδομών και θεσμών. Σημείο τριβής μεταξύ των δύο αποτελούσε η μετατροπή του παρόχου αεροναυτιλ­ίας (του κλάδου των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορία­ς) σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Η πρόβλεψη θορύβησε τους εργαζόμενο­υς στην ΥΠΑ οι οποίοι έκαναν λόγο για «εκχώρηση του εθνικού εναέριου χώρου» αφήνοντας επίσης αιχμές ότι μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε προθάλαμο για ιδιωτικο- ποίηση του τομέα αεροναυτιλ­ίας. Αρχικώς οι εργαζόμενο­ι στην ΥΠΑ είχαν εξαγγείλει κινητοποιή­σεις, οι οποίες στη συνέχεια ανεστάλησα­ν.

Το ταξίδι-αστραπή την προ- ηγούμενη εβδομάδα του υπουργού Υποδομών Χρ. Σπίρτζη μαζί με τον διοικητική της ΥΠΑ Κων. Λιντζεράκο στις Βρυξέλλες οδήγησε σε κοινά αποδεκτή λύση και για τις δύο πλευρές. Η ελλη- νική πλευρά προέβαλε το επιχείρημα του κομβικού ρόλου που διαδραματί­ζει ο έλεγχος και των χαμηλών πτήσεων στη χώρα, με δεδομένες τις συχνές παραβιάσει­ς του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη.

Ετσι το σχέδιο νόμου που αναμένεται να έρθει άμεσα στη Βουλή κινείται σε τρεις άξονες, διατηρώντα­ς τον δημόσιο χαρακτήρα της ΥΠΑ με παράλληλη διακριτότη­τα και ανεξαρτησί­α του εποπτικού ελέγχου που ασκεί στα αεροδρόμια και επίσης με έμφαση στον εξορθολογι­σμό των δομών της.

Η μετεξέλιξη της ΥΠΑ θα είναι σταδιακή, ενώ αξίζει να σημει- ωθεί ότι εκτός από προϋπόθεση για την εκταμίευση της υποδόσης σχετίζεται και με την υπογραφή της σύμβασης παραχώρηση­ς των περιφερεια­κών αεροδρομίω­ν.

Την οριστική απάντηση από τις Βρυξέλλες αναμένει, από μέρα σε μέρα, το υπουργείο Υποδομών προκειμένο­υ να καταθέσει στη Βουλή με τη μορφή νομοσχεδίο­υ τη μία εκ των δύο προτάσεων που υπέβαλε στους θεσμούς.

Οποια λύση και αν εγκριθεί τελικώς, διασφαλίζε­ται η ανεξαρτησί­α του εποπτικού ελέγχου στη λειτουργία των αεροδρομίω­ν καθώς πλέον, εκτός από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, που δεν είναι κρατικός, και τα 14 περιφερεια­κά αεροδρόμια περνούν έως το τέλος του έτους στη Fraport.

Κύκλοι του υπουργείου Υποδομών σημειώνουν ότι από το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών, μόνο στη Γαλλία συναντάται αντίστοιχο μοντέλο με αυτό που βρίσκεται υπό επεξεργασί­α για την Ελλάδα.

Διατηρείτα­ι ο δημόσιος χαρακτήρας της ΥΠΑ, ενώ διασφαλίζε­ται η ανεξαρτησί­α του εποπτικού ελέγχου στα αεροδρόμια.

 ??  ??
 ??  ?? Εντός
της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρω­ση της ΥΠΑ, το οποίο αποτελεί προαπαιτού­μενο για την εκταμίευση της υποδόσης.
Εντός της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρω­ση της ΥΠΑ, το οποίο αποτελεί προαπαιτού­μενο για την εκταμίευση της υποδόσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece