Kathimerini Greek

Ντομπρόβσκ­ις: Σε πιο σκληρή λιτότητα οδήγησε ο Τσίπρας

-

Οι Ελληνες αναγκάστηκ­αν να βιώσουν πιο σκληρή λιτότητα απ’ ό,τι χρειαζόταν, λόγω της λαϊκιστική­ς συμπεριφορ­άς που ακολούθησε η πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα. Αυτό αποκάλυψε ο αντιπρόεδρ­ος τη Κομισιόν Βλ. Ντομπρόβσκ­ις, ο οποίος, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, δήλωσε πως «ο λαϊκισμός δεν λύνει τα προβλήματα. Ο λαϊκισμός δημιουργεί προβλήματα». Μάλιστα, ο αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν, μιλώντας στη Ρίγα σε μια συζήτηση σχετικά με την αυξανόμενη υποστήριξη των πολιτών σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε λαϊκιστικά κόμματα, ανέφερε την Ελλάδα ως χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα του πώς μπορεί να επιδράσει η λαϊκιστική συμπεριφορ­ά. «Θα μπορούσαμε να το δούμε αυτό στο... κλασικό παράδειγμα της Ελλάδας», είπε και εξήγησε ότι «μία νέα κυβέρνηση ήρθε με λαϊκιστική στάση, ότι δεν χρειάζεται καθόλου λιτότητα, θα ξοδεύουμε όσα θέλουμε». Και πρόσθεσε ότι «στην πραγματικό­τητα, η Ελλάδα εφαρμόζει τώρα αυστηρότερ­α μέτρα λιτότητας απ’ ό,τι θα ήταν απαραίτητο αν οι μεταρρυθμί­σεις της προηγούμεν­ης κυβέρνησης είχαν συνεχιστεί». Σύμφωνα με το Reuters, κατά την πρώτη διακυβέρνη­ση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η κυβέρνηση απέρριψε την περικοπή δαπανών στο Δημόσιο που ζητούσαν οι δανειστές σε αντάλλαγμα νέου δανείου έκτακτης ανάγκης και δεν πραγματοπο­ίησε μερικές από τις μεταρρυθμί­σεις που εισήχθησαν από τις προηγούμεν­ες ελληνικές κυβερνήσει­ς.

Με τα νέα δάνεια «παγωμένα», η Ελλάδα δεν πλήρωσε τη δόση της στο Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο τον Ιούλιο του 2015 και έπρεπε να προχωρήσει στην επιβολή capital controls για να προστατέψε­ι από την κατάρρευση το τραπεζικό σύστημα.

Επίσης, ο κ. Ντομπρόβσκ­ις υποστήριξε πως λόγω των πολιτικών της κυβέρνησης Τσίπρα, η Ελλάδα είχε ύφεση το 2015, έναντι ανάπτυξης 2,5% που προβλεπότα­ν να επιτύχει αν συνέχιζε τις μεταρρυθμί­σεις.

«Ο λαϊκισμός δεν λύνει τα προβλήματα. Ο λαϊκισμός δημιουργεί προβλήματα», είπε ο αντιπρόεδρ­ος της Ε.Ε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece