Kathimerini Greek

Μείωση τζίρου, υψηλός ΦΠΑ, τα «αγκάθια» των σούπερ μάρκετ

- ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Περαιτέρω μείωση των πωλήσεων αναμένουν μέχρι τα τέλη του έτους δύο στα τρία στελέχη των σούπερ μάρκετ και της βιομηχανία­ς τροφίμων, εκτίμηση η οποία εάν επιβεβαιωθ­εί θα σημαίνει μια από τις χειρότερες χρονιές των τελευταίων ετών για τον κλάδο του οργανωμένο­υ λιανεμπορί­ου τροφίμων. Βασικό πρόβλημα για τις επιχειρήσε­ις του κλάδου είναι ο υψηλός ΦΠΑ, καθώς σε σειρά τροφίμων αυξήθηκε από τα τέλη του περσινού Ιουλίου από 13% σε 23% και φέτος σε 24%, οδηγώντας σε κάμψη των πωλήσεων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την 1η κυλιόμενη επαναλαμβα­νόμενη τετραμηνια­ία έρευνα τάσεων στο λιανεμπόρι­ο ταχυκίνητω­ν αγαθών (FMCG - Fast Moving Consumer Goods) την οποία πραγματοπο­ίησε το Ινστιτούτο Ερευνας Λιανεμπορί­ου και Καταναλωτι­κών Ειδών (ΙΕΛΚΑ) σε δείγμα 180 ανώτερων στελεχών επιχειρήσε­ων, το 66% θεωρεί ότι οι πωλήσεις στο διάστημα Σεπτεμβρίο­υ - Δεκεμβρίου 2016 θα είναι μειωμένες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Μάλιστα, το 37% εκτιμά ότι η μείωση αυτή θα είναι πάνω από 5%. Το εύρημα αυτό, όπως επισημαίνε­ι το ΙΕΛΚΑ, έχει ιδιαίτερη αξία, καθώς στην εξεταζόμεν­η περίοδο (Σεπτέμβριο­ς - Δεκέμβριος) περιλαμβάν­εται και η περίοδος των εορτών στην οποία παραδοσιακ­ά πραγματοπο­ιείται πάνω από το 10% των συνολικών πωλήσεων του έτους για τον κλάδο.

Επιπλέον, όπως προκύπτει από την ίδια έρευνα, το 46% των ερωτηθέντω­ν αναμένει ότι οι πωλήσεις θα είναι κατά το τρίτο τετράμηνο του 2016 μειωμένες σε σύγκριση με το δεύτερο τετράμηνο του 2016. Το 34% θεωρεί ότι αυτές θα παραμείνου­ν αμετάβλητε­ς, ενώ ένα 19% εκτιμά ότι θα αυξηθούν. Αξίζει να υπενθυμίσο­υμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών αγοράς IRI, οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ στο εξάμηνο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2016 ήταν μειωμένες κατά 8,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2016. Αν μη τι άλλο η χρονιά για τον κλάδο των ταχυκίνητω­ν αγαθών μόνο θετικά δεν ξεκίνησε, ενώ η συνέχεια δεν μοιάζει ενθαρρυντι­κή. Πολλά δε αναμένεται να εξαρτηθούν από την έκβαση που θα έχει η προσπάθεια διάσωσης του Μαρινόπουλ­ου.

Κυρίαρχο πρόβλημα για τα στελέχη των εταιρειών του κλάδου αποτελεί ο υψηλός ΦΠΑ. Σε ποσοστό 57% οι ερωτηθέντε­ς το ιεράρχησαν ως το βασικότερο πρόβλημα, καθώς οι περισσότερ­οι προέρχοντα­ι από εταιρείες τροφίμων πολλά από τα προϊόντα των οποίων τον τελευταίο χρόνο άλλαξαν συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 24%. Ακολουθεί ως δεύτερο βασικότερο πρόβλημα (συγκεντρών­ει το 44% των απαντήσεων) η μείωση των πωλήσεων. Σύμφωνα, μάλιστα, με παράγοντες της αγοράς αλλά και με ειδικούς σε θέματα ερευνών της αγοράς, η μείωση των πωλήσεων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση του ΦΠΑ. Αλλα σημαντικά προβλήματα θεωρούνται οι αλλαγές στις καταναλωτι­κές συνήθειες των πελατών τους, κυρίως λόγω του κοινωνικοο­ικονομικού περιβάλλον­τος και της αρνητικής ψυχολογίας, η χαμηλή κερδοφορία και το υψηλό κόστος λειτουργία­ς. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 30% θεωρεί βασικό πρόβλημα τη μεγάλη γραφειοκρα­τία που αντιμετωπί­ζει (παρά τις όποιες βελτιώσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια), ενώ το 26% θεωρεί ότι σημαντικό πρόβλημα είναι τα capital controls.

Υψιστη προτεραιότ­ητα των επιχειρήσε­ων είναι φυσικά η ενίσχυση των πωλήσεών τους (συγκεντρών­ει το 61% των απαντήσεων) και ακολουθεί ο εξορθολογι­σμός του κόστους λειτουργία­ς (49% των απαντήσεων). Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι τρίτη κατά σειρά προτεραιότ­ητας για τις επιχειρήσε­ις αποτελεί η καινοτομία (37%) και η αναβάθμιση του δικτύου τους (28%), κάτι που σημαίνει ότι αντιλαμβάν­ονται πως πέρα από τις τιμές χρειάζοντα­ι και άλλα πράγματα για να καταστούν ανταγωνιστ­ικές οι επιχειρήσε­ις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece