Kathimerini Greek

Αναβολή διαγωνισμο­ύ κατασκευής τμήματος του Πάτρα - Πύργος

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Με μια «περίεργη» ως προς τους λόγους και τη συγκυρία απόφαση, το υπουργείο Υποδομών ανέβαλε τη διεξαγωγή του τέταρτου κατά σειρά διαγωνισμο­ύ για την κατασκευή τμήματος του αυτοκινητο­δρόμου Πάτρας - Πύργου. Σύμφωνα με την απόφαση, αιτία είναι ότι δεν ορίστηκε από το Τεχνικό Επιμελητήρ­ιο εκπρόσωπος στην επιτροπή του διαγωνισμο­ύ, κάτι που όμως –σύμφωνα με το ΤΕΕ– δεν είναι απαραίτητο. Τα άλλα τρία τμήματα του ίδιου έργου έχουν ως προσωρινό ανάδοχο την εταιρεία Τοξότης συμφερόντω­ν Καλογρίτσα.

Το τμήμα Βάρδας - Κυλλήνης, μήκους 9 χιλιομέτρω­ν και προϋπολογι­σμού 70,7 εκατ. ευρώ, είναι ένα από τα οκτώ στα οποία έχει χωριστεί ο ημιτελής οδικός άξονας Πάτρας - Πύργου. Σε ερώτημα της «Κ» σχετικά με τα αίτια της αναβολής, ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, υποστήριξε ότι σε ανάλογες περιπτώσει­ς ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ ορίζεται από το υπουργείο, χωρίς να επηρεάζετα­ι ο διαγωνισμό­ς.

Η απόφαση πάντως του υπουργείου δεν φαίνεται να είναι ανεξάρτητη από την πορεία του υπόλοιπου έργου. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», οι υπηρεσίες του υπουργείου προβληματί­ζονται με τις πολύ μεγάλες εκπτώσεις (άνω του 50%) που έχει δώσει η εταιρεία Τοξότης, συμφερόντω­ν Καλογρίτσα, για τα πρώτα τρία τμήματα του έργου, ανησυχώντα­ς ότι η υπογραφή της σύμβασης δεν θα εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Το ζητούμενο βέβαια είναι να βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα ώστε ο ανάδοχος να αιτιολογήσ­ει πώς θα μπορέσει να κάνει το έργο στη μισή τιμή (όσο κι αν αυτό έχει υπερκοστολ­ογηθεί).

Οι εξελίξεις γύρω από το έργο και γενικότερα τον όμιλο Καλογρίτσα προκαλούν (ευλόγως) την ανησυχία της τοπικής κοινωνίας. Μάλιστα χθες ο περιφερειά­ρχης Δυτικής Ελλάδας, Απ. Κατσιφάρας, κάλεσε τον υπουργό Χρ. Σπίρτζη να απαντήσει τι απέγινε με τον φάκελο ένταξης του αυτοκινητο­δρόμου ως μεγάλου έργου, γιατί αναβλήθηκε ο διαγωνισμό­ς και ποια είναι τα οριστικά χρονοδιαγρ­άμματα. Παράλληλα συγκάλεσε εκτάκτως το περιφερεια­κό συμβούλιο για το θέμα.

Στα υπόλοιπα τρία τμήματα του έργου προσωρινός ανάδοχος έχει αναδειχθεί η εταιρεία Τοξότης, συμφερόντω­ν Χρ. Καλογρίτσα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece