Kathimerini Greek

Μέτρα για την ανάπτυξη ζήτησε ο Μάριο Ντράγκι

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ στηρίζει σταθερά και αποφασιστι­κά τον κ. Γιάννη Στουρνάρα

- Της ΕΛΕΝΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤ­Η

Η οικονομία της Ευρωζώνης έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής ανθεκτική, παρά την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ε.Ε., δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, αλλά την ίδια στιγμή προειδοποί­ησε ότι τα οικονομικά ρίσκα παραμένουν. Ο κ. Ντράγκι επισήμανε για ακόμη μια φορά την ανάγκη υλοποίησης μεταρρυθμί­σεων από τις κυβερνήσει­ς των κρατώνμελώ­ν, ενώ σε κοινοτικό επίπεδο ζήτησε να γίνει πιο φιλικός προς την ανάπτυξη ο προϋπολογι­σμός της Ε.Ε. Χαρακτήρισ­ε σημαντική προσθήκη στην εργαλειοθή­κη το επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ, τονίζοντας ότι η ΕΚΤ υποστηρίζε­ι την πρόταση της Κομισιόν για παράταση και επέκτασή του.

Η οικονομία της Ευρωζώνης έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής ανθεκτική, παρά την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ε.Ε., δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, αλλά την ίδια στιγμή προειδοποί­ησε ότι τα οικονομικά ρίσκα παραμένουν. Συγχρόνως, προσέφερε έμμεση στήριξη στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα στην πρόσφατη διαμάχη που είχε με την κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ συναντήθηκ­ε χθες με μέλη της επιτροπής Οικονομικώ­ν και Νομισματικ­ών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, στο πλαίσιο του τακτικού νομισματικ­ού διαλόγου, όπου αναφέρθηκε σε θέματα επικαιρότη­τας και απάντησε σε ερωτήσεις ευρωβουλευ­τών. Ο κ. Ντράγκι τόνισε πως η ΕΚΤ είναι έτοιμη να ενισχύσει τα κίνητρά της και να στηρίξει την ανάπτυξη της Ευρωζώνης.

Ο κ. Ντράγκι επισήμανε πως δεν θα πρέπει να γίνουν «χάρες» στη Βρετανία όσον αφορά την πρόσβαση στην κοινή αγορά κατά τη διάρκεια των διαπραγματ­εύσεων. «Οποιοδήποτ­ε αποτέλεσμα θα πρέπει να διασφαλίζε­ι ότι όλοι οι συμμετέχον­τες υπόκεινται στους ίδιους κάνονες», είπε χαρακτηρισ­τικά. Από τις 23 Ιουνίου, που έγινε το δημοψήφισμ­α στη Βρετανία, το Λονδίνο πιέζει και προσπαθεί να διατηρήσει την πρόσβασή του στην ενιαία αγορά, χωρίς να δέχεται τους κανόνες που πρέπει να ακολουθήσε­ι και ιδιαίτερα αυτόν της ελεύθερης διακίνησης. Από την άλλη, η Πολωνία, που είναι η χώρα με τους περισσότερ­ους εργάτες που δουλεύουν εκτός της χώρας, τόνισε μαζί με κάποιες ανατολικές χώρες ότι θα θέσει βέτο σε οποιαδήποτ­ε συμφωνία που θα έβλαπτε τα συμφέροντα των πολιτών της να ζουν και να δουλεύουν στην Ε.Ε. Ενώ η ΕΚΤ δεν έχει βασικό ρόλο στις διαπραγματ­εύσεις με τη Βρετανία, μπορεί να παίξει συμβουλευτ­ικό ρόλο, είπε ο κ. Ντράγκι.

Το θέμα που έχει προκύψει με τον Ελληνα κεντρικό τραπεζίτη Γ. Στουρνάρα και την κυβέρνηση έθεσε ο ευρωβουλευ­τής της Ν.Δ. Γιώργος Κύρτσος στον κ. Ντράγκι, με τον τελευταίο να απαντάει ότι η ΕΚΤ τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησί­ας των διοικητών των κεντρικών τραπεζών.

Ο κ. Ντράγκι επισήμανε για ακόμη μία φορά την ανάγκη υλοποίησης μεταρρυθμί­σεων από τις κυβερνήσει­ς των κρατών-μελών, ενώ σε κοινοτικό επίπεδο ζήτησε να γίνει πιο φιλικός προς την ανάπτυξη ο προϋπολογι­σμός της Ε.Ε. Χαρακτήρισ­ε σημαντική προσθήκη στην εργαλειοθή­κη το επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ, τονίζοντας ότι η ΕΚΤ υποστηρίζε­ι την πρόταση της Κομισιόν για παράταση και επέκτασή του. «Οι Ευρωπαίοι πολίτες μάς ζητούν να φέρουμε μετρήσιμα θετικά αποτελέσμα­τα στην καθημερινή τους ζωή», είπε ο κ. Ντράγκι ενώπιον της επιτροπής του Ευρωκοινοβ­ουλίου, προσθέτοντ­ας ότι «οι κυβερνήσει­ς πρέπει να αναλάβουν δράσεις που θα ελευθερώσο­υν την ανάπτυξη, θα μειώσουν την ανεργία και θα ενισχύσουν τους πολίτες, ενώ θα προσφέρουν προστασία στους πιο ευάλωτους».

Οσον αφορά την ανάπτυξη, ο κ. Ντράγκι είπε πως η ανάκαμψη θα συνεχιστεί, αλλά με ρυθμό χα-

Χαρακτήρισ­ε σημαντική προσθήκη στην εργαλειοθή­κη το επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ.

μηλότερο απ’ ό,τι αναμενόταν, ωστόσο στάθηκε ιδιαίτερα στο πόσο ανθεκτική είναι η ευρωπαϊκή οικονομία, παρά την παγκόσμια αβεβαιότητ­α και το Βrexit. Αναγνώρισε όμως ότι η μείωση της παγκόσμιας ζήτησης θα επηρεάσει αρνητικά την πορεία των εξαγωγών. Το ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος στην Ευρώπη 1,7% και τα δύο επόμενα χρόνια 1,6%, ενώ για τον πληθωρισμό προέβλεψε φέτος αύξηση 0,2% και τα δύο επόμενα χρόνια αυξήσεις 1,2% και 1,6%.

 ??  ?? Ο κ. Ντράγκι
τόνισε πως δεν θα πρέπει να γίνουν «χάρες» στη Βρετανία όσον αφορά την πρόσβαση στην κοινή αγορά, κατά τη διάρκεια των διαπραγματ­εύσεων.
Ο κ. Ντράγκι τόνισε πως δεν θα πρέπει να γίνουν «χάρες» στη Βρετανία όσον αφορά την πρόσβαση στην κοινή αγορά, κατά τη διάρκεια των διαπραγματ­εύσεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece